Kritika knjige “Fear and loathing” in Las Vegas, Gradski Magazin

Kritika knjige “Fear and loathing” in Las Vegas

Kulturni vodič: Kritika knjige “Fear and loathing in Las Vegas”, Hunter S. Thompsona

To je poseban deo kulture, neko može da ga posmatra kao posebnu celinu, koja propagira nasilje, drogu, seks i alkohol, prosto nekakvu destruktivnost koju su mladi javno i svesno prihvatili i upražnjavali kao revolt prema tadašnjoj postojećoj kulturi koja je propisivala neke normlane vrednosti. Mladi su, tokom šezdesetih, kao u znak revolta prema sistemu, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama, počeli da prave haos po ulicama, pokušavali su da se odmetnu od države, pravili su “rock&roll” muziku koja je bila kao mač kojim su sekli lance koja im je tadašnja vlast stavila. Kontrakultura je bila bunt prema svemu tada normlanom, pojavili su se razni pokreti među kojima je preovladavao najviše ‘hippie”pokret koji je propagirao ljubav, mir i blagostanje u životu. Naravno, taj mir i ljubav su propraćeni uz dosta pakla i muke…

Knjige koje su danas izašle kao neka posledica ili proizvod  te kontrakulture su dosta dobro prihvaćene među mlađom ali i starijom publikom koja je htela “sve i odmah”, za one koji nisu želeli da slušaju normalne priče o srećnim ljudima i srećnim zivotima kojima je najveća kriza bila kada se posvađaju u kući ko će da izvede psa napolje.

Knjiga od Hunter S. Thompsona “Fear and loathing in Las Vegas” je ostavila trag, a nekima i ožiljak u čitalačkoj svesti.  Ta gomila hartije između dve tvde korice je izvorna predstavnica same kontrakulture na papiru. Radnja knjige je o novinaru i njegovom advokatu koji odlaze u Las Vegas, sa koferom punim droge i alkohola, da bi izveštavali motociklističku trku. U roku od tri dana probali su sve moguće droge koje je ljudska ili božija ruka napravila do tada, izbačeni su iz svakog mogućeg kazina, pokacili su se celim gradom, prekršili sve moguće zakone koji su mogli da budu prekršeni i pljunuli na sav moralni kodeks koje je čovečanstvo hiljadama godina mukotrpno gradilo. Tri dana ludila, halucinacija, padanja u nesvest, izopačenosti, šizofrenije, paranoje, straha i filozofije o tome kako je okruženje uništilo dobru i finu, a stvorilo ovako unakaženu generaciju i preodredilo za uništenje sve buduće što su usledile posle nje, sve propraćeno uz neverovatnu dozu humora i tadašnje “rock&roll” kulture koja se prožimala kroz mlade. Knjiga će vas “voziti” i vi nećete želeti da ikada povuče kočnicu, jer svaka nova strana će vas voditi u sledeći trip. Knjiga je slična “roller coaster”-u, nekada ćete pasti tako nisko ispod zemlje, a već u sledećem trenutku ćete dodirnuti zvezde. Dobićete osećaj kao da ste i vi bili deo nečega tokom tih godina, nečega što je pokušavalo na tako “odvaljen” način da promeni svet. Sigurno ćete pomisliti u jednom trenutku da je sve to jedna velika laž i preterivanje, ali znajte, da sve sto čitate u toj knjizi se stvarno desilo, pa će vam zato “rad” knjge biti mnogo žešći.  Posle osmog čitanja, shvatićete da je to možda najpoučnija knjiga koju ste ikada pročitali. Posle prvog puta ćete misliti da je samo jedna obična “limunadica” od knjige, posle drugog ćete uvideti detalje koje niste do tada, a treći put ćete biti na putu do suštine knjige, a možda i života.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Kulturna banja – Vrnjačka Banja! Najavljen 46. Festival filmskog scenarija!, Gradski Magazin

Kulturna banja – Vrnjačka Banja! Najavljen 46. Festival filmskog scenarija!

Festival filmskog scenarija Vrnjačka Banja, 46. po redu, održaće se u srpskoj kraljici banjskog turizma …

Slobodan Vladušić, Slobodanu Vladušiću nagrada Matice srpske “Beskrajni plavi krug” za roman “Omama”, Gradski Magazin

Slobodanu Vladušiću nagrada Matice srpske “Beskrajni plavi krug” za roman “Omama”

Nagrada Matice srpske „Beskrajni plavi krug“ za najbolji roman 2021. godine pripala je romanu „Omama“ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin