Najnovije Vesti
Legat Olge Jevrić, Gradski Magazin

Legat Olge Jevrić

Od sada možete videti i virtuelnu prezentaciju Legata Olge Jevrić.

Srpska akademija nauka i umetnosti primila je Ugovorom o poklonu 2007. godine izuzetnu zbirku od 147 skulptura malog i srednjeg formata koja predstavlja bogat i uzoran stvaralački opus akademika Olge Jevrić. Legat Olge Jevrić čuva se u zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Olga Jevrić je pripadala generaciji srpskih umetnika koji su sproveli izuzetno značajno pomeranje ka savremenom izrazu i postala je jedan od najistaknutijih nosilaca srpske savremene umetnosti. Prekinula je tradiciju interpretiranja stvarnosti okrenuvši se samom biću skulpture s jasno određenim skulptorskim stavom i formirajući jedinstven umetnički izraz.

Legat Olge Jevrić već duže vreme se orijentiše prema očekivanjima javnosti koja je sve više zainteresovana za muzejska zbivanja. Koristi moderne tehnologije za davanje informacija publici, koje služe da obrazuju i pomognu u istraživanju i prezentaciji kulture. U tom cilju je i realizovan projekat izrade virtuelne prezentacije Legata Olge Jevrić.
Legat Olge Jevrić, Gradski Magazin
U prostoru SANU, u Legatu Olge Jevrić istraživačima i zainteresovanoj publici kao i stručnoj javnosti dostupna je dokumentacija i arhivska građa celokupnog stvaralaštva vajara. Na jednom mestu zahvaljujući tehničkim mogućnostima, digitalizaciji celokupnog arhiva i bazi podataka olakšano je u mnogome pretraživanje.

Autor projekta je kustos Legata Olge Jevrić u SANU Žaklina Marković
Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Virtuelnu prezentaciju Legata Olge Jevrić možete pogledati na http://www.sanu.ac.rs/GalerijaSANU/LegatOlgeJevric/VirtTour/

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu, Gradski Magazin

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu

U engleskom jeziku postoji reč, „overwhelm“ koja opisuje ono stanje kada smo preplavljeni stresom, anksioznošću, …

ŽARIŠTE: KORONA JE PODIVLJALA POSLE ŽURKE NA SPLAVU HOT MESS, Gradski Magazin

ŽARIŠTE: KORONA JE PODIVLJALA POSLE ŽURKE NA SPLAVU HOT MESS

Kada su svi mislili da je virus Covid-19 u Srbiji zaustavljen, menadžment beogradskog splava Hot …

Leave a Reply

Your email address will not be published.