Javno predstavljane umetničkih dela, Javno predstavljane umetničkih dela, Gradski Magazin

Javno predstavljane umetničkih dela

Javno predstavljane umetničkih dela u redovnim vremenskim razmacima, nova je praksa na polju zapadne kulture.

Tek od 1667. Godine je na Koblerovu inicijativu uveden običaj da se u Četvrtastom salonu u Luvru izlažu slike savremenih slikara( baroknih slikara), kako bi se prikazale publici koja nije imala priliku da zaviri u ateljee.Od 1751. Uveden je običaj da se ovakve manifestacije organiziju dva puta godišnje u Parizu. Ova prikazivanja, koja su imala takmičarski oblik, bila su rezervisana za članove Kraljevske akademije. Prvobitno je uloga žirija dodeljena narodu, a potom Društvu francuskih umetnika koji su imali zadatak da izaberu dela, koja su dostajna da budu pokazana.

I u ovoj oblasti Pariz je davao primer koji je sledila čitava Evropa, galerije u kojima su slike bile predstavljane potencijalnim kupcima, kao što je to bio slučaj sa kabareima, kafeima i drugima.Saloni i izložbe umetnosti bila su glavna mesta za susret umetnika, ali i njihove veze sa novinarskim i književnim krugovima, od kojih su i jedni i drugi imali koristi. Tako su se u Parizu prvi pu sreli Pinaso, Pikaso, Rusinjol…

Javno predstavljane umetničkih dela, Javno predstavljane umetničkih dela, Gradski Magazin

Medju značajne novine 19. Veka spadaju i svetske izložbe, koje su počev od prve svetske izložbe 1851 u Londonu ( koja je tada označila privrednu prevlast Engleke.Za ovu priliku je specijalno izgrađena Kristalna palata Dzozefa Pekstona, koji je tada po prvi pu upotrbio gotove elemente od gvožđa, stakla i drveta ) opstale i do dana današnjeg. Svetska izložbe u Parizu su svakako bile najsjajnije.

One su bile prilika da se pred očima sveta predstavi bogatsvo francuske privrede. Tako je za izložbu iz 1878, podignuta palata Trokadero, a 1889  podizanje Ajfelove kule, koja je bila simbol najsmelije tehnike i umetničkog stvaralaštva. Ove velike manifestacije bile su povezane sa sa industrijalizacijom, ekspanzijom, trgovinskim bogatstvom, umetničko stvaralaštvo. Njihov kulturni značaj imao je pre svega privredne i političke ciljeve, koji su trebali da vrate velike privatne mecene koji su bili u opadanju.

Javno predstavljane umetničkih dela, Javno predstavljane umetničkih dela, Gradski Magazin
Kristalna palata

Izložbe su osim prikazivanja slika bile prilika za nadmetanje evropskih kulturnih i ekonomskih predstonica, koje su pored svojig slikarskog bogatstva, takmičile i u umetnosti arhitekture.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

Džez, Otvoren 37. Beogradski džez festival pod sloganom “Džez plamen”!, Gradski Magazin

Otvoren 37. Beogradski džez festival pod sloganom “Džez plamen”!

U Domu omladine Beograda sinoć je otvoren 37. Beogradski džez festival pod sloganom “Džez plamen” …

POZOŠIRNI HIT KOJI SE NE POPUŠTA: INTIMNOSTI U BEOGRADU I NOVOM SADU!, Gradski Magazin

POZOŠIRNI HIT KOJI SE NE POPUŠTA: INTIMNOSTI U BEOGRADU I NOVOM SADU!

Sjajna ekipa mladih glumaca, premijerno je izvela predstavu “Intimnosti” u Narodnom pozorištu u Beogradu 31. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin