, Kvasac: Vaš dnevni izvor hranljivih sastojaka, Gradski Magazin

Kvasac: Vaš dnevni izvor hranljivih sastojaka

Ukus i hranljivost je ono što očekujemo od uravnotežene ishrane, koja će biti dobra za naše zdravlje. Da li ste znali da kvasac ima visoku nutritivnu vrednost? Ovaj moćni mikroorganizam obezbeđuje proteine, vlakna, vitamine i minerale. Ima jedinstvenu moć da transformiše ukus i teksturu. Da pogledamo malo pažljivije šta sve ima taj moćni sastojak.

, Kvasac: Vaš dnevni izvor hranljivih sastojaka, Gradski Magazin
Kvasac: Vaš dnevni izvor hranljivih sastojaka 3

Kvasac, često i neprimećen u našoj ishrani, zapravo je pravi prehrambeni dragulj. Sa svojom visokim nutritivnim vrednostima, kvasac obezbeđuje proteine, vlakna, vitamine i minerale koji su ključni za naše zdravlje. Nutritivni kvasac posebno se izdvaja kao bogat izvor proteina neživotinjskog porekla, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje naše telo ne može samo da proizvodi. Ove aminokiseline su neophodne za pravilno funkcionisanje našeg organizma, čineći kvasac izuzetno zanimljivim izvorom proteina za vegetarijance i vegane.

Osim proteina, kvasac je bogat dijetetskim vlaknima koja igraju ključnu ulogu u zdravlju naših creva, pomažu u održavanju sitosti i podržavaju zdravu crevnu mikrobiotu. Takođe je bogat izvor B-vitamina, uključujući tiamin, riboflavin, niacin, piridoksin, folnu kiselinu i vitamin B12. Ovi vitamini su od suštinskog značaja za mnoge telesne funkcije, kao što su proizvodnja energije, zdravlje kože i vida, funkcija imunog sistema i smanjenje umora. Kvasac je posebno važan za vegetarijance i vegane zbog sadržaja vitamina B12, koji se inače nalazi uglavnom u životinjskim proizvodima.

Kvasac ne sadrži holesterol i ima niske količine zasićenih masti, što ga čini idealnim za zdravu ishranu. Njegova probiotička svojstva u aktivnom obliku dodatno podržavaju zdravlje creva. Kvasac može da se koristi na različite načine u kuvanju, od dodavanja u jaja i sosove do posipanja po kokicama i salatama. Njegova sposobnost da poboljša ukus i teksturu jela čini ga savršenim dodatkom svakodnevnoj ishrani. Sa svim ovim prednostima, jasno je zašto je kvasac dragocen sastojak za uravnoteženu i zdravu ishranu.

Foto: #poweredbyyeast

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Samsung proširuje portfolio nosivih uređaja, za napredno iskustvo praćenja zdravlja svih korisnika, Gradski Magazin

Samsung proširuje portfolio nosivih uređaja, za napredno iskustvo praćenja zdravlja svih korisnika

Samsung Galaxy Watch7 i Galaxy Watch Ultra omogućavaju nova, inteligentna iskustva praćenja zdravlja, i daju …

, Galaxy Buds3 Pro donose unapređen zvuk i komunikaciju zahvaljujući inovativnim AI specifikacijama, Gradski Magazin

Galaxy Buds3 Pro donose unapređen zvuk i komunikaciju zahvaljujući inovativnim AI specifikacijama

Galaxy Buds3 serija – proširenje povezanog iskustva kroz Galaxy AI Serija Galaxy Buds3 donosi novo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin