Najnovije Vesti
Kako do boljeg sna, Gradski Magazin

Kako do boljeg sna

Evo četri načina kako da dođete do boljeg sna

Stres, neredovna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti znatno utiču na pogoršanje sna, a samim tim i na zdravstveno stanje čoveka. U današnje vreme je gotovo nemoguća misija živeti život bez stresa, ali postoji nekoliko načina kako možete poboljšati svoj san i probuditi se odmorniji i s više energije za nove radne izazove.

Kako do boljeg sna, Gradski Magazin
1. Spisak obaveza

Uveče, pred spavanje, zapišite na listu papira sve obaveze koje vas čekaju struadan, kao i raspored njihovog odrađivanja. Na taj način ćete mirnije otići na spavanje i poštedeti sebe nepotrebnog nerviranja od ranog jutra, pokušavajući da se setite svega što ste planirali za taj dan.

2. Joga istezanje

Nakon vecernjih rituala sređivanja, odradite 10-ominutno istezanje. Na taj način ćete omogućiti svom telu da se pre opusti i brže ćete utonuti u san.

3. Hrana za bolji san

Postoje namirnice koje bi trebalo da izbegavate pred spavanje kao što su – masna i začinjena hrana, visoko kalorična hrana koje otežavaju varenje i teraju vaš organizam da ostaje aktivan tokom cele noći, remeteći vam san. Isto tako postoje i namirnice koje blagotvorno utiču na san. Za večeru pojedite ribu sa jasmin pirinčem, popijte šolju jogurta ili gustog soka od višnje, ali i voće poput banane i kivija koji utiču na proizvodnju melatonina – hormona koji poboljšava san.

4. Zamračena prostorija

Uključena lampa, TV ili kompijuter u sobi gde spavate, kao i svetlost s ulice će vašem mozgu slati signale da još uvek nije vreme za spavanje i on će nastaviti da radi tokom cele noći. Zato iskljčite sva veštačka svetla, navucite zavese i dozvolite vašem mozgu da se potpuno odmori tokom spavanja.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

DIS IZABRAO NAJBOLjE PROJEKTE U OKVIRU PROGRAMA PODRŠKE OBRAZOVANjU MLADIH „ZNANjE ZNA BUDUĆNOST 2020“, Gradski Magazin

DIS IZABRAO NAJBOLjE PROJEKTE U OKVIRU PROGRAMA PODRŠKE OBRAZOVANjU MLADIH „ZNANjE ZNA BUDUĆNOST 2020“

Kompanija DIS proglasila je pobedničke projekte u okviru ovogodišnjeg programa podrške obrazovanju mladih u Srbiji …

MANJI PAD TURISTIČKOG PROMETA U JUNU, Gradski Magazin

MANJI PAD TURISTIČKOG PROMETA U JUNU

U periodu januar-jun 2020. godine u Republici Srbiji boravilo je ukupno 780.785 turista, što je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.