Gas za smejanje pomaže trudnicama, Gradski Magazin

Gas za smejanje pomaže trudnicama

Gas za smejanje pomaže trudnicama na porođaju

Kako bi trudnicama olakšali porođaj, lekari iz SAD su se odlučili za novu tehniku pomoći- gas za smejanje ili nitratni oksid.

Maska sa gasom se mora držati oko 30 sekundi pre kontrakcija, a za manje od minut ovaj gas umanjuje anksioznost i bolove.Nitratni oksid je plin slatkastog ukusa, bez boje i mirisa. Ako se udiše kratko, izaziva dobro raspoloženje i izaziva smeh, pa se naziva „gas za smejanje“. dok stručnjaci dele mišljenje o tome da je epiduralna anestezija jedan od najefikasnijih načina suzbijanja bola tokom porođaja, nitratni oksid je, kako kaže doktor Edvard Jagmor, anesteziolog i član Američkog društva anesteziologa, manje invazivna opcija koja mozgu pomaže da se nosi sa nepodnošljivim bolom.

https://www.youtube.com/watch?v=17-mVH-Bs6U

„Što više plina udišete, efekat je jači. Sami možete da odredite koliku količinu želite da udahnete“, objašnjava doktor Jagmor. U velikoj koncentraciji uzrokuje anesteziju, pa se upotrebljava u medicini. Dobija se iz prirodnog plina i nafte čiji je sastojak. Smatra se bezopasnim, a prihvatljivi dnevni unos nije određen. Iako se nitratni oksid smatra sigurnim, sudeći prema rezultatima istraživanja iz 2012. godine objavljenim u žurnalu Obstetrics & Gynecology, stručnjaci nisu sigurni da li korišćenje plina za smejanje može da na bilo koji način utiče na fetus.

Ipak, bez obzira na to, lekari nisu zabrinuti, a u SAD se sve više trudnica odlučuje na ovakvu pomoć prilikom rađanja dece.

 

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

“Nesnađeni” ste roditelji? Ovo su saveti stručnjaka koji će vam olakšati život!, Gradski Magazin

“Nesnađeni” ste roditelji? Ovo su saveti stručnjaka koji će vam olakšati život!

Koje vaspitne medote da primenite, kako da odreagujete u “kriznim” situacijama i gde najčešće grešite …

PREPORUKA DANA: NOVA GODINA U AQUAWORLD RESORT BUDAPEST HOTELU, Gradski Magazin

PREPORUKA DANA: NOVA GODINA U AQUAWORLD RESORT BUDAPEST HOTELU

Ako još uvek imate dilemu gde da provedete novogodišnje praznike, pomoći ćemo vam da “prelomite” …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin