Kućni ljubimci više vole Bijonse nego Betovena

Sada je i zvanično: ovi kućni ljubimci više vole Bijonse nego Betovena

Kompanija Sony i dr Ana Vilkinson otkrili su nove fanove popularne muzike – pse!

Stručnjaci iz kompanije Sony znaju da se u muzici najlepše uživa sa najbližima, pa su povodom predstavljanja GTK-XB7 audio sistema velike snage organizovali istraživanje „Muzičke preferencije domaćih pasa“, kako bi otkrili kakve pesme prijaju čovekovom najboljem prijatelju. Studija je sprovedena u saradnji sa dr Anom Vilkinson, stručnjakom za percepciju kod životinja i članicom evropskog Udruženja za ispitivanje ponašanja životinja (Association for the Study of Animal Behaviour – ASAB) i doktorantkinjom Natalijom Albukerki.

kućni ljubimci, Kućni ljubimci više vole Bijonse nego Betovena, Gradski Magazin

Eksperiment je pokazao da gotovo dve trećine ispitanih pasa (62 odsto) spontano radije bira da sluša modernu muziku, u odnosu na klasične kompozicije koje je izabralo 38 odsto pasa. Naime, kada im je dat izbor između dva žanra, psi su značajno češće birali i duže se zadržavali ispred zvučnika sa popularnom muzikom nego sa klasičnom, što sugeriše da više uživaju u slušanju energičnih ritmova. Za potrebe puštanja muzike tokom eksperimenta korišćena su dva Sony GTK-XB7 audio sistema tako što je pet parova pesama (jedna popularna i jedna klasična) puštano istovremeno, nasumičnim redosledom i sa nasumičnim rasporedom zvučnika, kako bi se obezbedila objektivnost istraživanja. Kao stimulans su poslužile čuvene klasične kompozicije, poput „Male noćne muzike“ V. A. Mocarta i „Sedme simfonije“ L. v. Betovena, kao i svetski hitovi među kojima su „Single Ladies“ od Bijonse i „Hound Dog“ Elvisa Prislija.

kućni ljubimci, Kućni ljubimci više vole Bijonse nego Betovena, Gradski Magazin

„Želeli smo da damo novo značenje zabavi, a za to nema boljeg načina nego da pozovemo svoje krznene prijatelje da nam se pridruže na podijumu za ples“, ističe Alberto Ajala, direktor sektora za video i zvuk u kompaniji Sony Europe.

Kompanija Sony je u saradnji sa inovativnom produkcijskom kućom Unit 9 kreirala i spot koji prikazuje kako se kućni ljubimci zabavljaju uz platinasti hit Martina Geriksa „Animals“ i GTK-XB7 audio sistem velike snage. Ovaj bombastični audio sistem sa dizajnom u jednoj kutiji odlikuje jedinstvena Sony EXTRA BASS tehnologija, koja koristi DSP tehnologiju za još snažniji zvuk, sa dubokim bas notama koje su karakteristične za modernu elektronsku muziku. U kombinaciji sa raznobojnim trosmernim osvetljenjem koje prati ritam – linijska rasveta, strobo efekat ili rasveta zvučnika – GTK-XB7 donosi atmosferu noćnog kluba na svaku kućnu žurku. Spot „Party Animals“ pokazuje kako zečić mrda njuškicom u ritmu, dugodlake pse koji se prepuštaju snazi muzike i mačke koje ritmično „skaču“ na podijumu za igru.

O Tamara Stević

Proveri takođe

Osnažena žena-jača porodica u Blacu!, Gradski Magazin

Osnažena žena-jača porodica u Blacu!

Nakon kratke letnje pauze, u Kulturnom centru Blace biće održana prva u novom ciklusu edukativnih …

Održan Bentbaša Cliff Diving u Sarajevu!, Gradski Magazin

Održan Bentbaša Cliff Diving u Sarajevu!

5. avgusta u Sarajevu održano je deveto izdanje sportsko-turističkog događaja “Bentbaša Cliff Diving” koji je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin