Izložba, Izložba Milije Belića, Gradski Magazin

Izložba Milije Belića

Izložba Milije Belića u galeriji New Moment: Otvaranje kapije – inauguracija skulpture Arche

Uz svečanu inauguraciju skulpture Arche (Kapija), koja je postavljena na ulazu u galeriju New Moment, a koju je kreirao multimedijalni umetnik Milija Belić, biće otvorena i njegova nova izložba slika, skulptura i kompjuterske animacije, pod nazivom „Na čaju kod Jozefa“.

  Izložba, Izložba Milije Belića, Gradski Magazin

Inspiracija za skulpturu javila se prilikom susreta umetnika sa ovom kućom ideja, jedinstvenom po izložbenom prostoru u kome se iz godine u godinu održavaju najposećenije izložbe u Beogradu.

Na izložbi „Na čaju kod Jozefa“ biće predstavljeni radovi istaknutog multimedijalnog umetnika i teoretičara umetnosti koji je dobitnik više nagrada i priznanja. Njegova dela nalaze se u Nacionalnoj biblioteci u Parizu, Muzeju Satoru Sato (Tome, Japan), Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Zavodu za kulturu Vojvodine (Novi Sad), kao i u mnogim galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Nakon samostalne izložbe Ere Milivojevića koja je zabeležila veliku posećenost, izložba Milije Belića je druga samostalna izložba galerije New Moment ove sezone. „Zadovoljstvo nam je da publici predstavimo unikatne radove velikog umetnika Milije Belića koji je u Parizu, prestonici kulture i umetnosti, stekao svetsku slavu. Nakon ove izložbe, na scenu vraćamo stalnu prodajnu postavku galerije New Moment koja budi veliko interesovanje kod publike i  ljubitelja umetnina. Nastavljamo sa promocijom domaćih stvaralaca, ali kako smo i navikli publiku, planiramo i nova iznenađenja sa svetske umetničke scene,“ rekao je Lazar Sakan, direktor galerije New Moment.

Milija Belić (1954) je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a doktorirao iz oblasti estetike i nauka o umetnosti na Sorboni, u Parizu. Njegov umetnički izraz zasnovan je na postulatima konstruktivizma, minimalizma i tzv. „geometrjiske umetnosti“, gde se posredstvom pravih linija i geometrijskih formi teži univerzalnom likovnom jeziku i estetici totalne umetnosti.

O svom stvaralaštvu i radovima, Belić kaže: „Geometrijska apstrakcija se kao pokret pojavila tačno pre jednog veka, reaktuelizujući neoplatonske ideje. Iako je geometrija prisutna u umetnosti oduvek, tek je u 20. veku sazrela svest o estetsko-filozofskim konotacijama i potencijalnosti koju geometrija kao vrsta metajezika sadrži. Ovim je matematika, čiji je geometrija jedan deo, kao najapstraktniji, najegzaktniji i najuniverzalniji jezik prirode, integrisana u estetsku misao, omogućivši da ideja totalne umetnosti, koja podrazumeva fuziju nauke i umetnosti, postane za korak bliža realnosti. Ali, mene je interesovalo da zavirim i iza same matematike i da otkrijem kakve to sile generišu brojeve kao bazu matematičke građevine.“

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

, Samsung proširuje portfolio nosivih uređaja, za napredno iskustvo praćenja zdravlja svih korisnika, Gradski Magazin

Samsung proširuje portfolio nosivih uređaja, za napredno iskustvo praćenja zdravlja svih korisnika

Samsung Galaxy Watch7 i Galaxy Watch Ultra omogućavaju nova, inteligentna iskustva praćenja zdravlja, i daju …

, Galaxy Buds3 Pro donose unapređen zvuk i komunikaciju zahvaljujući inovativnim AI specifikacijama, Gradski Magazin

Galaxy Buds3 Pro donose unapređen zvuk i komunikaciju zahvaljujući inovativnim AI specifikacijama

Galaxy Buds3 serija – proširenje povezanog iskustva kroz Galaxy AI Serija Galaxy Buds3 donosi novo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin