Kreće i cirkus zvani JSL, Gradski Magazin

Kreće i cirkus zvani JSL

Ovog vikenda počinje domaće fudbalsko takmičenje JSL

Ljubitelji srpskog fudbala, ako vas i dalje ima, probudite se iz zimskog sna jer kreće cirkus zvani Jelen super liga. Nakon dva i po meseca pauze vreme je da se probude strasti navijača u trci za titulu šampiona Srbije. Koliko će borba za naslov najbolje domaće ekipe imati težinu pokazaće leto i kvalifikacije za Evropu. Ukoliko zanemarimo dve epizodne uloge, godinama u nazad kao da smo postali mazohisti pa se redovno brukamo i evropski put završimo i pre početka. Međutim ipak kad dođe juli i avgust svima, bez nekog argumenta, porastu očekivanja. No, pre toga moraju se stvari dovesti u čistac na domaćoj sceni.

jsl, Kreće i cirkus zvani JSL, Gradski Magazin
Stadion Crvene Zvezde

Tradicionalno gledano najviše se očekuje od Alfe i Omege domaće sportske scene. Beogradski večiti rivali svake godine su glavni pretedenti na trofej bez obzira što im u sastavu trčkaraju fudbalski anonimusi. Odavno Crvena Zvezda i Partizan nisu ono što su nekad bili, i takvi u dugovima i poprilično osakaćeni sa bankarskim službenicima za vartom su najbolje što Srbija ima. Barem tako pokazuju rezultati. Večiti će i ovog proleća privući i najviše publike. Stoji podatak da je na 120 mečeva u jesenjem delu šampionata bilo nešto više od 325 hiljada gledalaca, što je u proseku svega oko 2,700 po meču. Međutim proleće donosi i lepše vreme i nadajmo se još jedan tim za uzbudljiviji finiš u borbi za titulu. Taj posebni šlag na torti može da bude novosadska uzdanica. Klub čiji rezultati u glas viču ’’večito treći’’ konačno ima šansu da vek dugu tradiciju ulepšaju dugo očekivanim peharom. Poslednji put Vojvodina je bila šampion u sezoni 1988-1989 godine, a da li može ponovo videćemo već od ovog vikenda. Timovi koji svakako mogu da pokvare planove već pomenutim favoritima su beogradski ’’romantičari’’ koji su taj epitet dobili ne zbog stila igre već zbog upečatljive tradicije. Brđani čiji nadimak oslikava geografsku pripadnost, a ne karakternu osobinu. U prvom delu šampionata važili su za najorganizovaniji tim u ligi. Zatim tu su Ćurani iz Jagodine i ’’plavci’’ iz Raške koji često vole da flertuju sa politikom. Sredinu tabele čine ekipe sličnog kvaliteta i čiji se rezultati mečeva sigurno neće moći lako predvideti. Kladioničari ih izbegavaju, ali se nadamo da neće i navijači. Grupu od šest timova razdvaja samo tri boda, a predvodi ih Mladost zatim Spartak, Rad, Napredak, Voždovac i sremačka uzdanica Donji Srem. Borba za opstanak u najelitnijem takmičenju preostaje Čačanima, Nišlijama i Kragujevčanima. Dakle biće veselo.

jsl, Kreće i cirkus zvani JSL, Gradski Magazin
Navijači Partizana

Ukoliko pogledamo čelnike lige, svakako ćemo da zažmurimo na jedno oko. Pod izgovorom ekonomske krize doveli su kvalitet lige na nivo azerbejdžanske i slovenačke, bez želje da dotične uvredim. Reprezentaciju su upropastili i srozali joj ugled u zemlji i svetu. Glavne zvezde srpskog fudbala izbegavaju dres sa državnim grbom u širokom luku.  Ovim drugim okom posmatraćemo utakmice ili preko Arene sport, pošto RTS nema interesa da prenosi više ni jedno normalno takmičenje, ili uživo na oronulim stadionima gde više obraćamo pažjnu na ličnu bezbednost nego šta se dešava na travi. Nemamo mi svetske zvezde koje pre svega fudbalskim umećem ali i sve učestalijim marketinškim poduhvatima privlače ljude na stadione, oskudevamo i za modernim objektima gde se budi posebna strast prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Milionske cifre čujemo samo kad se priča o dugovanjima, međutim ono što imamo to moramo da iskoristimo maksimalno. Domaći igrački kadar za koji i dalje važi da poseduje talenta u izobilju. Naš dobro ustanovljeni lokal-patriotizam i naravno da se opet vratimo, svetinju domaćeg fudbala. Jedan od najvećih večitih derbija u svetu, ako ne po budžetskom onda svakako po istorijskom, rezultatskom i jednom rečju nacionalnom prestižu. Gde je ponekad važniji rezultat od šampionske titule. Volimo domaći fudbal, jer drugi nećemo dobiti, ali zato ćemo dobiti šansu da ga promenimo. A kad dođe taj momenat, bitno je da ga svi zajedno prepoznamo.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Irena Vujović, Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda, Gradski Magazin

Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne …

Irena Vujović, Vujović i Kolanđeli: Sledeće godine kreće izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom , Gradski Magazin

Vujović i Kolanđeli: Sledeće godine kreće izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović sastala se danas sa regionalnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin