Najnovije Vesti
Luvr, Luvr najposećeniji muzej u 2018. zahvaljujući Bijonse?, Gradski Magazin

Luvr najposećeniji muzej u 2018. zahvaljujući Bijonse?

Najpopularniji muzej na svetu, pariski Luvr, posetilo je 10,2 miliona ljudi prošle godine. Ovaj rekord muzej delimično pripisuje pop zvezdi Bijonse koja je tamo snimila spot.

Poseta Luvru povećana je za 25 odsto u odnosu na prethodnu, 2017. godinu. Predsednik muzeja, Žan-Lik Maritnes, kaže da je za to najzaslužnija Bijonse, a onda i turistički oporavak Pariza nakon nekoliko terorističkih napada iz 2015. i 2016. koji su smanjili broj stranih poseta.

Bijonse i njen suprug, muzičar Džej Zi, snimili su u Luvru u junu spot “Apeshit” a već sledećeg meseca muzej je uveo turu “Stopama Bijonse i Džej Zija” u koju je uvrstio 17 umetničkih dela viđenih u klipu, od Mona Lize, preko Nike Samotračke i Miloske Venere do “Portreta crne žene”.

Od kada je premijerno pušten 16. juna na “Jutjubu”, spot je imao 147 miliona pregleda.

Ovaj par je u ambiciozno napravljenom videu, snimljenom za jednu noć u napuštenom muzeju, uz brojne igrače i koreografiju čuvenog Sidija Larbija Šarkauija, sebe predstavio kao autsajdere u jednoj elitnoj instituciji (koju su osnovali belci i koja se sastoji mahom od belih umetnika) ali i nalsednike iste; kao one koji su odstranjeni iz njene priče ali je sada poseduju zahvaljujući talentu, ukusu i, naravno, novcu. Scene koje s ponosom naglašavaju rasnu različitost – žena koja češlja kosu crncu ispred “Mona Lize” – smenjuju se sa kadrovima u kojima Bijonse deluje da se oseća kao kod kuće, naročito tamo gde sedi ispred krilate Nike, boginje pobede.

“Ne mogu da verujem da smo dovde stigli”, peva ona, dok se smenjuju krupni kadrovi sporadičnih crnoputih figura iz zbirke francuskog i italijanskog slikarstva, recimo “Svadba u Kani” od Veronezea. Tu se na trenutak vidi i “Portret crne žene” Mari-Gijemin Benoe, naslikane između abolicije ropstva od strane fracuskih revolucionara 1974. i 1802, kada ga je Napoleon vratio na snagu.

Stranci čine tri četvrtine posetilaca Luvra. Prošle godine najviše je bilo Amerikanaca (milion i po) i Kineza (skoro milion). Kineski Narodni muzej je drugi najposećeniji na svetu, ispred Metropolitena u Njujorku.

Foto: Print Screen

Izvor: PRessSerbia/Blic

O Gradski Magazin

Proveri takođe

ZEOLIT, ZEOLIT – LEKOVITI MINERAL ILI MIT?, Gradski Magazin

ZEOLIT – LEKOVITI MINERAL ILI MIT?

U današnje vreme svet je preplavljen različitim preparatima, prvenstveno namenjenim prevenciji, od kojih se mnogima …

Uspon žena, Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu, Gradski Magazin

Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu

Žena je nezaobilazna tema svih vremena, a njena uloga u društvenoj stvarnosti menja se sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published.