Najnovije Vesti
izložba, Izložba posvećena Milošu Crnjanskom u Univerzitetskoj biblioteci, Gradski Magazin

Izložba posvećena Milošu Crnjanskom u Univerzitetskoj biblioteci

U Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar marković” u sredu 14. novembra u 13h biće otvorena izložba Kako je tumačen Miloš Crnjanski.

U okviru serije „Klasici svetske književnosti – jubileji“, povodom 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, u Univerzitetskoj biblioteci se otvara izložba priređena u saradnji sa Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Zadužbinom Miloša Crnjanskog.

Biće izložene publikacije koje sadrže najrazličitije aspekte tumačenja stvaralaštva Miloša Crnjanskog: monografije, zbornici, doktorske disertacije i periodika, a od njegovih dela prva izdanja iz fonda Univerzitetske biblioteke, kao i petnaest tomova Sabranih dela koji su do sada objavljeni u okviru projekta Zadužbine Miloša Crnjanskog.
Posetioci će takođe moći da vide nekoliko knjiga sa posvetama i originalne fotografije iz bibliotečkog fonda koje je izradio Vojislav Jovanović Marambo u periodu između 1920-1941. godine, a koje se čuvaju u okviru njegovog legata, u Odeljenju za narodnu književnost Univerzitetske biblioteke.

Prateća publikacija, između ostalog, sadrži priloge eminentnih poznavalaca dela Crnjanskog koji su napisani povodom jubileja (prof. dr Gorana Raičević, prof. dr Radivoje Mikić, prof. dr Slađana Jaćimović i dr Nada Mirkov Bogdanović), zatim ilustrovanu hronologiju života i stvaralaštva Crnjanskog, odlomke iz najpoznatijih eseja i ogleda, kao i selektivnu bibliografiju literature o delu Miloša Crnjanskog.

Izložbu će otvoriti dr Milo Lompar, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog i dr Gorana Raičević, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Pozdravnu reč održaće prof. dr Aleksandar Jerkov, direktor Univerzitetske biblioteke. Urednik programa “Klasici svetske književnosti – jubileji” je bibliotekar savetnik Vuka Jeremić, koja je zajedno sa koleginicom Draganom Mihailović autorka izložbe i kataloga.

Foto: Print Screen

Izvor: PRessSerbia/Blic

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Galerija Belgrade, Završni radovi na izgradnji objekta “Galerija Belgrade” u okviru projekta “Beograd na vodi” (FOTO), Gradski Magazin

Završni radovi na izgradnji objekta “Galerija Belgrade” u okviru projekta “Beograd na vodi” (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik kompanije “Igl Hils” Muhamed Alabar obišli su završne radove …

nemanja radulović, Ovacije na koncertu Nemanje Radulovića, Gradski Magazin

Ovacije na koncertu Nemanje Radulovića

Nemanja Radulović: Ova sala je moj drugi dom   Virtuoz na violini Nemanja Radulović u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.