Liparske večeri u Srpskoj Crnji, Gradski Magazin

Liparske večeri u Srpskoj Crnji

U Srpskoj Crnji će se 21. i 22. maja održati dve značajne manifestacije, Festival dečjeg scenskog stvaralastva “Ti ili ja” i Dečje liparske večeri.

Liparske večeri su manifestacija od velikog kulturnog značaja, posvećena  našem velikom pesniku, slikaru i dramskom piscu, romantičaru, Đuri Jakšiću.

U okviru ove manifestacije, koja traje na prostorima Srpske Crnje već 54 godine i održava se prve nedelje juna, dodeljuje se i književna nagrada za najbolju zbirku poezije na Srpskom jeziku objavljene u prethodnoj godini. Manifestacija tradicionalno podrazumeva niz kulturnih dešavanja – pozorišnih predstava, peničkih susreta, promocija književnih ostvarenja, okrugli sto na određenu temu, predstavljanje lokalnog amaterskog stvaralaštva…

Festival decjeg scenskog stvaralastva “Ti ili ja” je manifestacija koja već treci put okuplja dečja pozorista iz Srbije. Na ovogodisnjem festivalu koji ce se odrzati  22. maja uсestvovace 5 predstava, sa oko 100 učesnika,

čiji je jedini cilj da prikažu u najboljem izdanju višegodisnji rad i trud na očuvanju pozorišne tradicije. Sve predstave imaju za osnovnu poruku i glavni cilj očuvanje kulture od propadanja.

Predstave, su zanimljive i vredne, a u svojoj kreativnoj misiji na vrlo odgovoran način se trude da interpretiraju i nadogrdjuju Narodno stvaralaštvo.

Eminentni strucnjaci, glumci i kriticari koji se nadju u ziriju uvek imaju izuzetno tezak zadatak da proglase najboljeg.

Dečje liparske večeri, će se održati 21. i 22. maja 2015. godine u Srpskoj Crnji, a imaju za  cilj popularizacije likovne i književne kulture.

Srpska Crnja sa svojom kulturnom baštinom  je poslednji kocentrični krug našeg jezika i postojanja. Sinonim te kulture je Đura Jakšić svojim imenom delom .

Ustanovljavanjem Povelje „ĐURINO PERO“  I „ĐURIN KIST“, sva deca sa srpskog govornog područja, uzrasta do 15 godina, takmičiće se na literarnom i likovnom konkursu za ove i druge vredne nagrade.

Na konkurs, je pristiglo preko hiljadu radova, od kojih će likovna ostvarenja biti izložena u galeriji muzeja Đure Jakšić, dok će literarni radovi biti pročitani i na festivalu dečjeg scenskog stvaralaštva “Ti ili ja” koji će se ove godine održati paralelno sa Dečim liparskim večerima, a kasnije će biti prezentovani i u gradovima Liparskog venca, kao što su Požarevac, Kragujevac, Jagodina, Kikinda i drugi.

Radove će ocenjivati stručni žiri. U sklopu manifestacije će se održati slikarske i pesničke radionice.

VENAC LIPARSKIH GRADOVA je projekat osmišljen da poveže mesta u kojima je živeo, radio i svoj beleg ostavio veliki srpski romantičarski pesnik, slikar i dramski pisac Đura Jakšić: Srpska Crnja, Temišvar, Zrenjanin, Kikinda,  Požarevac, Jagodina, Kragujevac i Beograd.

Cilj udruživanja jeste da kulturni poslanici zajedničkim naporima, koristeći sve raspoložive i podesne oblike stvaralaštva stvore trajne i stabilne uslove za saradnju ustanova u kulturi, tokom cele godine, a posebno u vreme trajanja centralne manifestacije u Srpskoj Crnji.

Zadatak članova ove zajednice jeste da kroz različite oblike stvaralaštva, a najpre one u kojima se Đura Jakšic najviše dokazao, neguju trajno sećanje na ovog velikana, uče dolazeće generacije o neprolaznim umetničkim vrednostima, pri tom doprinoseći trajnom sećanju na njegovo delo u nacionalnom i međunarodnom kulturnom prostoru.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!, Gradski Magazin

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!

Ako još uvek imate dilemu gde da provedete novogodišnje praznike, pomoći ćemo vam da “prelomite” …

EXIT, Odličan start za novo izdanje Exitove diskografske kuće!„Into the Unknown“ Ilije Djokovica i Teye Flow u samo pet dana na čak dve Beatport liste!, Gradski Magazin

Odličan start za novo izdanje Exitove diskografske kuće!„Into the Unknown“ Ilije Djokovica i Teye Flow u samo pet dana na čak dve Beatport liste!

Nakon dva veoma uspešna EXIT Soundscape izdanja, među kojima su „Universe“ koje potpisuju Space Motion …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin