Fond za nauku Republike Srbije finansira 92 projekta, Fond za nauku Republike Srbije finansira 92 projekta, Gradski Magazin

Fond za nauku Republike Srbije finansira 92 projekta

Fond za nauku Republike Srbije će finansirati 92 projekta u ukupnom iznosu od 797.591,70 evra


SARADNjA NAUKE SA DIJASPOROM

U okviru prvog javnog poziva Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom: vaučeri za razmenu znanja, Fond za nauku Republike Srbije će finansirati 92 projekta u ukupnom iznosu od 797.591,70 evra. Trajanje projekata je do godinu dana, a maksimalni iznos pojedinačnih projekata je u vrednosti do 10.000,00 evra.

Ovaj program je prvi od tri planirana programa u okviru Razvoja saradnje sa dijasporom i predstavlja finansijski podsticaj koji omogućava naučnoistraživačkim organizacijama razvoj saradnje i unapređenje kapaciteta kroz kratkotrajne posete istraživača iz Srbije stručnjacima iz dijaspore, a pre svega podršku njihovim zajedničkim aktivnostima.

„Program saradnje srpske nauke sa dijasporom usmeren je na uspostavljanje naučne saradnje, razmenu znanja, zajednički rad na projektima, radovima, istraživanjima i patentima, planiranje i širenje mreže saradnje između istraživača iz Srbije i naučnika iz dijaspore. Posebno želimo da istaknemo aktivnost i posvećenost naših naučnika iz dijaspore, koji su se tokom vanrednog stanja redovno javljali i izveštavali o istraživanjima, merama, protokolima testiranja i lečenja, upotrebi novih rešenja i tehnologija koje se u drugim zemljama primenjuju prilikom borbe protiv COVID-19.“, izjavila je dr Milica Đurić-Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije.

 U okviru Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom biće realizovani projekti u saradnji sa naučnoistraživačkim organizacijama iz 22 zemlje sveta. Naučnici iz Srbije će imati prilike da borave i deo istraživanja sprovedu u Evropi: Nemačkoj (13 projekta), Velikoj Britaniji (11 projekta), Austriji (7 projekata), Švedskoj (5 projekata), Holandiji (4 projekta), Francuskoj (4 projekta), Španiji (3 projekta), Portugaliji (3 projekta), Švajcarskoj (2 projekta), Italiji (2 projekta), Belgiji (2 projekta), Rusiji (1 projekat), Finskoj (1 projekat), Danskoj (1 projekat), Norveškoj (1 projekat); Americi: Sjedinjenim Američkim Državama  (22  projekta), Kanadi (1 projekat), Brazilu (1 projekat); Aziji: Kini (2 projekta), Singapuru (1 projekat), Kuvajtu (1 projekat); Australiji (4 projekta).

Program podržava osnovna i primenjena istraživanja u svim istraživačkim oblastima, bez unapred definisanih prioritetnih tema. Od 92 projekta koji su odobreni za finansiranje, 31 projekat je iz oblasti prirodno-matematičkih nauka, 27 iz tehničko-tehnoloških nauka, 22 iz medicinskih nauka, 5 iz biotehničkih nauka i 7 iz društvenih i humanističkih nauka. Među odobrenim projektima je: 70 projekata iz Beograda, 13 iz Novog Sada, 3 iz Kragujevca, 4 iz Niša, 1 iz Valjeva i 1 iz Subotice. Na mestu Rukovodioca projekata je 57 naučnica i 35 naučnika. U skladu sa situacijom izazvanom pandemijom COVID-19, rukovodioci projekata će sa partnerima iz dijaspore proveriti uslove i protokol koji se odnosi na putovanja i boravak u tim zemljama, i u skladu sa tim prilagoditi početak realizacije svojih projekata.

Fond za nauku Republike Srbije je objavio listu odobrenih projekata na svom sajtu (http://fondzanauku.gov.rs/2020/05/program-saradnje-srpske-nauke-sa-dijasporom-konacna-lista-projekata-odobrenih-za-finansiranje/), gde je dostupan spisak zemalja i institucija sa kojima će naši naučnici sarađivati, kao i teme kojima će se baviti.

Foto:promo

Izvor: PRessSerbia

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

, Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera, Gradski Magazin

Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera

Hoop Mentality sa ponosom najavljuje otvaranje svoje premium platforme – zajednice dizajnirane isključivo za košarkaške …

čačak, Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!, Gradski Magazin

Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kraj meseca uvek koristi kako bi organizovao prijem za građane, te …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin