Najnovije Vesti
Grad očaravajućih boja i zlatne plaže, Gradski Magazin

Grad očaravajućih boja i zlatne plaže

Grad očaravajućih boja i zlatne plaže, Gradski Magazin
Srednjovekovni dvorci, mozaikom kaldrmisane ulice, gradovi očaravajućih boja i zlatne plaže… Doživljaj Portugalije može da bude mnoštvo različitih, ali gotovo uvek nezaboravno lepih stvari. Istorija, odlična hrana i divni pejzaži samo su početak upoznavanja sa jednom od najlepših zemalja Mediterana.

Portugalija je puna iznenađenja, koja vas očekuju bukvalno iza svakog ćoška i nikada se putnik ne umori istražujući ovu malenu, ali beskrajno fascinantnu zemlju. Rakošni gradovi, mala sela živih boja i staromodne tradicije života, kao i portugalska izuzetna i cenama veoma pristupačna trpeza, druželjubivost ljudi, divna vina, svaki doživljaj za sebe dovoljan da kruniše putovanje…

Kelti, Rimljani, Vizigoti, Mavri i hrišćani… svi su ostavili tragove u ovom narodu i njegovoj svakodnevici. Možete da zurite u 20.000 godina stare kamene rezbarije u Vila Nova de Foz Koa (Vila Nova de Foz Coa), gledate zalazak Sunca nad misterioznim megalitima izvan Evore ili se izgubite u složenim hodnicima UNESCO-vih spomenika svetske baštine u Tomaru, Belemu, Alkobaki (Alcobaca) ili Batalji (Batalha).

Lisabon, koji se prostire preko sedam brda i pruža prema obalama reke Težo (Rio Tejo), glavni i najveći grad Portugalije je velkovima osvajao srca posetilaca, a ugodna klima ga je dodatno u modern vreme učinila izuzetno posećenom turističkom destinacijom tokom čitave godine. Sa zidina velikih utvrđenja, morskim vetrovima prečišćeni vidici otkrivaju grad u svoj njegovoj lepoti: rimske i mavarske ruševine, katedrale sa belim kupolama, grandiozni trgovi sa mnogim restoranima i kafeima obasjanim suncem… Čini se ipak da je najveći užitak za posetioca šetnja uskim ulicama starog gradskog jezgra, prolazima obloženim kaldrmom, kada se, kao što su to činili prvi portugalski istraživači, upustite u otkrivanje drugog, drevnog Lisabona, sjajne prestonice prvih vladara Novog sveta. Ovao istraživanje se može uraditi i čuvenim žutim tramvajem koji se provlači uličicama Starog grada još od 1873. godine. U Alfami i Bairo Altu, u Belemu kraj reke, Lisabon otkriva svoj alter ego svima koji se osećaju mladim ili to zaista jesu, u boemskim barovima i rečnim klubovima, uličnim žurkama do ranih jutarnjih sati, a ljubitelji šopinga će naći mnogo atraktivnih butika sa ponudom za svačiji džep. Fado – setna muzika koja seća na prohujala vremena moći, slave i bogatsva, na izgubljene ljubavi, prijatelje koji su daleko, zanosno odjekuje iz mnogih lokala, mešajući se sa brzim ritmovima modernog doba, noseći dušu slušaoca preko debelog mora, u tuđine. Ta zamišljenost posetilaca Lisabona ne traje dugo, jer ih brzo prihvata modern tkanje grada, gde se lepo podrazumeva I posle nekoliko časova šetnje uzima “zdravo za gotovo”.
Izleti za Sintru, Kaškaiš, letovalište kraljeva i izletište modernih stanovnika prestonice i Eštoril, gde se nalazi Grand Casino u kome je Fleming upoznao našeg Duška Popova i tako dobio inspiraciju za čuvenog agenta – šmekera Džemsa Bonda, doprinose da očaravajući boravak u Lisabonu ostane dugo u divnim uspomenama putnika.

Ne propustite ovo putovanje u prestonicu zemlje jedinstvenih kolorita, u kojoj drevno i moderno žive uporedo i ushićenim turistima sa svih meridijana radosno otkrivaju svoje lepote i svoje tajne.

 

O Marija Nikolić

Proveri takođe

Najbolji prijatelj strastvenih kuvara – kuhinja „LIVIA“, Gradski Magazin

Najbolji prijatelj strastvenih kuvara – kuhinja „LIVIA“

Koji god obrok da pravimo za našu porodicu, važno nam je da je zdrav i …

Svi pričaju o Ordinacija Lilo, Gradski Magazin

Svi pričaju o Ordinacija Lilo

U vreme pandemije korona virusa, boravak u kućama je „naterao“ ljude da sagledaju svoje zdravstveno …

Leave a Reply

Your email address will not be published.