konkurs za stipendije, KONKURS ZA STIPENDIJE ZA MLADE NAUČNICE: Jubilarni deseti ciklus programa nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“, Gradski Magazin

KONKURS ZA STIPENDIJE ZA MLADE NAUČNICE: Jubilarni deseti ciklus programa nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“

Mlade žene koje se bave naučno-istraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka mogu da konkurišu  za nacionalne stipendije u okviru svetski poznatog programa L’Oréal – UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science).


Konkurs za 2020. godinu je u toku i otvoren je do 31. marta ove godine. U okviru jubilarnog desetog ciklusa ovog programa u Srbiji, najtalentovanijim naučnicama biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za stipendije „Za žene u nauci“ mogu da konkurišu naučnice koje se bave istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije, ili su ih već završile. Prijave se podnose elektronskim putem, a na veb sajtu www.zeneunauci.co.rs moguće je naći detaljnije informacije o samom program i  načinu prijavljivanja, uključujući prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2020. godinu.

Program nacionalnih stipendija deo je velikog globalnog programa L’OréalUNESCO „Za žene u nauci“ koji kroz različite vidove podrške prepoznaje potencijal žena u svetu nauke i nastoji da promoviše njihovu ulogu u društvu i doprinos naučnom napretku. Trenutno postoji u više od 50 zemalja širom sveta, a u Srbiji je pokrenut 2010. godine i realizuje se u partnerstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne Komisije za UNESCO i kompanije L’Oreal Balkan.

Svake godine stipendije se dodeljuju sa ciljem daljeg naučnog i profesionalnog usavršavanja mladih naučnica, pružajući im podršku da, u trenutku koji je možda preloman za njihovu naučnu karijeru, unaprede svoj rad i nastave da se bave naukom u Srbiji. Učešćem u ovom programu, ovim talentovanim i posvećenim ženama, omogućen je i pristup međunarodnoj zajednici žena u nauci. 

konkurs za stipendije, KONKURS ZA STIPENDIJE ZA MLADE NAUČNICE: Jubilarni deseti ciklus programa nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“, Gradski Magazin

Ove, 2020. godine se ujedno obeležava i jubilej, odnosno deset godina postojanja programa „Za žene u nauci“ u našoj zemlji. Kroz njega je do sada za svoj izvrstan naučno istraživački rad stipendirano 26 srpskih naučnica, u ukupnom iznosu koji prevazilazi 15 miliona dinara. 

O svetskom programu „Za žene u nauci“                                                                                              

Punih 150 godina posle rođenja Marije Kiri (Marie Curie), samo 28% istraživača u svetu su žene (Izveštaj UNESCO o nauci do 2030, iz 2015. godine), a manje od 3% su dobitnice Nobelove nagrade iz oblasti nauke.

L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“ je jedinstveni, svetski poznat program kreiran da promoviše i ohrabri žene koje doprinose naučnom napretku u celom svetu. Postoji od 1998. godine kada su ustanovljene Nagrade „Za žene u nauci“, koju godišnje dobija pet najuspešnijih naučnica u svetu. Danas ovaj program, pored nagrada, obuhvata i inicijativu „Internacionalne zvezde u usponu“ (International Rising Tallents), kao i regionalne i nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ koje se svake godine dodeljuju mladim naučnicama širom sveta. Inicijativa „Za žene u nauci“ postala je referentna tačka za međunarodna naučna dostignuća, vrsta javnog foruma i neprocenjiv izvor motivacije, podrške i inspiracije ženama u oblasti nauke. 

www.forwomeninscience.com      

www.facebook.com/forwomeninscience 

www.twitter.com/4womeninscience      

www.youtube.com/forwomeninscience

Izvor: PRessSerbia

O Marija S.

Proveri takođe

, Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera, Gradski Magazin

Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera

Hoop Mentality sa ponosom najavljuje otvaranje svoje premium platforme – zajednice dizajnirane isključivo za košarkaške …

čačak, Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!, Gradski Magazin

Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kraj meseca uvek koristi kako bi organizovao prijem za građane, te …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin