Najnovije Vesti
Kineski turisti, Kineski turisti u Srbiji su uvek spremni da DOBRO PLATE OVE STVARI!, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

Kineski turisti u Srbiji su uvek spremni da DOBRO PLATE OVE STVARI!

Zvanična statistika pokazuje da u Srbiju godišnje dođe 102.351 Kineza.

Nezvanična, ali pouzdana, pokazuje da svako od njih dnevno potroši po oko 150 evra, a računica da Srbija od kineskih turista na svakih 12 meseci inkasira čak 15 miliona evra!

Profitiraju, dakle, mnogi, od vlasnika hotela i hostela do gazda kućica i apartmana širom Srbije, preko vlasnika modernih ili tradicionalnih restorana do preduzimljivih ljudi koji zarađuju prodajući “domaću radinost” ili smišljajući “akcije” koje su za Kineze nesumnjivo spremni dobro da plate. Najplastičnije rečeno, neka svaki Kinez kupi po samo jedan magnet, a mnogi kupe i više, to je za Srbiju i njene građane 100.000 evra.

– A Kineze interesuje sve – od nacionalne kulture, narodnih običaja i sela do modernih spomenika, gradova i urbanih mesta. Njima možete prodati i ulaznicu za muzej i detalj sa ulične tezge, ali i dobru hranu i zabavu. Nije pritom reč o turistima koji štede i nemaju novca, već o dobrim mušterijama – ocenjuje predsednik Udruženja hotelijera i restoratera Srbije “HORES” Georgi Genov, odgovarajući na pitanje kako zaraditi na Kinezima.

Kineski turisti, Kineski turisti u Srbiji su uvek spremni da DOBRO PLATE OVE STVARI!, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

Kinezi odsedaju svuda – hotelima, hostelima, po privatnom smeštaju. Pitanje je samo kako ih uloviti, a odgovor jeste umešnost sa tehnologijama, vidljivost na internetu i kvalitet kao preporuka. Jer, većina kineskih turista nalazi smeštaj u Srbiji elektronski, putem bukinga. Zato je potrebno istražiti, sigurno brojne platforme za oglašavanje, jer Kinezi koriste svoje stranice za pretragu koje nama nisu mnogo poznate. U Kini postoje društvene mreže i pretraživači koji su dostupni samo ovoj zemlji, tako da će najbolje proći naši privrednici koji do kineskih turista pokušavaju da dođu ovim putem. Recimo, “WeChat” za komunikaciju – aplikacija kojom sve rešavaju, kao i Baidu koji je pandan Guglu.

Takođe, preporuka je vrlo važna, jer su kineski turisti dobro poznati po tome da se pre polaska na put informišu maksimalno moguće kao i da vole da idu na sigurno.

– Nisu to zahtevni gosti. Izlaze vrlo rano, a vraćaju se prilično kasno. Po ceo dan su napolju, tako da hoteli najviše zarađuju na smeštaju a mnogo manje na hotelskoj hrani i uslugama poput spa centara, bazena ili masaže. Kinezi se najčešće hrane u restoranima po preporukama svojih sunarodnika koji su već bili u Srbiji. Uglavnom jedu našu hranu – sir, kajmak, komplet lepinju, pršutu, kačamak – rekao nam je jedan hotelijer.

U čuvenoj Skadarliji u Beogradu, kažu nam da su Kinezi među najbrojnijim gostima, koji već ranom zorom dolaze u kafane, često i pre nego što budu otvorene.

– Ne dvoume se dugo čitajući meni i dolaze s predzanjem. Tako se vrlo često dešava, da se pojave sa papirićem sa natipsom “Karađorđeva šnicla” ili da jednostavno pokažu sliku šnicle, koju im je neko preporučio. Jedu bukvalno sve, a sarma, kajmak i ćevapi su najčešća hrana na njihovim stolovima. Vole i medovaču, domaće povrće i začine – otkrivaju u jednom prestoničkom restoranu. Dodaju i da Kinezi nisu česti posetioci pabova, da slabije piju alkohol, ali da su zato su kafa i šejkovi nešto što kineskim turistima privlači pažnju.

Još jedan način da Srbi zarade kineskih turista jeste organizovanje različitih tura i obilazaka. Jer Kinezi vole da šetaju, da obiđu i da vide, kao i da slikaju selfi gde god da stanu, a na spisku manjih destinacija koje traže su Fruška Gora, Sremski Karlovaci, ali i kućice na Drini i na Tari.

Kineski turisti, Kineski turisti u Srbiji su uvek spremni da DOBRO PLATE OVE STVARI!, Gradski Magazin

Na obroncima Zlatibora turisti iz Kine zahvaljujući domaćinima organizuju tradicionalnu srpsku svadbu. Čauš, kolo, rakija, šajkača, pucanje u jabuku i neizbežna kupovina mlade i naravno sve to za pare.. Mladi parovi iz Kine dolaze na Zlatibor, a Turistička organizacija Kosjerić u svom programu nudi interaktivni program organizacije tradicionalne srpske svadbe.

– Mnogi često i ne pitaju za cenu, već uzimaju sve što im se svidi na štandu. Najčešće su to ručno oslikane čašice za rakiju, lutke u narodnoj nošnji, kačketi na kojima piše Srbija, ali i magneti koje kupuju za poklone – priča prodavačica sa Kalemegdana.

U Turističkoj organizaciji Srbije objasnili su da je naša zemlja sve popularnija destinacija među Kinezima zbog više razloga. Na prvom mestu je svakako to što su između dve zemlje ukinute vize, ali i ne samo to. Srbija se u toj zemlji promoviše na različite načine.

Tako je recimo, čuvena kineska književnica Madam Čen napisala dve knjige o Srbiji i snimila kratak film. Sledeći korak je promocija njenog novog dugometražnog filma o Srbiji.

Takođe, poznati bloger, influenser i KOL (Key Opinion Leader) Chen Cheng koji ima višemilionski broj pratilaca, snimio je film o Srbiji koji je zahvaljujući njemu bio prikazan na kineskoj nacionalnoj televiziji CCTV2 i izazvao je veliku zainteresovanost i brojne pozitivne utiske u Kini.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Blic

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu, Gradski Magazin

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu

U engleskom jeziku postoji reč, „overwhelm“ koja opisuje ono stanje kada smo preplavljeni stresom, anksioznošću, …

ŽARIŠTE: KORONA JE PODIVLJALA POSLE ŽURKE NA SPLAVU HOT MESS, Gradski Magazin

ŽARIŠTE: KORONA JE PODIVLJALA POSLE ŽURKE NA SPLAVU HOT MESS

Kada su svi mislili da je virus Covid-19 u Srbiji zaustavljen, menadžment beogradskog splava Hot …

Leave a Reply

Your email address will not be published.