Matrački Nasuh, IZLOŽBA – MATRAČKI NASUH, Gradski Magazin

IZLOŽBA – MATRAČKI NASUH

Matrački Nasuh –  znameniti osmanski umetnik i matematičar iz XVI veka
Salim Ajduz

Matrakči Nasuh bio je čuveni osmanski polihistor, pisac i ratnik koji je napisao značajne knjige iz nekoliko oblasti. Ostavio je značajan doprinos u oblasti matematike, geografije, istorije i kaligrafije. Pored toga, izmislio je vojničku igru na poligonu zvanu „matrak“ – neku vrstu simulacije bitke.

Nasuh bin Karađoz al-Bosnavi ili Nasuh bin Abdulah al-Silahi al-Matraki ili, kratko, Matrakči Nasuh-beg potiče iz jedne porodice iz Bosne. Njegov predak, otac ili deda, ušao je u državnu službu. Matrakči je u XVI veku bio poznat kao matematičar, istoričar, geograf, kartograf, topograf, musketar, a bio je i istaknuti ratnik, kaligraf i inženjer. Zvali su ga i al-Silâhî (musketar ili vojnik sa puškom), zato što je bio musketar. Bio je svestrani mislilac, pisac, umetnik (rodonačelnik je specifičnog likovnog stila u predstavljanju gradova) i teoretičar. Pisao je knjige vezane za ove oblasti, na turskom jeziku. U nastavku teksta sledi kratka rasprava o njegovim knjigama. Nadimak Matrakči (Matrakçi) dobio je pošto je izmislio igru matrak. Matrak na turskom znači „zadivljujući“, a či (çi) je sufiks. Nadimak, dakle, znači „onaj koji igra (stvara) zadivljujuću igru“
Matrakči Nasuh se obrazovao i obučavao u Dvorskoj školi u vreme Bajazita II (1481–1512) i učio je kod Sai Čelebija, jednog od učitelja sultana Bajazita II. Tokom vladavine sultana Selima I (1512–1520), počeo je da se ističe kao ratnik. Godine 1520. otišao je u Egipat kako bi nastavio školovanje i učestvovao u vojničkim igrama, u kojima će biti bez premca. U vezi sa time izdat mu je ukaz u kom se ističe njegov izuzetni talenat.

Tvorac igre „matrak“
Matrakči Nasuh je bio poznat kao al-Matraki (al-Matrakî) zato što je izmislio ratnu igru matrak, tj. takmičenje u kom se koristi štap (labut), toljaga ili mač. Ova veoma popularna igra služila je kao priprema za ratovanje. Napisao je i priručnik za vežbanje i podučavao je vojnike kako se igra matrak. Ukaz sultana Sulejmana Veličanstvenog iz 1529. godine veliča al-Matrakija kao majstora ratovanja – ustad ili raîs – onoga vremena, bez premca u čitavom Osmanskom carstvu u veštini ratovanja i rukovanju kopljem. Kopiju ovog ukaza Matrakči je dao u knjizi Umdat al-Hussab (Principi aritmetike). U ukazu stoji da je tokom boravka u Egiptu, za vreme uprave Hajir-bega, igrao ratničke igre.

Matrakči Nasuh se bavio tehničkim aspektima proizvodnje oružja, a poseban dar za konstruisanje mašina pokazao je kada je konstruisao dve pokretne tvrđave od papira za proslavu povodom obrezivanja Mustafe, Mehmeda i Selima, sinova sultana Sulejmana Veličanstvenog, na carigradskom Hipodromu, 21. juna 1529. godine (sl. 1). Prema opisu koji je sam ostavio, tvrđave su imale po pet kula i četiri kapije. Zidovi su bili ukrašeni, puške i muskete su bile postavljene duž zidova, a u kulama je bilo po šezdeset naoružanih ljudi. Kule su se sa različitih strana arene pomerale jedna ka drugoj. Kada se prva kapija otvorila, izašli su vojnici s mačevima. Potom su kroz drugu kapiju izašli vojnici sa buzdovanima, kroz treću vojnici sa oklopima, kopljima i belim kapama i, konačno, kroz četvrtu su izašli strelci.

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

, Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu, Gradski Magazin

Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu

Kada nam dođu topliji dani, svi poželimo da što više vremena provodimo van kuće. Pored …

, Uživanje u prazničnoj trpezi, Gradski Magazin

Uživanje u prazničnoj trpezi

Uskršnji praznici su vreme radosti, obnove i zajedništva. Jedan od najlepših načina da se ove …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin