izložba, Izložba: “Pejsaž kao sublimacija”, Gradski Magazin

Izložba: “Pejsaž kao sublimacija”

U prodajnoj galeriji “BEOGRAD” u četvrtak 12. februara u 19 časova otvara se autorska izložba Srđana Đileta Markovića

 

Autorska izložba Srđana Đileta Markovića obuhvata radove Mome Markovića nastale tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, crteže i slike od kojih većina do sada nije predstavljena beogradskoj publici. Reč je o vremenu kada je umetnik svoje crtačko umeće transponovao u apstrahovane strukture disciplinovano građene kontrastiranjem pigmenata i slikarskih veziva sa složenom vizuelnom morfologijom tla u radovima na papiru. Moma Marković (1927–2013) bio je dugugodišnji profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, ilustrator lista ,,Politika“, renomirani slkar i pedagog. Jedan je od osnivača umetničke grupe Danas zajedno sa Damnjanom, Markom Krsmanovićem i Slobodanom Pejovićem.

Početkom šezdesetih godina apstraktna umetnost je u Srbiji naišla na zid nerazumevanja i ignorancije. Veći deo enformelističke produkcije je insistirao na materijalnosti slike, herojskom gestu i kolažiranju neslikarskih materijala na samo platno. To nije slučaj sa Markovićem koji je razvio jedan asketski postupak, radikalno minimizirajući kolorističku paletu, čak i fizički udeo samog slikara u procesu kreacije. Izabraši tehnološki proces koji ga je približio idealu da “slika samu sebe slika” kao što priroda samu sebe stvara, Marković ciklusom “Anatomija prostora” anticipira fraktalne strukture u kojima su detalji identični celini. Bravurozna tesktura postaje glavni akter…sa otvorenim reminiscencijama na geološke procese i subjektivnost perceptivnog procesa. Čak i u njegovim najapstraktnijim radovima, uvek je prisutna snažna asocijacija na pejsaž…u stilu legendarne Polokove maskime “Ja ne slikam po prirodi. Ja sam priroda”. Markovićevi pejsaži su više kosmogonija nego pleneristički zapis. Jedinstvena energija koja oblikuje i mikro i makro kosmos je prava tema njegovih slika.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Proglašeni pobednici Pekarijade 2023., Gradski Magazin

Proglašeni pobednici Pekarijade 2023.

Svečanom ceremonijom i dodelom nagrada završena je četvrta „Pekarijada“, nacionalno takmičenje za najbolje pekare Srbije. …

115, Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije, Gradski Magazin

Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije

U četvrtak, 23. novembra Fontana Slavija u Beogradu bila je osvetljena bojama egipatske zastave, u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin