Najnovije Vesti
Hrvatske filmadžije traže zaštitu od političkih uticaja, Gradski Magazin

Hrvatske filmadžije traže zaštitu od političkih uticaja

Hrvatske filmadžije okupljene u inicijativi “Puk’o nam je film” tražile su da ih primi premijer Hrvatske Andrej Plenković kako bi se film u toj zemlji zaštitio od “političkih i parapolitičkih uticaja”.

Zahtev da predstavnike inicijative “Puk’o nam je film” primi premijer potpisalo je više od 600 režisera, glumaca, producenata, književnika i novinara.

Režiser Antonio Nuić je na skupu u dvorani zagrebačkog bioskopa “Evropa” rekao da je situacija “alarmantna”.

Nuić je rekao da se o hrvatskoj kinematografiji danas ne raspravlja na minimumu kompetencija, nego se uvodi novi hrvatski princip vladanja društvom, odnosno “hrvatski diletantizam u kojem neznalice” svojim “briljantnim rešenjima uređuju delatnosti o kojima nemaju pojma”.

Izlaganje predstavnika Inicijative “Puk’o nam je film” prekidalo je nekoliko njihovih neistomišljenika okupljenih oko Zorice Gregurić iz Koordinacije branitelja koja je uzvikivala “Vukovar”, “Gde su pare” i “Lopovi”.

Među 600 potpisnika Inicijative “Puk’o nam je film” su predstavnici svih generacija od režisera Vatroslava Mimice do mlađih filmskih radnika.

Inicijativa je film formirana je pošto je filmski režiser Hrvoje Hribar nedavno odstupio s mesta čelnika Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i to nakon što se više od godinu dana suočavao s oštrim napadima dela veteranskih i konzervativnih udruženja, kao i bivšeg ministra kulture, kontroverznog Zlatka Hasanbegovića.

Oni su Hribara, između ostalog, optuživali za korupciju, ali i za “difamaciju Hrvatskih institucija”.

Formalni razlog za Hribarov odlazak bio je negativni nalaz Državne revizije za poslovanje HAVC-a, zamerajući mu, između ostalog, što za raspodelu novca nije pitao resornog ministra.

U delu stručne javnosti se, međutim, smatra da je napad na Hribara i HAVC u stvari pokušaj politike i dela konzervativnih udruženja da politizuju hrvatski film koji je poslednjih godina postigao brojne međunarodne uspehe i nagrade na renomiranim festivalima.

Uporedo s ovom Inicijativom, formirana je i još jedna, ali ne tako brojna – Inicijativa hrvatskih filmskih autora i radnika za očuvanje HAVC-a koja smatra da je Hribar zloupotrebio položaj i da su se sredstva delila po podobnosti.

 
 

O Gradski Magazin

Proveri takođe

testiranje na korona virus, Od ujutru dodatne laboratorije za testiranje na korona virus na lični zahtev, Gradski Magazin

Od ujutru dodatne laboratorije za testiranje na korona virus na lični zahtev

 S obzirom na uvećan broj zahteva za testiranje na korona virus u proteklih nekoliko dana, …

Predrag Kon, ĐACI ĆE U ŠKOLAMA MORATI DA NOSE POSEBNE VRSTE MASKI: Dr Predrag Kon izneo najnovije informacije, Gradski Magazin

ĐACI ĆE U ŠKOLAMA MORATI DA NOSE POSEBNE VRSTE MASKI: Dr Predrag Kon izneo najnovije informacije

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za zaštitu od korona virusa, rekao …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.