internet, Internet nije zamena za lekara, Gradski Magazin

Internet nije zamena za lekara

Vodič za zdravlje: Internet nije zamena za lekara.

Ljudi širom sveta svakodnevno proveravaju simptome na internetu, postavljajući sebi (pogrešne) dijagnoze. Globalna mreža može ponuditi korisne informacije, ali nije zamena za lekara.

Svetom vlada nova vrsta hipohondrije – sajberhondrija. To je fenomen vremena u kojem živimo i predstavlja opsednutost proveravanja simptoma usled straha od bolesti i smrti. Lekari ističu da je ova navika pogubna za psihofizičko zdravlje. Prema podacima portala ,,Medicinska internet istraživanja’’, čak polovina građana Evropske unije  informiše se o zdravlju i traži medicinske savete putem internet pretraživača.

internet, Internet nije zamena za lekara, Gradski Magazin

Internet je savršen za hipohondre jer obiluje informacijama, a neke osobine ličnosti, kao što je perfekcionizam, mogu učiniti ljude podložnijim ovoj bolesti. Stalno pretraživanje informacija o zdravlju dodatno povećava ankcioznost. Od specijalizovanih sajtova, internet foruma, do društvenih mreža, zdravlje je nezaobilazna tema. Lekari ističu da sve više pacijenata dolazi u ordinaciju saopštavajući dijagnozu koju su pronašli na internetu, a neretko zahtevaju lečenje u skladu sa savetima koje su pročitali. Sajberhondrija je kompulsivni nagon traganja za informacijama koje, zbog svog sadržaja, izazivaju nove i preuveličane strahove za zdravlje, a internet je opasna zona za pretraživanje medicinskih saveta.

Ako sumnjate na nešto, obratite se lekaru jer se neadekvatnim lečenjem nanosi velika šteta organizmu. Informacije koje dobijamo putem pretraživača ne smeju se precenjivati. Mnoge bolesti imaju slične simptome, kao što su malaksalost, temperatura i mučnina, a oni imaju širok spektar značenja i medicinski laik ih lako može pogrešno protumačiti. Neretko se dešava da posle provere nekog benignog simptoma, rezultat ukaže na smrtonosnu bolest. Takođe, postoji mogućnost da greškom poverujete da nemate ozbiljan zdravstveni problem i zadovoljni dijagnozom, posetite lekara tek kada se stanje pogorša. Ne oslanjajte se na podatke i dijagnoze sa interneta, jer one možda ne važe za vas.

internet, Internet nije zamena za lekara, Gradski Magazin

Kada je u pitanju izvor informacije, obratite pažnju na to koliko je pouzdan. Ne nasedajte na marketinške kampanje, na internetu se laži veoma lako plasiraju. Poznato je da pojedine farmeceutske kompanije plaćaju ljude da daju preporuke na forumima za određeni lek. Doktor ,,Internet’’ je dostupan dvadeset četiri sata dnevno, ali odgovor može ugroziti vaše zdravlje.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Biofield Care, Veče dobrih frekvencija i balansa: Biofield Care flasteri, inovacija u nanobiotehnologiji, predstavljeni srpskoj javnosti, Gradski Magazin

Veče dobrih frekvencija i balansa: Biofield Care flasteri, inovacija u nanobiotehnologiji, predstavljeni srpskoj javnosti

U prijatnom ambijentu na Dorćolu, u atmosferi razmene znanja, iskustva i informacija o biotehnološkim inovacijama, …

NIVEA, Neverovatan spoj dragocenih bisera i pouzdane nege uz  NIVEA Pearl&Beauty Black antiperspirante, Gradski Magazin

Neverovatan spoj dragocenih bisera i pouzdane nege uz NIVEA Pearl&Beauty Black antiperspirante

Biseri su jedan od najcenjenijih darova prirode i jedan od najstarijih poznatih dragulja, a njihove …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin