Najnovije Vesti
skice, Izložba SKICE Dragane Vučetić, Gradski Magazin

Izložba SKICE Dragane Vučetić

Izložba SKICE predstavlja retrospektivu kostimografskih ilustracija Dragane Vučetić

Izložba SKICE predstavlja retrospektivu kostimografskih ilustracija Dragane Vučetić, proizašlih iz njenog višegodišnjeg rada kao kostimografa i autora modnih i pozorišnih ilustracija. Izloženi materijal čine kostimografske skice izvedene različitim slikarskim tehnikama, prilagođenim i inspirisanim dramskim tekstovima i projektima u toku kojih su nastajale. Posmatrajući ih kao pojedinačne faze, dolazi do izražaja istraživački proces i težnja ka samoinovaciji, jer se umetnica ne nadograđuje, već svakom tekstu pristupa sa novim istraživačkim entuzijazmom. Iako stilski različite, njene skice sjedninjuje prepoznatljiv rukopis autora. Na taj način Draganine kostimografske skice osim što potcrtavaju karaktere likova, dobijaju i kvalitet samostalnog umetničkog dela, beleže promene od realizma i ekspresionizma, ka sve radikalnijim stilizacijama, do razlicitih improvizacija.

DRAGANA VUČETIĆ biografija Dragana Vučetić je rođena 1981. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2005.godine, na odseku Scenski kostim. Magistarske studije je završila 2008. godine, na Univerzitetu u Konektikatu(University of Connecticut), u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je zatim nastavila da radi kao pozorišni kostimograf i ilustrator. Kostimografske skice izlagala je na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, među kojima izdvajamo:2015. Costume At The Turn Of The Century, Bakhrushin State Central Theatre Museum,Mosva; 2014. Granice tela, Kulturni centar Beograd; 2011. Odraz-Nova značenja M.P.Barili, Muzej primenjenih umetnosti u Beogradu; 2009. Clambake,Lincoln Center, NJujork; 2008. Design Showcase West Freud Playhouse, Los Angeles; 2007. Ptice Praško kvadrijenale, Prag… Dobitnik je nagrade Connecticut Repertory Theatre Patrons Award. Od 2012. do 2013. godine radila je kao saradnik u nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti, modul Scenski kostim . Trenutno je zaposlena kao stručni saradnik na Visoj tekstilnoj strukovnoj školi za dizajn, tehnologiju i menadžment, na odseku Dizajn tekstila i odeće. Angažovana je kao kostimograf i storyboard umetnik za potrebe reklamnih spotova. Aktivni je član ULUPUDS-a.

“U stvaralačku aktivnost pre svega spada dar i smisao za shvatanje stvarnosti i njenih likova” (Hegel)

Svojim darom Dragana Vučetić, još kao student odseka Kostim na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a potom kao poslediplomac scenskog kostima odseka Dramskih umetnosti u Konektikatu (University of Connecticut, USA), a sada i kao već potvrđen u praksi kostimograf, pokazala je da likovnom i poetičnom sintezom izvanredno i svestrano ponire u tajne crteža i slikarstva, rekonstrukcije i konstrukcije scenskog kostima. Crteži Dragane Vučetić predstavljaju vizuelni govor.U njima se mogu prepoznati ideje, kao početna instanca na nivou razmišljanja, građenja i oblikovanja kostima za teatar, TV i film. NJene skice možemo posmatrati kao samostalna likovna dela, ali i kao zbir zabeleški efemernog sadržaja, kompleksan intimni doživljaj i artefakt vremena. Likovno promišljene, kao multimedijalni proces i kombinacija različitog i neočekivanih iskoraka, ukazuju na mnogostruke načine eksperimentisanja i istraživanja.

Varirajući od analitičkog do minimalističkog crteža, od konceptualnog do sugestivno ekspresivnog, od dominirajućeg linerizma izvedenog grafitom, perom ili kistom sa strukturalnom osnovom forme za koju je vezan ritam i dinamika, do kombinacije sa fotografijom, teksturom ,vezom, kolažom- Vučetićka smišljeno beleži epohu i određene karaktere dajući im odgovarajući psihološki sadržaj, unutrašnje sukobe, oblike kostima i međusobne odnose, prikazujući spontanost koja u vidu gestova odražava životne impulse. Delove kompozicija povezuje u određenom redosledu kao slike ili činove i na taj način realizuje sklop žive pokretne celine sa osmišljenim i komponovanim kostimima koji odslikavaju društvena i duhovna stanja. Vešto iscrtanom gestikulacijom, pokretima tela, maskom i kostimima Dragana Vučetić slikovito predstavlja šta bi lik trebalo da znači kako bi gledaocu omogućio sopstvenu individualnu iluziju.

Kroz prizmu ličnog i emotivnog, Dragana Vučetić dekonstruktivno predstavlja figure u kostimimima kao znakovne sisteme mnogostrukih identiteta. Dramaturški osmišljenim metaforama, kao potencijal “podteksta” u kostimima, ispunjava visok nivo estetskih vrednosti kostimografskih rešenja. Kvalitet likovnog uzbuđenja zavisi od rasporeda elemenata u jednoj celini. Dragana Vučetić sa stvaralačkom strašću, imaginativno, sugestivnim skicama i znalački upotrebljavajući crtez, boju i kontrast, pruža uzbudljiv taktilni doživljaj, i omogućava jasnu predstavu o oblikovanju čulnih i duhovnih prostora, o motivu i realizaciji scenskog kostima, njegovoj višeslojnosti, transformaciji, skrivenim značenjima i dramaturškoj uzajamnosti sa licem glumca.
Zadivljujuća crtačka veština i likovnost skica Dragane Vučetić najbolja su potvrda Raskinove teze (Dzon Raskin) da “nema ničeg što nas kao crtanje može naučiti da vidimo”.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu, Gradski Magazin

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu

U engleskom jeziku postoji reč, „overwhelm“ koja opisuje ono stanje kada smo preplavljeni stresom, anksioznošću, …

ŽARIŠTE: KORONA JE PODIVLJALA POSLE ŽURKE NA SPLAVU HOT MESS, Gradski Magazin

ŽARIŠTE: KORONA JE PODIVLJALA POSLE ŽURKE NA SPLAVU HOT MESS

Kada su svi mislili da je virus Covid-19 u Srbiji zaustavljen, menadžment beogradskog splava Hot …

Leave a Reply

Your email address will not be published.