Najnovije Vesti
izložba, Izložba posvećena Milošu Crnjanskom u Univerzitetskoj biblioteci, Gradski Magazin

Izložba posvećena Milošu Crnjanskom u Univerzitetskoj biblioteci

U Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar marković” u sredu 14. novembra u 13h biće otvorena izložba Kako je tumačen Miloš Crnjanski.

U okviru serije „Klasici svetske književnosti – jubileji“, povodom 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, u Univerzitetskoj biblioteci se otvara izložba priređena u saradnji sa Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Zadužbinom Miloša Crnjanskog.

Biće izložene publikacije koje sadrže najrazličitije aspekte tumačenja stvaralaštva Miloša Crnjanskog: monografije, zbornici, doktorske disertacije i periodika, a od njegovih dela prva izdanja iz fonda Univerzitetske biblioteke, kao i petnaest tomova Sabranih dela koji su do sada objavljeni u okviru projekta Zadužbine Miloša Crnjanskog.
Posetioci će takođe moći da vide nekoliko knjiga sa posvetama i originalne fotografije iz bibliotečkog fonda koje je izradio Vojislav Jovanović Marambo u periodu između 1920-1941. godine, a koje se čuvaju u okviru njegovog legata, u Odeljenju za narodnu književnost Univerzitetske biblioteke.

Prateća publikacija, između ostalog, sadrži priloge eminentnih poznavalaca dela Crnjanskog koji su napisani povodom jubileja (prof. dr Gorana Raičević, prof. dr Radivoje Mikić, prof. dr Slađana Jaćimović i dr Nada Mirkov Bogdanović), zatim ilustrovanu hronologiju života i stvaralaštva Crnjanskog, odlomke iz najpoznatijih eseja i ogleda, kao i selektivnu bibliografiju literature o delu Miloša Crnjanskog.

Izložbu će otvoriti dr Milo Lompar, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog i dr Gorana Raičević, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Pozdravnu reč održaće prof. dr Aleksandar Jerkov, direktor Univerzitetske biblioteke. Urednik programa “Klasici svetske književnosti – jubileji” je bibliotekar savetnik Vuka Jeremić, koja je zajedno sa koleginicom Draganom Mihailović autorka izložbe i kataloga.

Foto: Print Screen

Izvor: PRessSerbia/Blic

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Godinu, Kada se spoje pevačke zvezde i influenseri nastaje novogodišnja magija!, Gradski Magazin

Kada se spoje pevačke zvezde i influenseri nastaje novogodišnja magija!

Nema dileme da ćemo 2020. ispratiti radosnije nego ijednu prethodnu godinu, sa nadom da nam …

Doktor Kon, SITUACIJA U BEOGRADU KATASTROFALNA: Doktor Kon upozorava na stanje u bolnicama srpske prestonice, Gradski Magazin

SITUACIJA U BEOGRADU KATASTROFALNA: Doktor Kon upozorava na stanje u bolnicama srpske prestonice

Smirivanje situacije očekuje se tek za dve nedelje, procenjuje epidemiolog Predrag Kon i ukazuje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.