Najnovije Vesti
Gitar art festival, GITAR ART FESTIVAL Munje na gitarama i sva magija flamenka, Gradski Magazin

GITAR ART FESTIVAL Munje na gitarama i sva magija flamenka

Gitar art festival (GAF) i ove godine, dvadeseti, jubilarni put podseća da se duh naroda najbolje čuva u umetnosti.

Bilo da je to način jednog života oličen u fadu, magični flamenko-džez ili zvuk ciganskog svinga – neverovatna kombinacija temperamenta jednog naroda i umešnosti njegovi virtuoza.

Gitar art festival, GITAR ART FESTIVAL Munje na gitarama i sva magija flamenka, Gradski Magazin

A Rosenberg Trio iz Holandije svakako je među najboljim predstavnicima tog zaraznog džipsi zvuka koji je na evropskom tlu postavio neprevaziđeni Đango Rajnhart, munja sa tri prsta, prvi i verovatno jedini evropski džez gitarista koji je uticao na svoje kolege preko okeana. Ali i na Rosenberg trojku, braću neobičnih imena – Štokelo na gitari, Noni za kontrabasom i Nuše na ritmu koji će 13. marta 2019. nastupiti u Kombank dvorani u okviru GAF-a.

U njihovoj muzici ima svega – rumunskog, mađarskog, balkanskog, ciganskog folklora, jer su Manuši, Romi Srednje Evrope, nasledili ritmove i muziku svojih predaka. A onda se među njima pojavio Đango i objasnio kako se to radi, pa je stvoren jedinstveni muzički jezik koji je ritam očeva pretočio u sving. Tako je folk postao varijacija džeza – na evropski način. Gitare su preuzele primat, a svirka postala mesto gde prsti lete preko žica brže od najbržih krugova Monce.

Gitar art festival, GITAR ART FESTIVAL Munje na gitarama i sva magija flamenka, Gradski Magazin

Jedan je Đango

Rozenberg Trio kao prvorazredni predstavnik tog jedinstvenog stila svira sve poznate melodije, ali uvek ono nešto svoje. Nastupali su su svuda (u Beogradu su bili već dva puta) od „North Sea Jazz“ festivala do njujorškog “Karnegi hola” svuda podsećajući da je legenda samo jedna.

Ako želiš da naučiš i razumeš džipsi džez, počni sa Đangom, najboljim gitaristom ikada, tvrdi Štokelo Rosenberg koji je počeo da svira gitaru kad mu je bilo samo 10 godina. Već tada je počeo da sluša Đanga i naučio baš sva njegova sola, oponašajući ga do poslednjeg detalja, što je još jedan dobar razlog da ne propustite ovaj koncert.

Kralj španskog flamenka

A osim džipsi svinga, u trendu je i flamenko pa je Gitar art festival uspeo da dovede jednog od najsjajnijih predstavnika ovog stila. Proslavljeni flamenko gitarista Visente Amigo odžaće koncert 12. marta u Kombank dvorani. U svojoj karijeri Amigo je više puta posećivao Beograd I vraća mu se nakon tačno deset godina da premijerno predstavi numere sa aktuelnog albuma “Memoria de los sentidos”. Na ovom albumu umetnik se vratio svojim tradcionalnim korenima flamenka i odao počast svom učitelju i prijatelju Paku de Lusiji numerom Rekvijem.

Amigo je do sada sarađivao sa uglednim imenima kao što su Alehandro Sanz, Kaled ili Miguel Bose, a sa Stingom je snimio i veliki hit „Send Your Love“. Dosad je nastupao sa najvećim savremenicima na gitari kao što su Pako de Lusija, Al di Meola, Džon Meklafin, pa čak i sa rok imenima kao što su Džo Satriani, Stiv Vai, Kit Ričards i Bob Dilan.

Foto: Promo

Izvor: PRessSerbia/Blic

O Gradski Magazin

Proveri takođe

EU proširenje  – Quo Vadis (kuda idete)?, Gradski Magazin

EU proširenje – Quo Vadis (kuda idete)?

Koji su trenutni izazovi sa kojima se suočava Zapadni Balkan i kakvo je stanje sa …

Maxi pekara – sinonim kvalitetnog i svežeg peciva, Gradski Magazin

Maxi pekara – sinonim kvalitetnog i svežeg peciva

Sveži hlebovi i peciva, sastojci koji se koriste prilikom njihove izrade, kao i način na …

Leave a Reply

Your email address will not be published.