Najnovije Vesti
joga, Mudre koje leče: Joga položaji za ruke, Gradski Magazin

Mudre koje leče: Joga položaji za ruke

Joga pokreti rukama u kojima se koriste samo dlanovi i prsti nazivaju se mudre i predstavljaju jedan od sistema drevne indijske medicine. Svaki od naših prstiju na obe ruke ima različito značenje i svaki odgovara energiji određenog dela tela.

Desna ruka predstavlja mušku stranu i pod uticajem je Sunca, dok je leva ženski deo naše prirode i njome upravlja Mesec. Desna ruka prima moći, dok ih leva daje. Mudre su jednostavne ali imaju veliku moć koja može da vam promeni život, jer energiju zaključanu u nadijima i čakrama oslobađaju i usmeravaju kako biste ostvarili ciljeve i nosili se sa problemima svakodnevnog života. Najveći broj mudri možete izvoditi bilo gde, ali se preporučuje da to bude na tihom i izdvojenom mestu, gde ćete biti u miru sa sobom. Tokom izvođenja sedite u udoban položaj ispravljene kičme. U početku se preporučuje da vežbate tri minuta dnevno, kasnije možete da produžite i do pola sata, kasnije možete da produžite i do pola sata.

Vayu mudra pomaže kod bolesti srca, povećava vitalnost, opušta mišiće i uklanja bol. Savijte kažiprst do korena palća i lagano ga pritiskajte palcem, dok su ostali prsti ispravljeni.

joga, Mudre koje leče: Joga položaji za ruke, Gradski Magazin
Vayu mudra

Rudra mudra je odlična za oslobađanje od umora, iscrpljenosti i slabosti, za poboljšanje cirkulacije. Može da se vežba po pet minuta nekoliko puta tokom dana. Doktorima, studentima, se savetuje da praktikuju, jer potpomaže isceljivanje aritmije, anksioznosti, nemira.

joga, Mudre koje leče: Joga položaji za ruke, Gradski Magazin
Rudra mudra

 

Hakini mudra nam pomaže da balansiramo levu i desnu hemisferu mozga. Leva strana je logička dok je desna kreativna i najčešce balans između te dve strane čini čuda u vašem životu. Postavljanjem vrhova prstiju povezujete protok energije između dva dela tela. To naravno nije nikakav magičan trik, niti ćete istog trenutka osetiti promenu, ali delotvornost ovog položaja možete testirati kada treba nečeg da se prisetite ili želite da vam na um dođe neka ideja: spojite jagodice prstiju i duboko dišite.

joga, Mudre koje leče: Joga položaji za ruke, Gradski Magazin
Hakini mudra

Andjali mudra ova mudra potpomaže bolje pamćenje, uvećava koncentraciju, a pošto je vrlo diskretna – možete je raditi bilo gde i bilo kad. Vežbajte ovaj položaj 45 minuta dnevno, ili tri puta dnevno po 15 minuta.

joga, Mudre koje leče: Joga položaji za ruke, Gradski Magazin
Andjali mudra

O Zorica Stojković

Proveri takođe

L’ORÉAL IZABRAO NASLEDNIKA IZVRŠNOG DIREKTORA: IJERNONIMUS NA ČELU GRUPE OD MAJA 2021., Gradski Magazin

L’ORÉAL IZABRAO NASLEDNIKA IZVRŠNOG DIREKTORA: IJERNONIMUS NA ČELU GRUPE OD MAJA 2021.

Ljernonimus sledeće godine preuzima funkciju od dugogodišnjeg izvršnog direktora L’Oéal Grupe Žan Pol Agona Kliši, …

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu, Gradski Magazin

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu

U engleskom jeziku postoji reč, „overwhelm“ koja opisuje ono stanje kada smo preplavljeni stresom, anksioznošću, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.