Izlozba stripa Berina Tuzlica u galeriji Stab, Gradski Magazin

Izlozba stripa Berina Tuzlica u galeriji Stab

Kulturni vodič: Izlozba stripa Berina Tuzlica u galeriji Stab.

Izlozba stripa i projekcija kratkog filma „Strasila“ autora Berina Tuzlica, animatora i strip umetnika iz Bosne i Hercegovine bice otvorena 4. septembra 2015. godine u 20:30h u galeriji Stab u Beogradu (Crnogorska 10), a trajace do8. septembra.

Na otvaranju izlozbe nastupice u unplugged izvodjenju bend Bezbeli Apstraklije, ciji je Tuzlic clan.

“Otuzni i istroseni televizori i radio-aparati zive u samoci stvarajuci klimu idealnu za zastrasivanje svakoga ko ne misli svojom glavom. Ljudi zive zatvoreni u svojim kucama od otpadaka i na taj nacin pokusavaju da pronadju skloniste od medija koji ih proganjaju. U tom haosu nalazi se jedna devojcica-strasilo koja pomocu vizije ljubavi uspeva ono naizgled neostvarivo – da stekne prijatelja.  U ovom svojevrsnom i naizgled jednostavnom stripu, zeleo sam da iscrtam citave nijanse odnosa i drustvenog konteksta i da strip „Strasila“ oslikava stvarnost savremenog doba koje u globalnim tokovima komunikacije i zagusenosti informacijama nastoji da odise „senzacionalizmom“. Naizgled deciji strip „Strasila“ se lako smesta u svet odraslih propitujuci osnovnu ulogu masovnih medija prema njihovim potrosacima,“ izjavio je Berin Tuzlic, autor stripa i animiranog filma „Strasila“.

O autoru:

Rodjen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, Berin Tuzlic je edukaciju u oblasti animacije stekao u svojoj zemlji, kao i u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj i Zagrebackoj skoli crtanog filma. Na  dugometraznom animiranomfilmu Segrt Hlapic u produkciji Croatia filma je radio 1996. godine, a na osnovu vec tada prepoznatih rezultata iz oblasti reklamne industrije, animacije i dizajna, francuska televizija Arte bira Tuzlica kao kandidata za program PRIMN francuske vlade za edukaciju po svetskim standardima renomirane francuske televizije iz oblasti vizualnih komunikacija.

Nagradjen je prestiznim izdanjima, od kojih treba istaci „Zlatni dukat Ataturk“ za kreativni slogan „Yes, we are open“ turskog ministarstva kulture i turizma, kao i za film „Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje“ koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade koju je dodelilo francusko ministarstvo kulture, znacajno je spomenuti i dodelu nagrada ASIFA international u saradnji sa Kineskom vladom u Chang chunu Institut za animaciju.

Tuzlic je ucestovao sa svojim autorskim radovima na preko 20 medjunarodnih festivala sirom sveta: od Francuske, Japana, Njujorka, pa do Hirosime, Isfahana, Kine, kao i regije. Trenutno je suvlasnik i kreativni direktor u agenciji za integrisanu trzisnu komunikaciju u Bosni i Hercegovini Via Media, a kao osnivac Udruzenja za art i vizualne komunikacije PIXEL obavlja duznost  Predsednika ASIFE BIH – svetskog udruzenja animatora.

Strip „Strasila“ je za podrucje Bosne i Hercegovine izdao PIXEL Sarajevo, a koliko je strip medjunarodno priznat dokazuje i cinjenica da se nasao na policama skotskog strip-izdavaca „Komicbrew“ koji je aktivirao i online prodaju u engleskoj verziji. Verziju stripa na bosanskom jeziku je moguce naruciti na web stranici autora ili u striparnici Agarthi Comics u Sarajevu.

O bendu:

Bend Bezbeli apstraklije je nastao u Sarajevu 2014. godine i do sada su u saradnji sa Croatia records-om izdali album “Kad je bal nek’ je kanibal”. Muzicki pravac kojim se “Apstraklije” vode su sami nazvali “Teferidz punk” kao jednu vrstu “bosanskog panka”.

Clanovi ovog benda su u poplavi etiketiranja dali sebi i umetnicka imena, i to Turbo Avaz – vokal i gitara,Bassitaga – bas gitara i Estamlija – bubnjar.

Ime benda ima jednostavno objasnjenje vremena u kojem zivimo – bezbeli je rec koja se upotrebljava u sarajevskom zargonu kada se sagovornik zeli “ostaviti bez teksta”, tj. da ne zna da li mu se neka njegova misljenja i stavovi potvrdjuju ili ne, a apstraktno je sve ovo sto nas okruzuje kako bi nam fokus bio u velikoj zabuni.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

115, Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije, Gradski Magazin

Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije

U četvrtak, 23. novembra Fontana Slavija u Beogradu bila je osvetljena bojama egipatske zastave, u …

Veliko otvaranje ski sezone na Kopaoniku od 7. do 10. decembra u znaku bogatog sadržaja i prepozantljivo dobrog provoda, Gradski Magazin

Veliko otvaranje ski sezone na Kopaoniku od 7. do 10. decembra u znaku bogatog sadržaja i prepozantljivo dobrog provoda

Zimska sezona na omiljenoj destinaciji celog regiona, zvanično se otvara 7. decembra sa manifestacijom Ski …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin