Najnovije Vesti
Japanci neće da iskoriste godišnji odmor, Gradski Magazin

Japanci neće da iskoriste godišnji odmor

Ovako nešto postoji samo u Japanu: Japanci neće da iskoriste godišnji odmor

Vlada u Tokiju namerava da u zakon u radu unese član o obaveznom korišćenju najmanje pet dana godišnjeg odmora u toku godine. Ovaj predlog trebalo bi da bude formulisan u petak tokom sastanka radne grupe japanskog ministrastva zdravlja, prenosi japanska štampa.

Zaposlenim Japancima sa radnim stažom od najmanje šest i po godina zagarantovan je plaćeni godišnji odmor u trajanju od 20 dana, ali njega u celini iskoristi tek polovina zaposlenih. Jedan broj zaposlenih Japanaca ne iskoristi nijedan dan godišnjeg odmora, što ima za posledicu preterani premor, zbog čega se dešavaju povrede na radu koje čak ponekad imaju tragičan ishod. Novi predlog zakona obuhvata samo zaposlene sa zagarantovanih 10 dana plaćenog godišnjeg odmora, izuzimajući zaposlene sa skraćenim radnim vremenom jer oni nisu izloženi tolikom riziku od povreda na radu usled premora kao radnici sa punim radnim vremenom, prenosi Rojters. Prema pisanju japanske štampe, vlada u Tokiju neće u potpunosti izaći u susret ni zahtevima sindikata koji traže da zaposleni budu u obavezi da iskoriste najmanje osam dana plaćenog godišnjeg odmora, niti upravama kompanijama koji zahtevaju uvođenje zakonske obaveze od tri dana godišnjeg odmora, već će naći kompromisno rešenje od pet obaveznih pet dana odlaska na odmor u toku godine.

Japanci su poznati kao krajne marljivi radnici koji se čak odriču godišnjeg odmora kako ne bi osećali krivicu da neko radi umesto njih dok se oni odmaraju.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

Korak ispred svih: STARA PLANINA najbezbednija u regionu!, Gradski Magazin

Korak ispred svih: STARA PLANINA najbezbednija u regionu!

Srpski planinski dragulj – STARA PLANINA prvi je planinski centar u Evropi koji uvođenjem obaveznih …

PUTOVANJA U 2021. GODINI, Evo kako će izgledati PUTOVANJA U 2021. GODINI, Gradski Magazin

Evo kako će izgledati PUTOVANJA U 2021. GODINI

Ne tako davno, dešavalo se da poželimo da odemo negde i za vikend smo već …

Leave a Reply

Your email address will not be published.