Hitno raditi na empatiji kod dece, Hitno raditi na empatiji kod dece, Gradski Magazin

Hitno raditi na empatiji kod dece

Hitno raditi na empatiji kod dece, Hitno raditi na empatiji kod dece, Gradski MagazinNakon tragičnih događaja koji su zadesili Srbiju početkom maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca, neophodno je usmeriti se “na emocionalno opismenjavanje dece koje mora da krene prvo sa edukovanjem roditelja“, zaključak je tribine „Na kafi sa psihologom“ koja je održana pred prepunom salom Dorćol Platza na temu „Srbija posle tragedija – da li imamo empatiju?“.

Poruka psihološkinje Ivane Jakšić na tribini u organizaciji Hemofarm fondacije je da roditelji moraju više da pričaju sa decom.

Verujem da roditelji to žele da rade, ali da li znaju kako to da rade, da li su podržani, da li imaju to gde da nauče, da li je bio neko da pogleda šta se dešava u nekoj kućnoj atmosferi“, rekla je ona i dodala da je, u pogledu ovako ekstremnih slučajeva nasilja, na prvom mestu porodična sredina, koje je obrasce učilo dete u okviru porodice, ali i kako teče socio-emocionalni razvoj deteta u okviru porodice, da li se potrebe deteta prepoznaju, da li se dete emocionalno opismenjava.

U velikom broju ovakvih slučajeva nailazimo na zlostavljanje, na vrlo problematične porodične situacije“, rekla je Jakšić i istakla kako je veoma važno šta se dešavalo u najranijem razvoju deteta u okviru porodice. Ona je ocenila da se nakon onoga što se desilo u “Ribnikaru” “probudila vrlo snažna empatija kod ljudi” i poručila da nam je potreban bolji „sistem prevencije i zaštite“.

Psiholog Vladimir Borovnica rekao je da „50 odsto problema mentalnog zdravlja počinje do 14 godine, a 75 odsto do 24, 25 godine života“, te da je mentalno zdravlje dece i mladih uvod u probleme mentalnog zdravlja.

On je istakao da, kada se govori o zaštiti mentalnog zdravlja, prioritet mora biti na jačanju službe za zaštitu mentalnog zdravlja dece i mladih, “što je kod nas tanko“.

Novinar Veran Matić rekao je da je ono što se sada događa u Srbiji očekivana posledica strašne militarizacije društva koja traje 30 godina i dodao da je “jako važna demilitarizacija društva“.

Kažemo da smo treća u svetu nacija po količini oružja. To ne znači samo količinu oružja, to znači prirodu našeg odnosa jednih prema drugima. U naš DNK je ugrađena nasilnost jednih prema drugima u bliskom odnosu“, ocenio je Matić, sugerišući da je važno raditi i na dekontaminaciji društva.

Tribina „Na kafi sa psihologom“ je deo kampanje za borbu protiv depresije i stigme „Nesalomivi“ putem koje je više od 15.000 ljudi dobilo pomoć i podršku stručnjaka, psihologa i psihijatara koji rade na SOS liniji za borbu protiv depresije i stigme 0800 001 002 i email-u podrska@nesalomivi.rs. Pomoć i podrška, koju pružaju stručnjaci četiri Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu, Kovinu, Novom Kneževcu i Gornjoj Toponici su besplatni, anonimni i dostupni 24/7.

 

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto, Gradski Magazin

Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto

Tehnologija se razvija iz dana u dan i pravi je izazov ići u korak sa …

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin