internet, Internet nije zamena za lekara, Gradski Magazin

Internet nije zamena za lekara

Vodič za zdravlje: Internet nije zamena za lekara.

Ljudi širom sveta svakodnevno proveravaju simptome na internetu, postavljajući sebi (pogrešne) dijagnoze. Globalna mreža može ponuditi korisne informacije, ali nije zamena za lekara.

Svetom vlada nova vrsta hipohondrije – sajberhondrija. To je fenomen vremena u kojem živimo i predstavlja opsednutost proveravanja simptoma usled straha od bolesti i smrti. Lekari ističu da je ova navika pogubna za psihofizičko zdravlje. Prema podacima portala ,,Medicinska internet istraživanja’’, čak polovina građana Evropske unije  informiše se o zdravlju i traži medicinske savete putem internet pretraživača.

internet, Internet nije zamena za lekara, Gradski Magazin

Internet je savršen za hipohondre jer obiluje informacijama, a neke osobine ličnosti, kao što je perfekcionizam, mogu učiniti ljude podložnijim ovoj bolesti. Stalno pretraživanje informacija o zdravlju dodatno povećava ankcioznost. Od specijalizovanih sajtova, internet foruma, do društvenih mreža, zdravlje je nezaobilazna tema. Lekari ističu da sve više pacijenata dolazi u ordinaciju saopštavajući dijagnozu koju su pronašli na internetu, a neretko zahtevaju lečenje u skladu sa savetima koje su pročitali. Sajberhondrija je kompulsivni nagon traganja za informacijama koje, zbog svog sadržaja, izazivaju nove i preuveličane strahove za zdravlje, a internet je opasna zona za pretraživanje medicinskih saveta.

Ako sumnjate na nešto, obratite se lekaru jer se neadekvatnim lečenjem nanosi velika šteta organizmu. Informacije koje dobijamo putem pretraživača ne smeju se precenjivati. Mnoge bolesti imaju slične simptome, kao što su malaksalost, temperatura i mučnina, a oni imaju širok spektar značenja i medicinski laik ih lako može pogrešno protumačiti. Neretko se dešava da posle provere nekog benignog simptoma, rezultat ukaže na smrtonosnu bolest. Takođe, postoji mogućnost da greškom poverujete da nemate ozbiljan zdravstveni problem i zadovoljni dijagnozom, posetite lekara tek kada se stanje pogorša. Ne oslanjajte se na podatke i dijagnoze sa interneta, jer one možda ne važe za vas.

internet, Internet nije zamena za lekara, Gradski Magazin

Kada je u pitanju izvor informacije, obratite pažnju na to koliko je pouzdan. Ne nasedajte na marketinške kampanje, na internetu se laži veoma lako plasiraju. Poznato je da pojedine farmeceutske kompanije plaćaju ljude da daju preporuke na forumima za određeni lek. Doktor ,,Internet’’ je dostupan dvadeset četiri sata dnevno, ali odgovor može ugroziti vaše zdravlje.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Eucerin, OSLOBODITE SE SIMPTOMA SUVE KOŽE, Gradski Magazin

OSLOBODITE SE SIMPTOMA SUVE KOŽE

Eucerin®Mesec suve kože pruža pogodnosti kupovine preparata iz linija za negu suve kože i donosi …

Eucerin nega kože, ZLATNI STANDARD ZA NEGU SUVE KOŽE, Gradski Magazin

ZLATNI STANDARD ZA NEGU SUVE KOŽE

Osobe koje se suočavaju sa izazovima suve kože iz iskustva znaju da sa dolaskom meseca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin