, IZAZOV „BLUE BALLOON“ PRVI PUT U SRBIJI, Gradski Magazin
Girl holding a pastel blue balloon

IZAZOV „BLUE BALLOON“ PRVI PUT U SRBIJI

, IZAZOV „BLUE BALLOON“ PRVI PUT U SRBIJI, Gradski Magazin

Život sa dijabetesom tip 1 predstavlja poseban izazov i oboleli, kojih prema procenama u Srbiji ima oko 30.000, nalaze se u situaciji kao da konstantno balansiraju balon dok uporedo obavljaju svakodnevne aktivnosti. Održavanje optimalnih nivoa glukoze u krvi od obolelih zahteva stalnu opreznost, dok je za druge ljude taj problem često nevidljiv.

Na predstavljanju izazova „Blue Balloon“, koji je pokrenut i u Srbiji, Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije, istakao je da je potrebno razbiti stigmu društva prema osobama koje žive sa dijabetesom.

– Važno je podići svest društva o životu osoba sa dijabetesom tip 1.  Potrebno je ovu bolest učiniti vidljivijom jer iako se ove godine obeležava sto godina od otkrića insulina, osobe sa dijabetesom tip 1 svakodnevno doživljavaju i stigmatizaciju od društva zbog stvari koje objektivno ne mogu da kontrolišu – istakao je Opačić.

 Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i predstavlja značajan zdravstveni problem. U prilog tome govore podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ da je u Srbiji šećerna bolest peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima.

 Prof. dr Katarina Lalić,  endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS, istakla je da prema procenama u Srbiji oko 10 odsto stanovništva ima dijabetes.

–  Naš zajednički zadatak je da u javnosti podignemo alarm i da shvatimo koliko je to česta bolest. Prema procenama na svakog pacijenta koji ima dijabetes dolazi jedan koji ne zna da ga ima, a važno je istaći i to da raste broj osoba sa dijabetesom tip 1 u svetu – naglasila je prof. dr Lalić i dodala da smo napredovali u lečenju dijabetesa i da su u Srbiji dostupni svi savremeni insulini.

Učesnici su skrenuli pažnju i na predrasude, a najčešća predrasuda proizilazi iz nedovoljne informisanosti o samoj bolesti, pa se često za osobe koje žive sa dijabetesom misli da su same odgovorne za svoju bolest zbog loših navika u ishrani i nezdravog životnog stila. A dijabetes tip 1 je genetska autoimuna bolest i nije posledica „nezdravog“ načina života.

„Blue Balloon“ izazov

Na Svetski dan dijabetesa u Srbiji je pokrenut izazov „Blue balloon“ s ciljem da se skrene pažnja javnosti na nevidljivi teret koji osobe sa dijabetesom, i njihovi bližnji, svakodnevno nose, a to je balansiranje brige o svom zdravlju sa dnevnim obavezama. Izazov je pokrenut je 2021. godine širom sveta i do sada je u njemu učestvovalo 70 uticajnih influensera, a  domet  kampanje je preko 21 milion korisnika. Osim influensera, izazovu se priključilo i 19 udruženja pacijenata širom Evropske unije, Bliskog istoka i Afrike.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, ŠARENI AVA SVET SE ŠIRI – STIŽE JOŠ 18 NOVIH RADNJI, Gradski Magazin

ŠARENI AVA SVET SE ŠIRI – STIŽE JOŠ 18 NOVIH RADNJI

Ava shopping park za manje od dve godine posetilo više od 2 miliona ljudi, a …

, Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta, Gradski Magazin

Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta

Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta Kada uređujemo naš životni prostor trudimo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin