priprema slavske trpeze, Koliko zaista košta priprema SLAVSKE GOZBE: Srpski domaćini daju čitavo bogatstvo za KRSNU SLAVU!, Gradski Magazin

Koliko zaista košta priprema SLAVSKE GOZBE: Srpski domaćini daju čitavo bogatstvo za KRSNU SLAVU!

Poznato je da su Srbi dobri domaćini, za krsnu slavu, koja je za mnoge jedan od najvažnijih događaja u toku godine, ne žale para kako bi ugostili porodicu i prijatelje.

Za porodični praznik, koji mnogi čekaju cele godine, za 20 gostiju potrebno je izdvojiti oko 50.000 dinara ako pada u vreme posta, a najmanje oko 35.000 ako je u mrsnim danima.

Za pripremu slavske trpeze građanima Srbije biće potrebno, kada krene sezona slava, u proseku oko 50.000 dinara, tj. cela jedna prosečna zarada. Toliko je neophodno novca za hranu i ostale potrepštine.

Poznato je da su Srbi dobri domaćini, te iako se ne mogu pohvaliti visokim životnim standardom, za krsnu slavu, koja je za mnoge jedan od najvažnijih događaja u toku godine, ne žale para kako bi ugostili porodicu i prijatelje.

Prema računici, za najskromniju trpezu za 20 gostiju za mrsnu slavu, bez ikakvog luksuza, samo za najosnovniji ručak, potrebno je izdvojiti oko 35.000 dinara. Međutim, većina građana ipak potroši malo više, a troškovi su, zbog cene ribe, još veći za posnu slavu i idu preko 50.000 dinara.

priprema slavske trpeze, Koliko zaista košta priprema SLAVSKE GOZBE: Srpski domaćini daju čitavo bogatstvo za KRSNU SLAVU!, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

– Za mrsnu slavu najveći izdatak je svakako meso, jer šta je slava bez gomile mesa?! Za oko 20 gostiju, koliko imamo, potrebno je barem po tri kilograma jagnjećeg i svinjskog pečenja, što je otprilike 7.200 dinara. Slava je nezamisliva i bez sarmi. A za oko 40 sarmica potrebno je oko dva kilograma mesa, što junećeg, što svinjskog, te je ukupni ceh oko 4.000 dinara – priča domaćica Zorica Katić iz Sremske Mitrovice, koja se upravo sprema za slavu Mitrovdan, 8. novembra.

Za mezetluk je, u zavisnosti od kvaliteta suhomesnatih proizvoda, šunke i sireva, potrebno izdvojiti između 2.000 i 6.000 dinara, a i za salate barem još 2.000 dinara.

Za tri kilograma kolača, ako ih domaćica sama sprema, potroši se oko 2.400 dinara. A gde su kolači, tu je i torta, tj. za 20 gostiju, barem dve, za šta treba izdvojiti minimum 3.000 dinara.

Posna slava još je skuplja. Priprema posne sarme košta oko 4.000 dinara, posnih rolata i salata oko 2.000 dinara. A za pripremu tri vrste ribe, šarana, pastrmke i soma potrebno je 25 kila ove namirnice, što je između 25.000 i 30.000 dinara.

priprema slavske trpeze, Koliko zaista košta priprema SLAVSKE GOZBE: Srpski domaćini daju čitavo bogatstvo za KRSNU SLAVU!, Gradski Magazin

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS), kaže da većina građana ne može da se pokrpi za slavu iz tekućih primanja, te uzimaju kredite, plaćaju čekovima, pozajmljuju…

– I trgovci u vreme slava dižu cene pojedinih artikala jer znaju da su slave i da su ljudi prinuđeni da kupuju. Međutim, ponekad i naši sugrađani preteruju. Kupuju ogromne količine hrane, koja se kasnije baca. Proslavljaju danima kao da je Ivkova slava i zaboravljaju da je najbitnija stvar da se okupi porodica – zaključuje Papović

Dimitrije Kalezić, profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji, podseća da “slavu čine sveća koja gori, tamjan, žito, kolač i čaša vina”.

– Ovaj praznik je u slavu Boga, a u čast sveca. Slavi se i moli za zdravlje i spasenje domaćina i svih gostiju koji dođu. Iće i piće je samo prilog praznovanju, to ne bi trebalo da bude suština – objašnjava Kalezić

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Informer

O Gradski Magazin

Proveri takođe

115, Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije, Gradski Magazin

Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije

U četvrtak, 23. novembra Fontana Slavija u Beogradu bila je osvetljena bojama egipatske zastave, u …

Aquaworld, ŠTA VAM JE POTREBNO ZA SAVRŠEN NOVOGODIŠNJI ODMOR? AQUAWORLD RESORT BUDAPEST!, Gradski Magazin

ŠTA VAM JE POTREBNO ZA SAVRŠEN NOVOGODIŠNJI ODMOR? AQUAWORLD RESORT BUDAPEST!

Da li ste do sada već uspeli da definišete šta je za vas savršen odmor? …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin