IZAZOV „BLUE BALLOON“ PRVI PUT U SRBIJI, Gradski Magazin
Girl holding a pastel blue balloon

IZAZOV „BLUE BALLOON“ PRVI PUT U SRBIJI

IZAZOV „BLUE BALLOON“ PRVI PUT U SRBIJI, Gradski Magazin

Život sa dijabetesom tip 1 predstavlja poseban izazov i oboleli, kojih prema procenama u Srbiji ima oko 30.000, nalaze se u situaciji kao da konstantno balansiraju balon dok uporedo obavljaju svakodnevne aktivnosti. Održavanje optimalnih nivoa glukoze u krvi od obolelih zahteva stalnu opreznost, dok je za druge ljude taj problem često nevidljiv.

Na predstavljanju izazova „Blue Balloon“, koji je pokrenut i u Srbiji, Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije, istakao je da je potrebno razbiti stigmu društva prema osobama koje žive sa dijabetesom.

– Važno je podići svest društva o životu osoba sa dijabetesom tip 1.  Potrebno je ovu bolest učiniti vidljivijom jer iako se ove godine obeležava sto godina od otkrića insulina, osobe sa dijabetesom tip 1 svakodnevno doživljavaju i stigmatizaciju od društva zbog stvari koje objektivno ne mogu da kontrolišu – istakao je Opačić.

 Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i predstavlja značajan zdravstveni problem. U prilog tome govore podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ da je u Srbiji šećerna bolest peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima.

 Prof. dr Katarina Lalić,  endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS, istakla je da prema procenama u Srbiji oko 10 odsto stanovništva ima dijabetes.

–  Naš zajednički zadatak je da u javnosti podignemo alarm i da shvatimo koliko je to česta bolest. Prema procenama na svakog pacijenta koji ima dijabetes dolazi jedan koji ne zna da ga ima, a važno je istaći i to da raste broj osoba sa dijabetesom tip 1 u svetu – naglasila je prof. dr Lalić i dodala da smo napredovali u lečenju dijabetesa i da su u Srbiji dostupni svi savremeni insulini.

Učesnici su skrenuli pažnju i na predrasude, a najčešća predrasuda proizilazi iz nedovoljne informisanosti o samoj bolesti, pa se često za osobe koje žive sa dijabetesom misli da su same odgovorne za svoju bolest zbog loših navika u ishrani i nezdravog životnog stila. A dijabetes tip 1 je genetska autoimuna bolest i nije posledica „nezdravog“ načina života.

„Blue Balloon“ izazov

Na Svetski dan dijabetesa u Srbiji je pokrenut izazov „Blue balloon“ s ciljem da se skrene pažnja javnosti na nevidljivi teret koji osobe sa dijabetesom, i njihovi bližnji, svakodnevno nose, a to je balansiranje brige o svom zdravlju sa dnevnim obavezama. Izazov je pokrenut je 2021. godine širom sveta i do sada je u njemu učestvovalo 70 uticajnih influensera, a  domet  kampanje je preko 21 milion korisnika. Osim influensera, izazovu se priključilo i 19 udruženja pacijenata širom Evropske unije, Bliskog istoka i Afrike.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

VIŠE OD 700 POSETILACA SAVLADALO “JELEN STAZU ODGOVORNE KONZUMACIJE”, Gradski Magazin

VIŠE OD 700 POSETILACA SAVLADALO “JELEN STAZU ODGOVORNE KONZUMACIJE”

Više od 700 posetilaca savladalo je “Jelen stazu odgovorne konzumacije” na upravo završenom JELEN LOVEFEST-u …

Mi preporučujemo, vi uživate, Gradski Magazin

Mi preporučujemo, vi uživate

Ni ove nedelje ne smete propustiti fenomenalne priče i kadrove koje možete pronaći samo na …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin