Najnovije Vesti
energije, Kako da imate više energije, Gradski Magazin

Kako da imate više energije

Zbog brzog načina života često se okrećemo kofeinu ili energetskim napicima kada osetimo da smo “klonuli”. Evo nekih prirodnih načina za podizanje energiju.


Australijska nutricionistkinja Džesika Sepel kaže da postoje daleko prirodniji načini za podizanje energije i bolje raspoloženje, čiji su efekti pritom dugoročni.

“Mnogi od nas se bude umorni, loše volje i bez imalo energije. Naši životi su sve zauzetiji i stresniji, a to može da ostavi posledice na mentalno, kao i na fizičko zdravlje”, kaže ona.

Zato, kada je reč o ishrani, Sepelova savetuje da izbegavate kofein, gazirane i energetske napitke, a ako baš ne možete bez kafe, savetuje da popijete samo jednu, i to ujutru pre deset sati.

“Adrenalin loše utiče na raspoloženje. Ako ste pod stesom ili ste neraspoloženi, to može da pogorša stanje”.

Nutricionistkinja takođe savetuje da izbegavate obrađenu i gotovu hranu jer je to “kao zapaljenje u telu”. Preporučuje i da ne koristite veštačke zaslađivače jer su “povezani sa lošim raspoloženjem”, a njen savet je i da potpuno izbacite rafinisani šećer iz upotrebe.

Još neke taktike koje preporučuje za bolje raspoloženje i više energije je da povećate unos proteina, dobrih masti i složenih ugljenih hidrata svakom obroku. Smanjite unos alkohola, a pijte više vode.

“Serotonin se proizvodi u crevima, pa je važno da smanjite toksine i pustite telo da odmori od hemikalije tako što ćete uraditi sezonsku detoksikaciju”, kaže ona.

Kada je reč o životnom stilu, Sepelova savetuje da redovno vežbate jer je to prirodni način da poboljšate raspoloženje, da se pametno organizujete i da spavate sedam, osam sati tokom noći.

Nutricionistkinja savetuje da povećate unos vitamina B, da provodite barem 15 minuta na suncu svakodnevno, da unosite dva ili tri grama ribljeg ulja svakog jutra.

“Takođe, važno je da unosite probiotike, kako bi crevna flora bila zdrava, a telo moglo da proizvodi serotonin, hormon sreće”.

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

Korak ispred svih: STARA PLANINA najbezbednija u regionu!, Gradski Magazin

Korak ispred svih: STARA PLANINA najbezbednija u regionu!

Srpski planinski dragulj – STARA PLANINA prvi je planinski centar u Evropi koji uvođenjem obaveznih …

Kosa, 10 svakodnevnih navika zbog kojih nam kosa opada kao luda, Gradski Magazin

10 svakodnevnih navika zbog kojih nam kosa opada kao luda

Ako znamo da je normalno dnevno u proseku izgubiti od 50 do 100 vlasi kose, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.