, Kada pesma probudi zver u nama, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

Kada pesma probudi zver u nama

Znamo da nas muzika motiviše, ali kako se to tačno dešava u našem telu? Pitali smo dr Džesiku Gran iz muzičke i neuro laboratorije Vestern univerziteta da nam ponudi neke od odgovora na ovo pitanje!

 

Vaš novi ritam

Četvorobitne pesme vam daju najviše energije: Probajte „Legend has it“ (Run the Jewels), pa „Learn to Fly“ (Foo Fighters), i… „Take on Me“ (A-Ha)

 

1 Vibracija

Vaše spoljašnje uho filtrira zvučne talase u srednje uho i onda u unutrašnje, gde vibriraju 200 mikrolitara tečnosti u vašem pužu (kohlei). Majušne ćelije dlaka osećaju ove pokrete i prebacuju vibraciju u električne signale koji podstiču emitovanje glutamata. Reč je o neurotransmiteru koji stimuliše nervna vlakna da nose signale do mozga.

 

2 Prevod

Vaše auditivno moždano stablo i auditivni korteks primaju zvuk i razlikuju visinu, note i melodiju, a vokali idu u Vernikeovu zonu mozga. Prvo su sažvakani, kao reči odraslih u Snupiju, ali uskoro postaju jasne (nauka i dalje nije otkrila zašto).

 

3 Povezivanje

Visina, note, melodija i reči putuju do limbičkog sistema ili sistema emocionalnog odgovora vašeg mozga, koji se fokusira na brz tempo i akord nenaglašenog tona koji prethodi naglašenom. U ovoj regiji, amigdala povezuje pesmu i lepe uspomene (kao kada ste je čuli tokom trčanja od 5 kilometara gde ste se dobro pokazali).

 

4 Osećaj

Sa aktiviranim limbičkim sistemom, neuroni pucaju u nucleus accumbens kada nastaje nalet dopamina – hemikalija mozga koja je povezana sa orgazmima. Ove vibracije prave eho kroz cerebralni centar za nagradu, a visok nivo dopamina nadjačava umor i uznemirenost.

 

5 Završetak

Sa poslednjim notama pesme, nalet dopamina se smanjuje, vraćajući vas gde ste počeli, ali sa prijatnim osećajem postignutog zadatka i snažnijim usađenim pamćenjem moći pesme. Iskoristite ovo u perspektivi kao svoju prednost.

 

Izvor: Mens Health

 

O Jelena Filipović

Proveri takođe

Biofield Care, Veče dobrih frekvencija i balansa: Biofield Care flasteri, inovacija u nanobiotehnologiji, predstavljeni srpskoj javnosti, Gradski Magazin

Veče dobrih frekvencija i balansa: Biofield Care flasteri, inovacija u nanobiotehnologiji, predstavljeni srpskoj javnosti

U prijatnom ambijentu na Dorćolu, u atmosferi razmene znanja, iskustva i informacija o biotehnološkim inovacijama, …

NIVEA, Neverovatan spoj dragocenih bisera i pouzdane nege uz  NIVEA Pearl&Beauty Black antiperspirante, Gradski Magazin

Neverovatan spoj dragocenih bisera i pouzdane nege uz NIVEA Pearl&Beauty Black antiperspirante

Biseri su jedan od najcenjenijih darova prirode i jedan od najstarijih poznatih dragulja, a njihove …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin