kardiološki pregled, Kada je pravo vreme za kardiološki pregled? Ne čekajte prve simptome, Gradski Magazin

Kada je pravo vreme za kardiološki pregled? Ne čekajte prve simptome

Svake godine, kardiovaskularne bolesti odnose najviše života kako u Srbiji, tako i u svetu.


Do neželjenih posledica po zdravlje pacijenata dolazi pre svega zbog kasnog javljanja lekaru, usled zanemarivanja simptoma ili činjenice da simptomi nisu bili prepoznati kao posledica problema sa srcem.

O tome svedoči podatak da se gotovo svaki peti srčani udar manifestuje kao tihi infarkt, pri čemu na srcu ostaju oštećenja kojih pacijent nije svestan jer su klasične tegobe, poput naglog i intezivnog bola u grudima, izostale. Stoga je uvek najbolje prevenirati moguće srčane probleme, redovnim pregledom kod kardiologa bar jednom godišnje.

Preventivni pregledi se naročito preporučuju osobama koje poseduju faktore rizika, poput gojaznosti ili dijabetesa, kao i osobama koje imaju genetsku predispoziciju ka razvoju srčanih oboljenja.

Koje simptome ne smete da ignorišete?

Ukoliko osetite tegobe kao što su težak, stežući ili pritiskajući bol iza grudne kosti, neophodno je hitno javljanje kardiologu s obzirom da postoji velika verovatnoća da je reč o infarktu srca. Druge tegobe poput ponavljajućeg bola u grudima pri fizičkom naporu, te lupanje i preskakanje srca, kao i ubrzan nepravilan rad ili pauze u srčanom radu, siguran su znak da treba da se obratite kardiologu. Pacijenti koji se osećaju malaksalo i pate od nesvestica i vrtoglavica, otežano dišu ili primećuju otečenost u predelu potkolenica takođe treba da zakažu kardiološki pregled.

Kako izgleda kardiološki pregled?

Kardiološki pregled ne zahteva posebnu pripremu i najčešće je potpuno bezbolan i neinvazivan. Kardiolog započinje pregled razgovorom sa pacijentom koji uključuje informacije o konkretnim tegobama koje pacijenta dovode na pregled.

Lekar će postaviti pitanja o životnim navikama pacijenta, kao što su konzumiranje alkohola i cigareta. Veoma je važno pružiti kardiologu potpune i precizne informacije o eventualnim prethodnim oboljenjima uz odgovarajuću zdravstvenu dokumentaciju. Ukoliko trenutno bolujete od neke bolesti, primate neku vrstu terapije ili su bliski članovi porodice imali kardiovakularnih ili drugih zdravstvenih tegoba, potrebno je da to saopštite lekaru.

Prilikom pregleda pacijent se može nalaziti u sedećem ili ležećem položaju. Pregled obuhvata posmatranje, opipavanje i slušanje rada srca upotrebom stetoskopa te merenje krvnog pritiska i pulsa. Takođe, kardiolog može obaviti pregled vrata, grudnog koša, abdomena i ekstremiteta, s obzirom da promene ili nepravilnosti na ovim delovima tela mogu upućivati na kardiovaskularne probleme. Ukoliko kardiolog uoči nepravilnosti u radu srca, sugerisaće obavljanje dodatnih analiza i pregleda.

Na koje dodatne preglede Vas kardiolog može uputiti?

U cilju otkrivanja poremećaja srčanog ritma, kardiolog može uraditi EKG – elektorkardiogram kojim se registruje električna aktivnost srca. Ova metoda je bezbolna a realizuje se postavljanjem elektroda na grudni koš pacijenta, te krajeve ruku i nogu. Za vreme snimanja EKG-a potrebno je da pacijent miruje kako ne bi uticao na ispravnost zapisa. EKG predstavlja standardni deo preventivnih pregleda srca prilikom odlaska na sistematski pregled ili prilikom posete lekaru opšte prakse.

Za dijagnostikovanje akutnog infarkta miokarda i angine pektoris, kardiolog može uputiti pacijenta na laboratorijsku analizu merenja nivoa troponina, grupe proteina koji ukazuju na povrede srčanog mišića. Za procenu kardiovaskularnog rizika, pouzdan pokazatelj je merenje C-reaktivnog proteina u serumu. U okviru kardiološkog pregleda, pacijentu se sugeriše i kompletna analiza krvi koja može ukazati na povišene nivoe štetnog holesterola. Na ovaj način se određuje potencijalni rizik od pojave masnih naslaga u arterijama koje onemogućuju pravilan protok krvi ka srčanom mišiću.

Već danas zakažite kardiološki pregled

Bez obzira na to da li osećate simptome koji mogu ukazivati na kardiovaskularna oboljenja ili ne, redovna kontrola zdravlja srca je važna s obzirom da brojna stanja srca mogu biti otkrivena tek na specijalističkom pregledu. Preventivni kardiološki pregled kao i brzo javljanje kardiologu, ukoliko je do pojave prvih tegoba već došlo, značajni su za rano otkrivanje stanja i bolesti kardiovaskularnog sistema i boljih ishoda lečenja.

U kardiološkom centru Puls, vrhunski kardiolozi uz pomoć najsavremenije opreme brzo i tačno uspostavljaju dijagnozu i određuju adekvatan tretman. Stoga zakažite pregled u prijatnom ambijentu kardiološke bolnice u A bloku na Novom Beogradu kako biste sačuvali zdravlje svog srca.

Foto: shuttersstock

Gradski magazin

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

, Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri, Gradski Magazin

Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri

Deca više ne žele da postanu nastavnici, lekari i biznismeni već influenseri, pokazalo je novo …

, Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić, Gradski Magazin

Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić

Održan je drugi po redu godišnji “321 Srbija” događaj, a brojne visoke zvanice i gosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin