Bitef, “Janje / Kokoš / Orao” sutra uveče u Bitef teatru, Gradski Magazin

“Janje / Kokoš / Orao” sutra uveče u Bitef teatru

Izvor: Tanjug Foto:Mess

Beogradsku premijeru regionalne koprodukcije “Janje / Kokoš / Orao”, koja će biti održana sutra uveče u Bitef teatru, najavili su danas troje direktora pozorišta i tri mlade rediteljke iz Zagreba, Sarajeva i Beograda

Umetnička antiratna predstava s podnaslovom “Stoleće jedne porodice”, koju je povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata inicirao sarajevski MEŠ, imala je uspešnu premijeru u tom gradu početkom decembra, a za 23. januar zakazana je premijera u Zagrebu. Direktor Bitef teatra Miloš Latinović istakao je na konferenciji za novinare da je izuzetno važna ideja i regionalnog povezivanja i same predstave kao umetničke analize jednog od lica rata. Front je bio jeziv, ali nas je zanimalo kako je rat zahvatio pozadinu, svakodnevicu u kojoj su ljudi takođe strašno patili. To su priče o deci bez roditelja, ženama bez muževa, vojnicima koji se vraćaju hendikepireni, rekao je on.

Latinović je izrazio zadovoljstvo zbog lepe i korisne saradnje sa direktorom MEŠ-a Dinom Mustafićem i upravnicom Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) Snježanom Abramović, dodavši da su zajedno obezbedili značajna sredstva, a glavni finansijer je Evropska unija. Mustafić je naglasio da je glavni potencijal ove velike koprodukcije njen umetnički značaj, jer predstave nisu rađene da zadovolje fondove, kao neka “evropska tezga”, nego iz iskrene namere da se propita zajednička prošlost na Balkanu, koja je uvek, pa i danas, predmet različitih manipulacija. Svi smo stvarali sopstvene istorije, a umetnost ima važnu funkciju i odgovornost da prošlost preispita i demitologizuje, rekao je on.

Mustafić je ocenio da sve tri predstave kada se vide zajedno ostavljaju utisak celine gledanja na istoriju koja na Balkanu postaje refren od jednih do drugih političkih izbora, a one pokazuju kako se treba odnositi prema prošlosti, što je najveći umetnički kapital ovog projekta u emocionalnom i intelektualnom smislu. Nova upravnica ZKM-a Abramović je podsetila da je pregovore započela njena prethodnica Dubravka Vrgoč i dodala da joj je drago što je bar delom i sama učesnik.

Dobili smo odličnu predstavu tri zanimljive autorke i drago mi je da je to ženski rukopis. One progovaraju kroz Prvi svetski rat o univerzalnim temama, pogotovo na ovim prostorima gde su i naši preci bili, a i mi smo danas izloženi različitim burnim promenama, rekla je ona. Povodom pominjanja ženskog rukopisa Mustafić je primetio da su tri rediteljke pokazale senzibilitet koji je po silovitosti i hrabrosti jači od takozvane “muške” varijante. Nismo se rukovodili time da angažujemo žene nego autore, a umetnička odgovornost je bila estetski imperativ.

Trilogija će se i ubuduće igrati kao celina, ali će tri predstave i pojedinačno biti na repertoaru u svojim gradovima, a samo će glumci putovati jer su sva tri ansambla sastavljena od domaćih i gostujućih umetnika. Rediteljka Anica Tomić je objasnila da je “Janje” ime male sale u ZKM-u, a da su ona i dramaturškinja Jelana Kovačić pošle od ideje da rekonstruišu prošlost tog prostora i od pitanja šta se 1914. nalazilo na tom mestu. Kroz razgovore sa istoričarima i praćenje tragova u arhivima došle smo do spoznaje da izgleda ni jedan prostor ovde nije oslobođen krvi. “Janje” balansira na granici fikcije i dokumentarizma, pokušava da složi celinu od detalja nekih ličnih istorija, anonimnih života žene vojnika, sobarice u nekadašnjem hotelu i problema napuštene dece, rekla je ona.

Uloge igraju Dubravka Kovjanić, Ivana Krizmanić, Vedran Živolić i Enes Salković.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Specijalna ponuda tokom meseca štednje u Eurobank Direktnoj, Gradski Magazin

Specijalna ponuda tokom meseca štednje u Eurobank Direktnoj

Povodom meseca štednje, Eurobank Direktna ove jeseni vraća štednju ponudu u centar pažnje svojih klijenata. …

Irena Vujović., VUJOVIĆ I ŠAPIĆ: KOORDINISANOM AKCIJOM DO ČISTIJEG BEOGRADA, Gradski Magazin

VUJOVIĆ I ŠAPIĆ: KOORDINISANOM AKCIJOM DO ČISTIJEG BEOGRADA

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić razgovarali su danas o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin