Le Studio daje dve predstave, Gradski Magazin

Le Studio daje dve predstave

Posle sjajno proteklog vikenda s dva puta izvedenom predstavom Pod mlečnom šumom, sledeći vikend nas očekuju dve nova izvođenja

U petak, 20.03.2015. u 20h, izvešće se Transsibirska proza po poemi Blez Sandrara: “Proza transsibirca i male Žane francuskinje”.
U doba futurizma, 1913. godine, Blez Sandrar piše poemu koja će predstavljati pravu revoluciju u savremenoj književnosti. Odu modernom svetu, brzom životu, mašinama. Poemu koja do tada nikad nije napisana i koju niko nikada više neće napisati. Sledeće godine izbija rat. Mašine melju ljude. Blez Sandrar u njemu gubi desnu ruku, ruku kojom piše.
Blez, kome je tada bilo šesnaest godina, seda u voz, na put transsibirskom železnicom, sa krijumčarem nakita i Žanom, mladom francuskom prostitutkom. Putovanje će trajati više od tri nedelje. Tri nedelje u toku kojih nam pesnik prikazuje težak život redovnih putnika, kartaške igre i klađenje, grupu drumskih (železničkih) razbojnika i alkoholičara, ljubavne igre s lakim ženama i naposletku ogromno zadovoljstvo u skučenom vagonu koje svako oseća. A voz nezaustavljivo juri ka Istočnom frontu, dok u suprotnom smeru prolaze vagoni puni ranjenika.
‚‚Nikada do sada nisam iskusio tako harmonično ukomponovane elemente muzike, plesa, izvrsne glume, pozorišta senki i lutaka. Predstava je iznad svega dirljiva i rasplamsava maštu – konzumira se u jednom dahu!‚‚ izjavio je menadžer pozorišta Dragan Milošević.
Le studio, Le Studio daje dve predstave, Gradski Magazin
U subotu, 21.03.2015. u 20h, izvešće se Nemam da platim i neću da platim Nemam da platim i neću da platim je komedija. Način da se smejemo sebi i svojoj bedi, svom osećaju nemoći, arogantnosti političara, pohlepi najbogatijih. Način da se smejemo, jer zašto bismo plakali…

Tekst komada je napisao italijanski pisac – Dario Fo, sedamdesetih godina. Dva događaja su navela mladu trupu Kroz prozor fabrika da ga postave u savremeni srpski kontekst. Pre svega, konstatacija nakon mog putovanja u inostranstvo da je cena hrane u prodavnicama mnogo veća nego bilo gde u Evropi, dok je kupovna moć u Srbiji među najmanjima. Drugo: odluka Vlade da poveća PDV (koji plaćaju svi, čak i najsiromašniji), umesto da uvede porez na bogatstvo.

Ove dve pojave imaju isti cilj: odluku da se sačuvaju interesi najbogatijih i da se pojača pritisak na već osiromašeno stanovništvo. Jedna Vlada smenjuje drugu, ali se nastavlja ista logika.

Šta je nama činiti?

Lepota ove predstave se ogleda u tome što se ne bavi opštim mestima, već kroz život jedne siromašne porodice i pregršt komičnih situacija u koje se ‚‚uvaljuju‚‚ usled oskudacije predstavlja kako nam je često potrebno da se zagledamo u tuđe sudbine da bismo se pozabavili svojom. Na taj način predstava prenosi publici poruku da se bore, jer to je izbor koji ipak, složićete se, svi možemo napraviti.

Le studio, Le Studio daje dve predstave, Gradski Magazin

Za neupućene, Le Studio je pozorište udruženja građana Kroz prozor Fabrika, karakteriše mali broj mesta (50) što doprinosi stvaranju prijateljske intimne atmosfere koja se nakon predstave nastavlja uz razgovor sa umetničkim timom i dobrom muzikom. Ovo pozorište se pamti zbog čistog i umetnički snažnog pozorišnog iskustva koje glumci koji su toliko blizu publici ne izvode – već dele sa publikom, potpuno vas uvlačeći u svet u kojem granica između publike i predstave više ne postoji.

Cena karte: 600 rsd Karte na popustu: za unapred rezervisane karte (do dan pred izvođenje) cena za zaposlene je 500 rsd, a za studente, nezaposlene i penzionere je 300 rsd. Predstave se igraju petkom i subotom u 20h. U predstavama igraju profesionalni glumci iz Beograda i Novog Sada. Režiju potpisuje francuski reditelj Jean-Baptiste Demarigny. Broj mesta u pozorištu je 50 zbog čega preporučujemo da karte rezervišete unapred. Mesta nisu numerisana. Vrata zaključavamo u 20:05 kad počinje izvođenje kako se ne bi remetio pozorišni čin, jer u ovoj atmosferi i najmanji prekid kvari osećaj jedinstva, a mi želimo da u potpunosti ispoštujemo našu publiku.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Proglašeni pobednici Pekarijade 2023., Gradski Magazin

Proglašeni pobednici Pekarijade 2023.

Svečanom ceremonijom i dodelom nagrada završena je četvrta „Pekarijada“, nacionalno takmičenje za najbolje pekare Srbije. …

115, Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije, Gradski Magazin

Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije

U četvrtak, 23. novembra Fontana Slavija u Beogradu bila je osvetljena bojama egipatske zastave, u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin