davanje krvi, GRAĐANI DAVALI KRV, SLEDILI PATRIJARHA: Akcija davalaštva prvi put u hramovima SPC, Gradski Magazin
Foto: SPC

GRAĐANI DAVALI KRV, SLEDILI PATRIJARHA: Akcija davalaštva prvi put u hramovima SPC

Crvenikrst Srbije i Institut za transfuziju krvi su, prvi put sa blagoslovom patrijarha Porfirija, organizovali dobrovoljno davanje krvi u pet beogradskih hramova.

Akciju je i ličnim primerom podržao Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, koji je dao krv na punktu Zavoda za transfuziju pri Hramu Svetog Save na Vrčaru.

Odziv građana je bio izuzetno veliki u šta se uverila i naša ekipa, koja je posetila Hram Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu. U prizemlju crkvenog doma, posle jutarnje liturgije, građani su strpljivo stajali i redu i čekali. Među njima smo zatekli i đakona Aleksandra Sekulića, koji služi u ovoj crkvi od Vidovdana 2009. godine.

– Dobili smo lep poziv od patrijarha da se svako priključi ovoj dobrovoljnoj akciji davnja krvi – kaže đakon Sekulić.

– Kao i što smo na liturgiji slušali u svetom jevanđelu kako Gospod govori, svi smo se ovde okupili da sakupimo svoje moći. Prema svom osećaju, da svako učini ono što do njega stoji, koliko može i pomogne svima onima koji su u potrebi, da da krv.

Prema rečima Julije Paunović, saradnika za dobrovoljno davalaštvo krvi u Crvenom krstu “Stari grad”, na veliku sreću, dosta se ljudi odazvalo, s obzirom na to da je bila nedelja.
– Akcija je trajala od 10 do 14 časova i prikupljeno je 49 jedinica krvi, a odazvalo se više od 60 građana – kaže Paunović.
– Izuzetno smo zadaovljni odzivom, jer prosek akcija je oko 25 jedinica. Nadamo se da će svaka naredna bita još bolja. Trenutno je najređa nulta grupa i najmanji broj jedinica krvi je prikupljen za tu krvnu grupu. Nastojimo da motivišemo građane da daju krv jer je samo tri odsto stanovnika među redovnim davaocima.

Od Crvenog krsta “Stari grad” dobrovoljni davaoci su dobili uobičajene poklone.

Humani

Zajedno sa patrijarhom, krv su dobrovljno dali i preosvećeni episkop remezijanski Stefan i upravnik Patrijaršijskog dvora Vladimir Jelić.

Akcija je organizova u pet hramova Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, u Hramu Svetog Save na Vračaru, Hramu Svetog Jovana Vladimira u naselju Medaković, Nikolajevskoj crkvi u Zemunu, Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Bežanijskoj kosi i Hramu Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu.

Izvor: PRessSerbia/Novosti

O Marija S.

Proveri takođe

, BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024., Gradski Magazin

BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024.

Svečana dodela priznanja BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024, održana je 13. maja, u hotelu Hyatt …

, Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu, Gradski Magazin

Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu

Kada nam dođu topliji dani, svi poželimo da što više vremena provodimo van kuće. Pored …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin