Maja Volk, Maja Volk: “Promenite sebe i promenićete ceo svet”, Gradski Magazin

Maja Volk: “Promenite sebe i promenićete ceo svet”

Život joj se činio nepravden i strašan sve dok nije shvatila da se sve dešava s razlogom. “Promenite sebe i promenićete ceo svet”, tvrdi Maja Volk, dramaturg, scenarista, pisac, muzičar i majka troje dece.

1.Vi ste uspešni dramaturg, profesor dramaturgije, pisac, scenarista, muzičar. Šta Vas od ovih profesija najviše ispunjava?
Do pedesete sam osećala različite aspekte moje ličnosti, pa sam sebe delila na Maju dramaturga, Maju pisca, Maju muzičara….sada znam da postojim samo kao jedno ujedinjeno biće, Maja Volk, čovek. Tu se najbolje osećam, i to me najviše ispunjava.

2.Da li vam se iskrenost nekada obila o glavu? Mnogo puta, ali sada imam šlem od ljubavi i razumevanja na glavi, pa se udarci vraćaju kao bumerang onima koji su ih poslali.

Maja Volk: “Promenite sebe i promenićete ceo svet”, Gradski Magazin

3. Smatrate li da je važno da poznati pričaju o svojim bolestima, odnosno problemima? Apsolutno. Identifikacija je osnova saradnje publike i izvodjača u umetnosti, ali i u životu. Modeli su nam prvo roditelji, pa nastavnici, a onda poznate ličnosti ili likovi iz serija i filmova. Ako je model dobar, i društvo biva bolje. Ako model ima rak, onda je drugima koji ga imaju, daleko lakše. Nisu usamljeni.

4.Kako je izgledao trenutak surovog otrežnjenja, odnosno saznanja da bolujete od raka? Imala sam svega 3 dana da svarim informaciju i puno zadataka koje vam odmah, daje medicina koja ima taj zastrašujući, vudu način da vas blokira kao malu decu koja treba samo da budu poslušna i dobra. Nisam na žalost imala vremena da razmišljam zato sam ja sebi napravila rak. Da sam to znala i o tome mislila, nikada ne bih dopustila grube srednjevekovne metode medicinske borbe protiv raka, seci, sprži, spali. U pitanju je bila moja duša i moje telo, ali ja ponavljam, tada ništa nisam znala od ovoga što sada znam. Ali srećom, znala sam jedno. Ja mogu da sve to ispravim.

Maja Volk: “Promenite sebe i promenićete ceo svet”, Gradski Magazin

5. Koliko je to saznanje uticalo na Vaš svakodnevni život? Misao može da vas ubije, kao i da vas ozdravi. Misao: “Ja umirem” je uslovila samosažaljenje… agresiju, bes, gnev, skoro sva osećanja osim straha. Ali u svakodnevnom životu, nastao je haos. Ja, bolesna, morala sam jos da tešim sve oko mene, koji su to mnogo teže primili nego ja.

6.Na koji način ste pokušali da zaštite Vašu porodicu? Nisam pokušala. Ja sa njima sve delim.

7.Vi, kao osoba sa velikim životnim iskustvom dovoljno ste kompetentni da poručite neku Vašu jedinstvenu poruku ili savet, svim ljudima, a posebno narodu koji je pogodjen tragičnim poplavama koje su nas zadesile? Ne budite dobri i poslušni, vec slobodni i kreativni. Ne dozvolite da se lazi govore, a istina prećutkuje. Uzmite odgovornost za svoje zdravlje, svoje bolesti i svoj život u svoje ruke. Sadistu čini mazohista. Koliko dopustite da vas gaze, drugi će vas gaziti. Nisu oni krivi, već vaše ponašanje. Promenite sebe i promenićete ceo svet.

Maja Volk: “Promenite sebe i promenićete ceo svet”, Gradski Magazin

O Jelena Filipović

Proveri takođe

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!, Gradski Magazin

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!

LEGENDA OTIŠLA U LEGENDU – Petar Đorđević iznedrio je brojne uspešne sportiste, obučavao pripadnike specijalnih …

Kineska reprezentacija završila pripreme u Vrnjačkoj Banji!, Gradski Magazin

Kineska reprezentacija završila pripreme u Vrnjačkoj Banji!

Odbojkaši oduševljeni napustili Banju – Muška seniorska reprezentacija Kine pripremala se u Vrnjačkoj Banji za 20. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin