Najnovije Vesti
ljubičasti, Ljubičasti hleb postao hit u svetu !, Gradski Magazin

Ljubičasti hleb postao hit u svetu !

Hit u svetu – ljubičasti hleb

Beli hleb se već dugo smatra glavnim neprijateljem linije i zdravlja, on je povezan sa gojaznošću i visokimg krvnim pritiskom kod ljudi.

ljubičasti, Ljubičasti hleb postao hit u svetu !, Gradski Magazin
ljubičasti hleb

Profesor Žou Veibiao sa Univerziteta u Singapuru našao je način rešavanja tih problema, zadržavajući teksturu i ukus hleba. Svetu je predstavio najnoviji hit u ishrani – ljubičasti hleb koji je mnogo zdraviji od belog hleba!

Profesor Žou je želeo da pronađe način da promeni formulu hleba, ali da ipak zadrži njegov sjajan ukus i mekoću. rezultat njegovog istraživanja je ljubičasti hleb, za koji kaže da je ceo napravljen od potpuno prirodnih sastojaka.

Žou Vijebao počeo je sa ekstrakovanjem antocijanina, prirodnog plavog pigmenta iz crnog pirinča, koji se može pronaći i u borovnicama i grožđu, izostavljajući njegova skrobna jedinjenja. Antocijanin je umešao u testo i dobio hleb mnogo bolji za ljudsko telo od belog!

Kada se hleb ispeče na 200 stepeni, 80 odsto antioksidanata antocijanina ostaje sačuvano. Ovo jedinjenje reaguje i sa enzimima skorba iz brašna, zbog čega se ljubičasti hleb vari 20 odsto lakše u odnosu na običan, što je novu namirnicu odmah lansiralo na listu superhrane.

ljubičasti, Ljubičasti hleb postao hit u svetu !, Gradski Magazin
ljubičasti hleb

“Ukoliko želite da uživate u teksturi hleba i usporite varenje, ovo je verovatno najbolji način”, objasnio je Vejbijao i dodao da putem ljubičastog hleba unosite istu količinu skroba i pšeničnog brašna, pa nutritivna vrednost ostaje ista.

“Ključna ideja jeste da usporite oslobađanje energije, da biste kalorije mogli da trošite tokom dužeg vremenskog perioda”, istakao je on. 

Takođe, za antocijanine se veruje da pozitivno utiču na gojaznost pomažu u prevenciji kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, pa čak i raka.
Ljubičasti hleb još uvek nije dostupan u široj prodaji, ali Vejbijao uveliko radi na saradnji sa prestižnim proizvođačima hrane, kako bi se što pre našao u supermarketima.

IZVOR: b92

O Gradski Magazin

Proveri takođe

ZASENIĆE SVETSKE ZVEZDE: AMINA OSVAJA REGION!, Gradski Magazin

ZASENIĆE SVETSKE ZVEZDE: AMINA OSVAJA REGION!

Zvezda regionalne influens scene Amina Efendić polako ali sigurno obara balkanske rekorde, a uporedo sa …

Korona nema šta da traži na ovoj srpskoj planini!, Gradski Magazin

Korona nema šta da traži na ovoj srpskoj planini!

Kada se predano radi na promociji, a prirodnim dobrima rukovode profesionalci kao što je to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.