Gradski magazin predstavlja zimske destinacije

Gradski magazin predstavlja zimske destinacije opšte prakse, istražuje zbog čega Srbi sve ređe idu u pohode planinskim vukovima, koliko staje ski-vrtić, ali i koja je destinacija etiketirana “srpskim Tibetom”

 zimske destinacije, Gradski magazin predstavlja zimske destinacije, Gradski Magazin

Ukoliko ne spadate u avangardne turiste koji preferiraju alternativno “jesenovanje” ili prolećno “vesnovanje” u vidu odlaska na selo: druženja sa ovcama, dabrovima i voluharicama, pecanje i pečenje rakije, poželjno je da znate da se zimovanje na planini iz zdravstvenih razloga preporučuje svima. Istina, zimovanje nekima predstavlja statusni simbol i privilegiju bogatih mazohista. Za put, hotel i prateću opremu treba pola kilograma dinara, smrzavanje je uračunato, vucaranje skija i 30 kilograma opreme, kao i rizik  da zaradite otvoren prelom noge i promrzline nekog od četiri stepena. Prinuđeni ste na monetarne vratolomije, kao i na vršenje nužde među četinarima jer je prvi toalet par kilometara uzbrdo, čime dovodite sebe u opasnost da vas gengbenguje čopor lokalnih vukova.

Interesovanje Srba za zimovanje manje je nego prethodnih godina, potvrdili su Gradskom magazinu u jednoj beogradskoj agenciji. Iako se ranom rezervacijom aranžmana može ostvariti popust, pad je evidentan što agenti nepogrešivog instinkta lovaca na turiste tumače na dva načina: klasični i analogni. Prvi je loše ekonomske prirode, dok se drugi vezuje za neuobičajeno hladno leto nakon kojeg bi zimovanje imalo smisla koliko i oblačenje gaća preko farmerki.

zimske destinacije, Gradski magazin predstavlja zimske destinacije, Gradski Magazin

U regionu, najpovoljniji aranžmani mogu se naći u Bugarskoj,dok Kopaonikom vlada kriza identiteta u kojoj cene kao da se računaju u švajcarskim francima. Bansko je proglašeno najpovoljnijim u regionu: za hranu i piće četvoročlane porodice potrebno je izdvojiti oko 130 evra za sedam dana, dok se cena kompletnog paketa: smeštaj, skije, ski pas – za četvoročlanu porodicu kreće oko 200 evra.

Ko nije u mogućnosti da zimuje u nekom od najskupljih evropskih ski-centara poput onih u Austriji, Švajcarskoj ili Francuskoj, prijatan odmor može pronaći na Zlatiboru, Tari, Divčibarama, Rudniku ili na Staroj planini. Većih poteškoća za skijaše ovde nema još od kako su zime bile hladnije, a vukovi bliži.

Ukoliko ne spadate u Buržoaziju, trebalo bi da izbegavate San Anton u Austriji kao zimsku destinaciju gde “zimski paket” košta oko 6.400 evra, piše Trip Advisor. Među deset najskupljih destinacija za zimovanje četiri se nalaze u Švajcarskoj. Nedelja zimovanja u Sent Moricu staje 6.120 evra dok je na trećem mestu Val D’Izer u Francuskoj sa tarifom od 5.860 evra.

Za početnike, odnosno za one koji se na skijama ne snalaze najbolje, najjeftiniji su časovi skijanja u Formigalu u Španiji. Cela porodica može pohađati časove skijanja za 50 evra. Pod uslovom da u Španiji padne sneg jer skijanje na travi ne važi.

Među srpskim destinacijama dominira pomenuti Kopaonik – etiketiran srpskim Tibetom. Možda i nije Tibet, ali smeštaj košta ko vikendica na Tibetu. Na Kopaoniku se nalazi preko 40 kilometara staza uređenih za alpsko skijanje, dok početnici mogu da koriste ski-vrtić s pokretnom trakom. Iako radi samo jedna “žica” cena ski pasa u špicu sezone za dva dana iznosi 5.000 dinara. Ski škola staje 140 evra za šest dana. Nedelju dana na Kopaoniku za četvoročlanu porodicu iznosi oko 1.500 evra. Na to dodajte i cenu skija “carving” koje u proseku koštaju 35.000 dinara.

zimske destinacije, Gradski magazin predstavlja zimske destinacije, Gradski Magazin

Povoljna destinacija je “Stara planina” sa ski-centrom na 1723 metra nadmorske visine. Najduža staza ima 1155 metara. Kuriozitet zimovanja na Staroj planini leži u činjenici da ne morate da plaćate zimovanje svake godine ukoliko ste dovoljno solventni da si priuštite vikendicu. U predelu između Pirota i Bugarske možete da kupite celo selo sa sve Domom kulture u iznosu vrednosti garsonjere u Beogradu.

Ukoliko niste pobornik planinarenja ili smatrate da veranje po zaleđenim brdima nije za vas, setite se da je vojskovođa Hanibal u legendarnom prelasku preko Alpa načinio istorijski presedan i to van turističke sezone. Izvevši strateško iznenađenje poduhvatom koji je smatran nemogućim, na šesnaestodnevnom maršu vodio je armiju od 64.000 vojnika praćenu desetinama slonova kroz snegom zavejane Alpe. Kartaginjanski general koji je naneo katastrofalan poraz Rimu upamćen je po odgovoru na primedbu da je nemoguće preći Alpe: “Pronaći ćemo put ili ćemo ga napraviti!”

Ne morate da budete Hanibal da biste imali spartansku odvažnost: setite se da sama vožnja Jugom na zimovanje spada u ekstremne sportove, ali je i oličenje hrabrosti. A, od ekstremnih disciplina možete da odaberete i skijanje kroz minsko polje na nekoj od bosanskih planina. Hazarderski, sa sve međedom u dublu.

 zimske destinacije, Gradski magazin predstavlja zimske destinacije, Gradski Magazin

Piše: Vasilij Golijanin

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, The Stranglers prvi put na Beer Festu!, Gradski Magazin

The Stranglers prvi put na Beer Festu!

Kultni britanski bend će prvi put nastupiti na ovogodišnjem Belgrade Beer Festu. Ovogodišnji 16. Belgrade …

, Novo srce Evroazije – Astana, Gradski Magazin

Novo srce Evroazije – Astana

Ove godine, 6. jula, navršiće se 20 godina od kada je grad Astana dobio zvanično …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin