Legat Olge Jevrić, Gradski Magazin

Legat Olge Jevrić

Od sada možete videti i virtuelnu prezentaciju Legata Olge Jevrić.

Srpska akademija nauka i umetnosti primila je Ugovorom o poklonu 2007. godine izuzetnu zbirku od 147 skulptura malog i srednjeg formata koja predstavlja bogat i uzoran stvaralački opus akademika Olge Jevrić. Legat Olge Jevrić čuva se u zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Olga Jevrić je pripadala generaciji srpskih umetnika koji su sproveli izuzetno značajno pomeranje ka savremenom izrazu i postala je jedan od najistaknutijih nosilaca srpske savremene umetnosti. Prekinula je tradiciju interpretiranja stvarnosti okrenuvši se samom biću skulpture s jasno određenim skulptorskim stavom i formirajući jedinstven umetnički izraz.

Legat Olge Jevrić već duže vreme se orijentiše prema očekivanjima javnosti koja je sve više zainteresovana za muzejska zbivanja. Koristi moderne tehnologije za davanje informacija publici, koje služe da obrazuju i pomognu u istraživanju i prezentaciji kulture. U tom cilju je i realizovan projekat izrade virtuelne prezentacije Legata Olge Jevrić.
Legat Olge Jevrić, Gradski Magazin
U prostoru SANU, u Legatu Olge Jevrić istraživačima i zainteresovanoj publici kao i stručnoj javnosti dostupna je dokumentacija i arhivska građa celokupnog stvaralaštva vajara. Na jednom mestu zahvaljujući tehničkim mogućnostima, digitalizaciji celokupnog arhiva i bazi podataka olakšano je u mnogome pretraživanje.

Autor projekta je kustos Legata Olge Jevrić u SANU Žaklina Marković
Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Virtuelnu prezentaciju Legata Olge Jevrić možete pogledati na http://www.sanu.ac.rs/GalerijaSANU/LegatOlgeJevric/VirtTour/

O Zorica Stojković

Proveri takođe

ŽURKA GODINE U TRANZIT BAŠTI: ZORO VEČERAS SLAVI ROĐENDAN!, Gradski Magazin

ŽURKA GODINE U TRANZIT BAŠTI: ZORO VEČERAS SLAVI ROĐENDAN!

Maskirani osvetnik Zoro večeras u letnjoj bašti bara Tranzit slavi rođendan, a žurka koja očekuje …

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!, Gradski Magazin

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!

LEGENDA OTIŠLA U LEGENDU – Petar Đorđević iznedrio je brojne uspešne sportiste, obučavao pripadnike specijalnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin