toplana, GREJANJE NA OTPAD ZA 25.400 STANOVA: Elektrana, koja se pravi na deponiji Vinča počeće da radi od naredne sezone!, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

GREJANJE NA OTPAD ZA 25.400 STANOVA: Elektrana, koja se pravi na deponiji Vinča počeće da radi od naredne sezone!

Od naredne grejne sezone oko 25.400 stanova, koji su deo toplane “Konjarnik” energijom će se snabdevati iz otpada sa deponije Vinča.

Plan je da faza testiranja nove toplane počne početkom sledeće godine kako bi postrojenje bilo spremno za rad u novembru 2022.

Oko 340.000 tona otpada koji se nakupi u prestoničkim domaćinstvima, a potom otpremi u Vinču, Beograđanima će se vratiti u vidu energije. Pomenuta količina sagorevaće se u novoj elektrani i time ostvariti proizvodnja od 30,2 megavata električne energije. Dalekovodom od 110 kilovolti dovešće se do trafostanice “Beograd 20” i dalje do prestoničana. S druge strane, toplotna energija će se predavati “Beogradskim elektranama” koje će toplovodnom mrežom povezati toplanu na Konjarniku sa elektranom na deponiji.

– U postrojenju za iskorišćavanje komunalnog otpada u energetske svrhe godišnje će se generisati oko 192 gigavata po satu električne energije i oko 175 gigavati toplotne energije – kažu za “Novosti” iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. – Time će se obezbediti oko pet odsto od potražnje električne energije u domaćinstvima Beograda, odnosno, električne energije za oko 33.500 domaćinstava.

Od oko 360.000 potrošača koliko ih je trenutno u sistemu JKP “Beogradske elektrane”, novi pogon u Vinči pokriće potrebe oko 25.400 stanova, koji su priključeni na toplanu “Konjarnik”.

Do kraja ove godine očekuje se ugradnja preostale opreme za “energanu” na otpad. Već početkom 2022. uslediće faza testiranja i procesi pripreme za konačno puštanje postrojenja u rad.

– Čvrsti komunalni otpad koji se bude isporučivao u centar za integralno upravljanje otpadom u Vinči, prerađivaće se i koristiti u proizvodnji električne i toplotne energije u novom postrojenju za preradu otpada – kažu u “Beočistoj energiji”. Istovremeno, smanjiće se količina otpada koji se odlaže na deponiji.

Da bi bila isporučena energija, potrebno je da bude završena toplovodna mreža u izgradnji koja će povezati postrojenje za energetsko iskorišćenje otpada u Vinči sa toplanom na Konjarniku.

Podaci pokazuju da tona komunalnog otpada za 20 godina proizvede 200 kubika deponijskog gasa. Tokom dugog staža od 44 godine, deponija u Vinči emitovala je oko četiri miliona kubika deponijskog gasa. Kako kažu u “Beočistoj energiji”, komunalni otpad koristiće se umesto fosilnih goriva za proizvodnju energije i znatno doprineti smanjenju emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte. Tako će se sprečiti dalji negativan efekat na životnu sredinu.

TAKSA ZA TRETMAN DOGODINE

Kada postrojenje za preradu komunalnog otpada počne da radi, sugrađani mogu da očekuju na računima za “Infostan” još jednu stavku i, samim tim, veći namet. Ova novina, međutim, ne bi trebalo da nastupi pre kraja naredne godine.

Nedavno su Beograđani dobili odvojene stavke na računima za smeće – “sakupljanje i transport komunalnog otpada” i “odlaganje komunalnog otpada”. Prvi deo ide JKP “Gradska čistoća”, a drugi “Beočistoj energiji”.

Izvor: PRessSerbia/Novosti

O Marija S.

Proveri takođe

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

, Upotreba crnih detalja u modernom dizajnu enterijera, Gradski Magazin

Upotreba crnih detalja u modernom dizajnu enterijera

Prilikom uređenja enterijera čak i najsitniji elementi imaju moć da preobraze prostor i unesu željenu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin