Izvor: stvarukusa.rs
Vodič za dobar ukus: Ljuti pileći bataci u crvenom vinu
Sastojci
1 kašika maslinovog ulja
4 porcije pilećih bataka sa kožicom
2 crvene paprike
1 ljuta papričica
175 ml crvenog vina
200 ml sos od paradajza
150 ml vode
1-2 šake crnih maslina
1 seckani list peršuna
Priprema
- Zagrejte rernu na 180 stepeni. U dubokom sudu za pečenje zagrejte maslinovo ulje. Rasporedite piletinu po dnu posude (neka vam sud bude dovoljno velik da sva piletina bude u jednom sloju) i pecite na ringli na srednjoj temperaturi oko 7 do 10 minuta. Piletina treba da dobije lepu braon boju sa obe strane. Izvadite piletinu i odložite na tanjir.
- U istu posudu u kojoj ste pekli piletinu na maslinovom ulju, sipajte crvenu papriku koju ste isekli na trake i seckanu ljutu papričicu. Neka se kuva desetak minuta, dok ne omekša, a ivice paprike dobiju braon boju.
- Nakon toga, ocedite suvišno ulje i sipajte vino. Neka ključa 1-2 minuta, uz stalno mešanje. Dodajte paradajz sos, promešajte, pa dodajte vodu (maksimalno 150 ml). U sos dodajte piletinu, a odozgo raspite masline. Pokrijte, pecite oko 30 minuta, a zatim skinite poklopac i vratite da se peče jop 15-20 minuta, da bi kožica postala hrskava.
- Ukoliko je mast izbila na površinu, uklonite je kašikom. Odozgo pospite peršun i služite. Ovo jelo možete služiti sa pirinčem ili palentom, a odličan prilog je i pire-krompir.
Tijana Radojković