Galerija “Beograd” – otvaranje izložbe, Gradski Magazin

Galerija “Beograd” – otvaranje izložbe

U četvrtak, 26. marta, u 19 časova,  otvara se  izložba Vere Stanarčević RAZGLEDNICE IZ NIGDINE ili  ja sam drvo i o tome zašto sam u prodajnoj galeriji “Beograd”

U svom najnovijerm ciklusu Vera Stanarčević (1953) predstavlja  radove od metala, svojevrsne zidne instalacije u  kojima istražuje i istovremeno relativizuje uobičajne predstave o prirodi, svojstvima i mogućnostima  gvožđa kao materijala. Novonastali objekti sastavljeni od metalnih isečaka struktuiranih u najrazličitije konstalacije proizvode efekte lakoće i  postaju metafora za ne-prisustvo smisla  u mnoštvu senzacija iz svakodnevice. Asocijativne forme viđenih ili imaginarnih fragmenata gradskih arhitektonskih spomenika, kao i kompleksne  antropomorfne  kompozicije u stanju besciljnog kretanja ili komešanja, posmatrača  istovremeno i približavaju i udaljavaju od realnih prizora i mogućih situacija.

Galerija “Beograd” – otvaranje izložbe, Gradski Magazin

Na prvo (i drugo oko) to su ugodni mentalni gobleni, stvarnost ljubazno presložena u najboljem od svih svetova podesnom za nužni smeštaj (Srba Ignjatović).

Taj utisak pojačava zanatlijska umešnost da grubost pretopi u nežnost, da metalni isečci, pticoliki i čovekoliki, strukturirani u kolone, a one, opet, u stabilna jata, poprime karakter čipkastosti. Ishod je da, takva paučinasta mantra u metalu, dobrano poništava teška svojstva materijala iz koga niču. Deluju neverovatno lako, ali bez težnje da odlete, odlutaju u neizvesnu slobodu. Bezvoljnost nije njihova osobina (jer osobina, kao pojam, pripada pojedinačnosti), to je princip njihovog upornog kretanja u mestu, koji, pak, nedvosmisleno upućuje na podslikanu centrifugu komešanja smisla i ne-smisla, raspomamljenu sa one strane zida, sa tamne strane ogledala.

Galerija “Beograd” – otvaranje izložbe, Gradski Magazin

Galerija “Beograd” vas očekuje!

O Zorica Stojković

Proveri takođe

MOJA PRVA KAFA… UPS… PLATA, Gradski Magazin

MOJA PRVA KAFA… UPS… PLATA

Kompanija i ove godine učestvuje u nacionalnom programu Moja prva plata, pružajući šansu ljudima starosti …

BEST Beograd: AIBG – intenzivno studentsko programersko takmičenje 9. i 10. decembra!, Gradski Magazin

BEST Beograd: AIBG – intenzivno studentsko programersko takmičenje 9. i 10. decembra!

Ovog decembra, u noći između 9. i 10. lokalna grupa Udruženja studenata tehnike Evrope, BEST …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin