dece, IZVEŠTAJ O BROJU DECE SVAKOG DANA: Počela kontrola dolaznosti u privatnim obdaništima, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

IZVEŠTAJ O BROJU DECE SVAKOG DANA: Počela kontrola dolaznosti u privatnim obdaništima

Radi efikasnije kontrole dolaznosti, od 1. novembra privatne predškolske ustanove putem aplikacije svakodnevno šalju broj prisutne dece u vrtiću, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.


Do sada su to činili jednom mesečeno, a tabele su slali mejlom. Grad se na ovaj odlučio jer se dešavalo da, u pojedinim privatnim obdaništima dolaznost bude viša od 90 odsto, što je nemoguće jer u državne predškolske ustanove svakodnevno, u proseku, dolazi oko 60 odsto upisanih.

Dešavalo se da pojedini privatnici lažiraju spiskove, kako bi dobili više novca iz budžeta na ime dotiranog boravka. Iz gradske kase se sa po 22.270 dinara subvecioniše boravak svakog deteta koje je upisano u vrtić. Kada deca iz opravdanih ili neopravdanih razloga ne idu u vrtić, naplaćuje se puna cena, koja iznosi oko 250 evra. Nadležni sekretarijat je više puta apelovao na vlasnike privatnih predškolskih ustanova da, u slučaju odsustva dece zbog bolesti i godišnjeg odmora, primenjuju isti obračun kao i državni i za dane odsustva dece umanje račune za 50 odsto.

– Osim apela, Grad ne može drugačije da utiče na principe rada privatnih obdaništa – kaže Slavko Gak.

– Ali, upozoravamo roditelje da pažljivo biraju vrtiće, jer mnogi od njih već imaju obračun odsustva dece kao i državni, odnosno umanjenje troškova za 50 odsto u slučaju odsustva deteta, te da to bude i njihov kriterijum prilikom izbora. Time bi, samo tržište, odnosno konkurencija među vrtićima mogla da utiče i na sve ostale, da primene isti princip obračuna.

Dotacije iz gradske kase napunile su privatne predškolske ustanove čiji broj je od 2015. godine, kada su uvedene subvenicje, povećan pet puta.

– Princip Sekretarijata je da primenjuje identičan tretman za decu i u državnim i u privatnim vrtićima, te se u podjednakom odnosu subvencionišu – navodi Gak.

– Grad plaća 80 odsto ekonomska cene za boravak u državnom vrtiću, odnosno roditelji plaćaju 20 odsto što je oko 5.600 dinara, iako je ukupan mesečni trošak Grada za boravak deteta oko 28.000 dinara. Takođe, za boravak dece u privatnim vrtićima Grad subvencioniše iznos do 80 odsto od ekonomska cene u državnom obdaništu, dok razliku plaćaju roditelji.

UPLAĆENO ČETIRI MILIJARDE DINARA

U OVOM trenutku Grad Beograd subvencioniše boravak 22.270 dece u 441 privatom vrtiću.

Na ime refundacije od 2015. godine roditeljima je isplaćeno ukupno 17,7 milijardi dinara.

Prema podacima Sekretarijta za obrazovanje i dečju zaštitu samo od početka ove godine na račune roditelja je uplaćeno više od četiri milijarde dinara.

Izvor: PRessSerbia/Novosti

O Marija S.

Proveri takođe

, Elegantan dom uz komode u kašmir dekoru, Gradski Magazin

Elegantan dom uz komode u kašmir dekoru

Ukoliko želite istaknuti detalj u vašem enterijeru, razmislite o komodi. Pored izraženog stila, komoda je …

, Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena, Gradski Magazin

Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena

Kompanija Yanfeng kontinuirano se zalaže za sprečavanje klimatskih promena, pa je treći put zaredom od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin