srbija, Kako je Srbija devedesetih izmislila vidovnjake!?, Gradski Magazin

Kako je Srbija devedesetih izmislila vidovnjake!?

Ratno, mračno doba nosilo hleba, igara i čarobnjaka 

Trideset godina nakon najmračnijeg perioda koji je podrazumevao raspad Jugoslavije, građanske ratove, sankcije, bombardovanje i ostale političke brodolome koji su Srbiju uveli u minus, rijaliti programi zamenili su sopstvenu preteču zabave za mase – vidovnjaštvo.  

Mrak koji je obuhvatio veru u budućnost i građane doveo do bezizlaza, gladi, nereda i pomanjkanja nade da će uskoro da se raziđu sivi oblaci devedesetih, doneo je olakšanje za psihičko stanje nacije, kroz bajanja i vidovitosti. Predviđanje budućnosti postalo je ozbiljan biznis za kojim su doslovce žudele mase. Najpre su to bile “kancelarijske kure” obavljane u luksuznim prostorijama tada popularnih objekata, a onda je stvar eskivirala, pa se čarobnjaštvo prenelo i na male ekrane.  

Lokalne tv stanice prednjačile su u emitovanju programa u kojima su učestvovale osobe koje su za sebe tvrdile da mogu da gledaju na daljinu, pa se cela teorija prenela i na praksu. Uživo u programe uključivani su građani u potrazi za rešenjem, pa je nacija imala prilike da grupno učestvuje u problemima pojedinaca, baš kao i danas što se učestvuje u javnom životu rijaliti igrača. 

Evo i onih koji su obeležili mnoge generacije i koji su volšebno nestali, čim je donet zakon koji zabranjuje zaradu od vidovnjačkog zanata. Produkti države koja je kroz takve likove držala stanje nacije pod kontrolom, nisu i ne bi postojali da nemamo genetski kod koji još od davnina ima sklonost ka popularizovanju onostranog. 

U našem narodu odvajkada pa do danas visoko se kotiraju čuveni proroci Mitar i Milan Tarabić, koji su se proročkim poslom bavili još u 19. veku.  Igrom slučaja, blizak Tarabićima bio je i sveštenik Zaharija Zaharić, zahvaljujući čijoj pismenosti danas imamo i Kremansko proročanstvo.  Međutim, iako Bugarka Vangelija Dimitrova, poznatija u narodu kao Baba Vanga, ipak je zaradila titulu najvoljenije proročice u Srbiji.   

Iako je govorila nerazumljivim bugarskim narečjem, Vangina prognoza o Trećem svetskom ratu, aktuelan baš danas za vreme pandemije korona virusa, tumači se i preispituje, dok je opštepoznata priča o tome kako je prorokovanje Staljinove smrti uvelo u niz problema sa aktuelnim režimom.  Najkomičniji prikaz sujeverja sa naših prostora bio je i slučaj ruskog proroka Alana Čumaka, čiji su lik i delo bili predmet masovnog obožavanja. Poznata je priča kako je Alan naciju lečio preko malih ekrana, a vrhunac te “medicinske” prakse bio je kada je gostujući na TV Beograd kod Baneta Vukašinovića, pozvao gledaoce da sutra kupe nedeljnik u kome je njegova slika, da ga priviju na bolno mesto kako bi potencijalna bolest nestala.  

Dosadašnja lista proroka i vidovnjaka, kao i čudotvoraca pokazuje jasnu spregu sa državom, pa su oni nastali devedesetih samo bili logičan nastavak iste priče. Iako je knjiga Voje Antonića S ove strane onostranog, objavljena u NIN-u 22.2.2001. godine bila upravo raskrinkavanje savremenog sujeverja, to nije mnogo pomoglo našoj genetskoj predispoziciji da životne prilike mešamo sa natprirodnim moćima.  

Uz pomoć medija i države, model medijske promocije osoba koju su tu voljom Boga koji im je dao natprirodne moći da naciju izvuku iz beznađa, postao je fenomen odmah na ulasku u devedeste. U to vreme bilo je gotovo stotinu registrovanih proroka, a kako su godine prolazile taj broj se povećao pet puta.  

Među prvima pojavljuje se Milja Vujanić, nekadašnja glumica u pokušaju i rasturačica teorije o Srbima kao nebeskom narodu. Bliska politici Miloševića, kao i samoj porodici, Milja je uporno tvrdila da ima proročke moći, a omiljena tema je bila predviđanje kraha satanističke Amerike, koja bi verovatno sada bila prah i pepeo da se makar pola njenih proročanstava obistinilo. Oduševljen kultom Miloševića bio je i čuveni Deda Miloje, koji se proslavio izjavama da lično Bog čuva Miloševića. Knjiga Deda Miloje Prorok iz Pomoravlja, doživela je brojna doštampavanja, jer se ispostavilo da je nemali broj prognoza bio tačan – od raspda Jugoslavije, SSSR-a, kao i sukoba na Kosovu, pa se postavlja pitanje ko je bio Deda Miloje i šta mu “u rodu” dođe DB služba.  

U godinama inflacije i plata od pet tadašnjih maraka, proroci započinju pljačku naroda naplaćujući usluge i do 500 maraka, nudeći sve od psihijatrijskih seansi do isterivanja đavola. 

Produkt jada devedesetih je i prorok Ljubiša Trgovčević, koji je ostao prepoznat po čuvenoj rečenici “Javlja mi se” i frenetičnom vrćenju prstena kao kanala komunikacije sa natprirodnim. Nisšta manje popularna nije bila ni Vidovita Zorka, mkoja je u jednom prilično dugom vremenskom periodu bila velika proročka zvezda. U pravom životu Zorka Pucar je lečila sve “boljke” od ljubavnih do zdravstvenih u zamenu za tričavih hiljadu maraka. Ne zaostaje ni Lav Geršman koji ima diplomu zvaničnog fakulteta za čarobnjake u Americi i koji se reklamira kao beli mag, ma šta to običnom čoveku značilo. Ne treba preskočiti ni proricatelje političkih prilika Spasoja Vlajića, astrologa Teu, Vidovitu Vavu, ali ni Kleopatru, koja je intrigirala javnost ne samo svojim proročkim sposobnostima, već i magijskom dosetljivošću kojom je sebe transformisala iz muškarca u ženu.   

Ovde su navedeni samo oni čije su neverovatne izjave sada predmet socioloških analiza i studija o stanju uma srpske nacije devedesetih i načina na koji je služba kreirala fantome natprirodnog, kako bi držala pod kontrolom volju naroda.  Danas, tri decenije kasnije, rijaliti koji bi okupio navedene likove bio bi presedan među rijalitijima i pretpostavljamo do sada najgledaniji u kratkoj, ali ubitačnoj istoriji ovakvih formata.  

Izvor: http://tajmlajn.net 

O Dalibor

Proveri takođe

, BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024., Gradski Magazin

BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024.

Svečana dodela priznanja BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024, održana je 13. maja, u hotelu Hyatt …

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin