Guarnerius, Guarnerius: koncert u subotu, Gradski Magazin

Guarnerius: koncert u subotu

Koncert, u Guarneriusu, u formi dua

U subotu, 7. marta 2015. godine (20h), u Centru lepih umetnosti Guarnerius će nastupiti violinistkinja DEJANA GOLOČEVAC i pijanistkinja JASNA TUCOVIĆ, višestruko nagrađivane mlade umetnice, zavidnih solističkih karijera ostvarenih na domaćoj  i međunarodnoj koncertnoj sceni, koje će u Guarneriusu nastupiti u formi dua. Na programu koncerta naći će se dela Isaja, Šosona, Štrausa i Vijenjavskog.

Violinistkinja Dejana Goločevac je rođena u Beogradu u porodici muzičara. Po završetku muzičke škole ‘Dr Vojislav Vučković’ (u klasi svog oca Jovana Goločevca), Dejana sa samo 14 godina postaje student Fakulteta za muziku i scenske umetnosti u Beču, gde je diplomirala i magistrirala. Osvojila je niz nagrada: uz prve nagrade na Republičkim i Saveznim takmičenjima, izdvajamo I i III nagradu na prestižnom Međunarodnom takmičenju mladih violinista ‘Jaroslav Kocijan‘ u Češkoj, bila je finalista Međunarodnog takmičenja mladih violinista ‘Jehudi Menjuhin‘, osvojila je II nagradu na takmičenju ‘Mikelanđelo Abado’ u Italiji, Specijalnu nagradu na takmičenju ‘Pablo de Sarasate‘ u Španiji, I nagradu na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu, bila je polufinalista Međunarodnog takmičenja ‘Tibor Varga‘ u Švajcarskoj i dobitnica III nagrade na takmičenju ‘Gradus ad Parnassum‘ u Austriji. Dobitnica je Oktobarske nagrade grada Beograda za učenike 1987. godine. Nastupala je na brojnim koncertima, najčešće sa sestrom Tatjanom Goločevac, a svirala je i kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Sarajevskom filharmonijom, kamernim orkestrima ‘Sofijski solisti‘, ‘Gudači sv. Đorđa’ i drugim. Od 2006. godine Dejana je stalni član bečke ‘Folksopere‘.

Pijanistkinja Jasna Tucović je rođena u Beogradu. Diplomirala i magistrirala klavir na FMU, gde je specijalizirala kamernu muziku, a trenutno je doktorand na istoj katedri. Osvajala je nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima kao solista i član kamernog ansambla: III nagradu u Strezi (Italija), III nagradu u Rimu, II nagradu na takmičenju posvećenom Francu Šubertu u organizaciji EPTA Srbije u Beogradu i I nagradu na takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu. Sarađivala je sa istaknutim domaćim i stranim umetnicima i ansamblima i održala niz koncerata u zemlji i inostranstvu, uz učešće na brojnim festivalima. Vanredni je profesor na Katedri za kamernu muziku FMU u Beogradu [/box]

Za neupućene ustanovu GUARNERIUS, Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije je 1996. godine osnovao naš istaknuti violinista, maestro JOVAN KOLUNDŽIJA, kao prvu privatnu instituciju kulture u našoj zemlji.

Posle petogodišnje obimne rekonstrukcije i opremanja,koje je potpuno ruiniranom zdanju iz 1924. godine vratilo nekadašnju lepotu i sjaj, Guarnerius počinje sa radom 2. oktobra 2001. godine. Jedinstveni neobarokni enterijer, uz izuzetnu akustiku, je salu Guarneriusa ubrzo učiniojednim od najatraktivnijih kamernih prostora u ovom delu Evrope. 2013. godine odlukom Vlade Republike Srbije, Ustanova Guarnerius je dobila status Ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Centar lepih umetnosti Guarneirus se nalazi u samom srcu starog Beograda, u neposrednoj blizini boemske četvrti Skadarlija, u nekadašnjoj zadužbini industrijalca Dimitrija Milojevića, zdanju poznatom i kao „Dom ratnih invalida i siročadi“, koje potpisuju ruski arhitekti Vasiljev i Kozinski, a pod zaštitom je Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Centar lepih umetnosti Guarnerius nosi naziv po čuvenom graditelju violina iz Kremone. Na Guarneriusovoj violini iz 1754. godine, svira naš osnivač, maestro Jovan Kolundžija, a familija Guarnieri nam je ustupila pravo na korišćenje porodičnog grba, koji postaje zaštitni znak naše ustanove.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

, Aquaworld Resort Budapest je idealan izbog za beg od vreline!, Gradski Magazin

Aquaworld Resort Budapest je idealan izbog za beg od vreline!

AQUAWORLD RESORT BUDAPEST JEDAN JE OD NAJLEPŠIH SPA HOTELA U OVOM DELU EVROPE, A ZA …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin