Najnovije Vesti
Javno predstavljane umetničkih dela, Javno predstavljane umetničkih dela, Gradski Magazin

Javno predstavljane umetničkih dela

Javno predstavljane umetničkih dela u redovnim vremenskim razmacima, nova je praksa na polju zapadne kulture.

Tek od 1667. Godine je na Koblerovu inicijativu uveden običaj da se u Četvrtastom salonu u Luvru izlažu slike savremenih slikara( baroknih slikara), kako bi se prikazale publici koja nije imala priliku da zaviri u ateljee.Od 1751. Uveden je običaj da se ovakve manifestacije organiziju dva puta godišnje u Parizu. Ova prikazivanja, koja su imala takmičarski oblik, bila su rezervisana za članove Kraljevske akademije. Prvobitno je uloga žirija dodeljena narodu, a potom Društvu francuskih umetnika koji su imali zadatak da izaberu dela, koja su dostajna da budu pokazana.

I u ovoj oblasti Pariz je davao primer koji je sledila čitava Evropa, galerije u kojima su slike bile predstavljane potencijalnim kupcima, kao što je to bio slučaj sa kabareima, kafeima i drugima.Saloni i izložbe umetnosti bila su glavna mesta za susret umetnika, ali i njihove veze sa novinarskim i književnim krugovima, od kojih su i jedni i drugi imali koristi. Tako su se u Parizu prvi pu sreli Pinaso, Pikaso, Rusinjol…

Javno predstavljane umetničkih dela, Javno predstavljane umetničkih dela, Gradski Magazin

Medju značajne novine 19. Veka spadaju i svetske izložbe, koje su počev od prve svetske izložbe 1851 u Londonu ( koja je tada označila privrednu prevlast Engleke.Za ovu priliku je specijalno izgrađena Kristalna palata Dzozefa Pekstona, koji je tada po prvi pu upotrbio gotove elemente od gvožđa, stakla i drveta ) opstale i do dana današnjeg. Svetska izložbe u Parizu su svakako bile najsjajnije.

One su bile prilika da se pred očima sveta predstavi bogatsvo francuske privrede. Tako je za izložbu iz 1878, podignuta palata Trokadero, a 1889  podizanje Ajfelove kule, koja je bila simbol najsmelije tehnike i umetničkog stvaralaštva. Ove velike manifestacije bile su povezane sa sa industrijalizacijom, ekspanzijom, trgovinskim bogatstvom, umetničko stvaralaštvo. Njihov kulturni značaj imao je pre svega privredne i političke ciljeve, koji su trebali da vrate velike privatne mecene koji su bili u opadanju.

Javno predstavljane umetničkih dela, Javno predstavljane umetničkih dela, Gradski Magazin
Kristalna palata

Izložbe su osim prikazivanja slika bile prilika za nadmetanje evropskih kulturnih i ekonomskih predstonica, koje su pored svojig slikarskog bogatstva, takmičile i u umetnosti arhitekture.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

knjige a, Promocija knjige “Neki drugi život” Jelene Bačić Alimpić, Gradski Magazin

Promocija knjige “Neki drugi život” Jelene Bačić Alimpić

Promocija jubilarne desete knjige Jelene Bačič Alimpić „Neki drugi život“ održaće se u utorak 7. …

Scena, BEOGRADSКA LETNJA SCENA 2020, Gradski Magazin

BEOGRADSКA LETNJA SCENA 2020

Počinje prodaja ulaznica i na blagajni Stadiona Tašmajdan! Posle višemesečne pauze, sva beogradska pozorišta, pozorišta …

Leave a Reply

Your email address will not be published.