iranski film, Iranski film dobio Zlatnog medveda, Gradski Magazin

Iranski film dobio Zlatnog medveda

Izvor: Večernja Novosti

Iranski film “Taksi” reditelja Džafara Panahija dobio je večeras nagradu Zlatni medved kao najbolje ostvarenje na 65. Berlinskom filmskom festivalu

Film “Taksi” iranskog reditelja Džafara Panahija dobio je večeras nagradu Zlatni medved kao najbolje ostvarenje na 65. Berlinskom filmskom festivalu.

iranski film, Iranski film dobio Zlatnog medveda, Gradski Magazin
Hana Saeidi drži Zlatnog medveda za najbolji film ‘Taxi’

Nagradu za najboljeg reditelja podelili su Radu Jude iz Rumunije za film “Aferimi” i Poljakinja Malgoržata Šumovska za film “Telo”, preneo je Rojters. Za najbolju glumicu proglašena je Šarlota Rempling za ulogu u filmu “45 godina”, dok je za ulogu u istom ostvarenju kao najbolji glumac nagrađen Tom Kortni.

Nagrade je dodelio sedmočlani žiri na čelu sa američkim rediteljem i producentom Danijelom Aronofskim. Na ovogodišnjem festivalu u Berlinu prikazano je više od 400 filmova, a 19 se takmičilo za glavnu nagradu, izvestio je Rojters.

 

Panahiju je iranska vlada zabranila i da snima filmove te je ovaj napravio u tajnosti. Film “Taksi” iranskog režisera Jafara Panahija dobio je Zlatnog medvjeda kao najbolje ostvarenje na 65. Berlinskom filmskom festivalu, a nagradu je umjesto Panahija primila njegova nećakinja Hana Saeidi, koja se pojavljuje u ovom filmu, jer iranski umjetnik ima zabranu putovanja u inostranstvo. Panahiju je iranska vlada zabranila i da snima filmove te je ovaj napravio u tajnosti. Cijela radnja se dešava u taksiju, a sam Panahi glumi taksistu koji prima putnike na ulicama Teherana.

Ovaj režiser već je 2000. godine na festivalu u Veneciji osvojio Zlatnog lava za film “Krug”, a šest godina kasnije, također u Berlinu, dobio je Srebrnog medvjeda za film “Zaleđe”. Također je zajedno sa iranskom aktivistkinjom Nasrin Sotoudeh 2012. dobio nagradu Andrej Saharov koju Evropski parlament svake godine dodjeljuje borcima za ljudska prava.

Najbolji režiseri i glumci

Nagradu za najboljeg režisera podijelili su Radu Jude iz Rumunije za film “Aferimi” i Poljakinja Malgorzata Szumowksa za film “Tijelo”, prenio je Reuters
Dobitnici nagrada na ovogodišnjem Berlinaleu

Za najbolju glumicu proglašena je Charlotte Rampling za ulogu u filmu “45 godina”, dok je za ulogu u istom ostvarenju kao najbolji glumac nagrađen Tom Courtenay .

Nagrade je dodijelio sedmočlani žiri, na čijem je čelu bio američki režiser i producent Daniel Aronofsky.

Na ovogodišnjem festivalu u Berlinu prikazano je više od 400 filmova, a 19 se takmičilo za glavnu nagradu.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Samsung Galaxy Z Fold6 i Z Flip6 podižu Galaxy AI na novi nivo, Gradski Magazin

Samsung Galaxy Z Fold6 i Z Flip6 podižu Galaxy AI na novi nivo

Upoznajte novu verziju Galaxy AI, unapređenu jedinstvenim preklopnim formatom Galaxy Z serije i povezanog Galaxy …

, SHAPING FUTURES” –  DRUŠTVENO ODGOVORNA INICIJATIVA PRVI PUT U SRBIJI U SARADNJI SA ŠKOLOM ZA NEGU LEPOTE, Gradski Magazin

SHAPING FUTURES” –  DRUŠTVENO ODGOVORNA INICIJATIVA PRVI PUT U SRBIJI U SARADNJI SA ŠKOLOM ZA NEGU LEPOTE

“Shaping Futures” je internacionalna, društveno odgovorna inicijativa koja uvodi mlade ljude u veštine frizerskog zanata. Inicijativa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin