, Ljubav drugačija od svih: Na jednu strast Jugosloveni su trošili milijarde, Gradski Magazin

Ljubav drugačija od svih: Na jednu strast Jugosloveni su trošili milijarde

, Ljubav drugačija od svih: Na jednu strast Jugosloveni su trošili milijarde, Gradski MagazinZa 10 godina prodato je više od 716 miliona primeraka, a samo za godinu dana potrošeno je 1,43 milijarde dinara – sve to zbog fenomena zvanog strip

Danas u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, počinje Grad stripa i traje do poslednjeg dana oktobra u Distriktu. Upravo ovo sjajan je povod da se osvrnemo na popularnost stripa, koja je svojevrsni fenomen širom sveta, a bio je posebno izražen u Jugoslaviji decenijama.

Zlatno vreme stripova i roto romana bilo je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, ali su ogromnu popularnost uživali i deceniju nakon toga. Tako, godišnje je u Jugoslaviji prodavano otprilike 70 miliona primeraka stripova i roto romana – u periodu od 1971. do 1981. ukupan prodati tiraž iznosio je neverovatnih 716.730.500 primeraka! Samo u 1981. godini na kupovinu ove literature potrošeno je 1,43 milijarde tadašnjih „novih“ dinara – odnosno 143 milijarde starih! Prostom računicom, dolazimo do toga da su stripovi u proseku koštali 20 dinara, čak i oni „podeblji“ bili su jeftiniji od bioskopske ulaznice.

Ako se uporedi sa „ozbiljnom“ literaturom, odnosno knjigama, koje su štampane u 12 miliona primeraka godišnje, i ima se u vidu da je na jedan školski udžbenik dolazilo po najmanje 10 stripova, jasno je o kakvom se fenomenu radi.

, Ljubav drugačija od svih: Na jednu strast Jugosloveni su trošili milijarde, Gradski MagazinIako je danas situacija nešto drugačija kada su brojke u pitanju, ljubav prema stripu i dalje je prisutna kod mnogih i taj fenomen ne jenjava. A kako je Novi Sad je oduvek bio grad devete umetnosti, gde su počeli neki od danas svetski poznatih crtača stripa, te da je upravo on Evropska prestonica kulture za 2022. godinu, logično je da stane rame uz rame sa evropskim tokovima stripa, i to u Distriktu, nekadašnjoj industrijskoj zoni grada i simbolu alternativnih kulturnih tokova. Upravo tu okupiće se poznati tvorci ove umetnosti reči i slike, a igraće se i drugim bliskim formama.

Sve ljubitelje stripa, one koji žele da se podsete nekadašnjih vremena, ili se upoznaju sa novim tokovima i ovim fenomenom malo bliže, u Gradu stripa čekaju izložbe Od Nevena do Betmena (traje od 21. oktobra do 21. novembra) i Heroji svakodnevnice (do 22. novembra), koja zapravo prikazuje stripove na tapiserijama. Takođe, biće održana konferencija Strip, nasleđe i savremena umetnost, koja će okupiti najznačajnije strip umetnike i stručnjake.

Osim toga, svakog dana u Kulturnoj stanici Liman u Distriktu održavaće se Strip igralište, svi prisutni moći će da pogledaju i instalaciju na otvorenom, a čekaju vas i koncerti, opera za decu Baš-Čelik, predstava „Cat Claw“, dok se Grad stripa zatvara Zombi šetnjom 30. oktobra od 18 časova.

Kompletan program Grada stripa možete pogledati na linku.

 

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, ŠARENI AVA SVET SE ŠIRI – STIŽE JOŠ 18 NOVIH RADNJI, Gradski Magazin

ŠARENI AVA SVET SE ŠIRI – STIŽE JOŠ 18 NOVIH RADNJI

Ava shopping park za manje od dve godine posetilo više od 2 miliona ljudi, a …

, Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta, Gradski Magazin

Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta

Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta Kada uređujemo naš životni prostor trudimo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin