Izložba “COUVADE” Darka Stojkova u DOB-u, Gradski Magazin

Izložba “COUVADE” Darka Stojkova u DOB-u

Izložba “COUVADE” Darka Stojkova u DOB-u: Otvaranje u utorak, 16.06.2015.

Pojava fantomskih simptoma trudnoće među budućim očevima, poznata u nauci pod nazivom Kuvada sindrom, dobro je dokumentovana. Neki od zabeleženih slučajeva ove prirode opisuju poznata stanja koja prate trudnoću, kao što su jutarnja mučnina, vrtoglavice, povećanje telesne mase, želja za određenom vrstom hrane, pa čak i postnatalna depresija. Zabeleženi su i slučajevi u kojima  je muškarac osetio porođajne bolove. U nekim kulturama ovom sindromu ‘saosećajne trudnoće’ pripada važno mesto u folkloru. Tako je u jednom broju afričkih tradicionalnih zajednica Kuvada sindrom propraćen određenim ritualima radnjama, kojima otac deteta simulira porođaj, ne bi li na taj način zaštitio majku i dete od zlih sila.

Darka Stojkova, Izložba “COUVADE” Darka Stojkova u DOB-u, Gradski Magazin

Iako naučna istraživanja ukazuju na to da se tokom trudnoće i u telu budućeg oca dešavaju određene hormonske promene, smatra se da je ovde ipak reč o jednom psihosomatskom stanju prouzrakovanom bliskim odnosom među partnerima. Jasno je da očinstvo utiče na muškarca, pa tako neizvenost, psiholočki pritisak i narastajuća odgovornost koje roditeljstvo sa sobom donosi predstavljaju svojevrstan okidač ovakvog stanja.

Darka Stojkova, Izložba “COUVADE” Darka Stojkova u DOB-u, Gradski Magazin
Osnovni koncept izložbe ”Couvade” Darka Stojkova čini analiza ovog psihološkog fenomena. Kao rezultat svojevrsne introspekcije ovog umetnika, koji je i sam nedavno postao otac, nastao je skup autentičnih impresija i tumačenja stanja koje Stojkov dovodi u vezu sa vrstom uživljavanja o kojoj je reč. Kompleksnom kompozicijom umetnik ukazuje na složenu prirodu ovog emocionalnog stanja, dok asocijatvni i u trenucima duhoviti likovni citati prenose posmatraču umetnikove nesvakdašnje utiske o zagonetnom Kuvada sindromu.

Izložba je otvorena do 27.06.2015.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

115, Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije, Gradski Magazin

Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije

U četvrtak, 23. novembra Fontana Slavija u Beogradu bila je osvetljena bojama egipatske zastave, u …

Veliko otvaranje ski sezone na Kopaoniku od 7. do 10. decembra u znaku bogatog sadržaja i prepozantljivo dobrog provoda, Gradski Magazin

Veliko otvaranje ski sezone na Kopaoniku od 7. do 10. decembra u znaku bogatog sadržaja i prepozantljivo dobrog provoda

Zimska sezona na omiljenoj destinaciji celog regiona, zvanično se otvara 7. decembra sa manifestacijom Ski …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin