makrobiotika, Makrobiotika kao lek i stil života, Gradski Magazin

Makrobiotika kao lek i stil života

Makrobiotika je stil života koji podrazumeva ravnotežu između biološkog, mentalno-emotivnog i duhovnog bića čoveka u skladu sa prirodnom sredinom i prirodnim zakonima. Makrobiotičko lečenje se sprovodi ishranom, baziranoj na integralnim žitaricama, povrću, mahunarkama i ribi (kao glavnom izvoru animalnih proteina, vitamina B 12 i esencijalnih masnih kiselina), i u manjim količinama voća, algi, semenkama i čajevima.

Način ishrane treba da bude individualan, na njega utiče starost, zanimanje, konstitucija i kondicija i zdravlje organizma. Uglavnom se koristi hrana biljnog porekla (žitarice, mahunarke, povrće i male količine semenki, voća i algi) uz malo ribe i morskih plodova . Umesto sećera za koji se danas pouzdano zna da je više otrov nego hrana, makrobiotika predlaže upotrebu tradicionalnih zaslađivača kao sto su ječmeni i pirinčani slad i drugi zaslađivači od žitarica.

Makrobiotika kao lek i stil života, Gradski Magazin
Zdravi tanjiri

Tu je još i upotreba nerafinisane morske soli kao i hladno ceđenih nerafinisanih ulja. Makrobiotička ishrana pažnju poklanja ne samo vrsti namirnica već i tome kako su gajene, načinu pripreme, i konzumiranja. Prednost se daje namirnicama gajenim u bio-vrtovima, đubrenim organskim đubrivima i neprskanim namernicama. Osim ishrane preporučuje se umerena fižicka aktivnost i vežbanje, učenje pravilnog disanja, lična psiholška i duhovna vežba (putem relaksacije i uspostavljanjem požitivnih misli), kao i adaptacija na životne okolnosti razvojem emocija ljubavi i poštovanja prema sebi i prema svetu u kome živimo. Cilj ovakvog stila života je uspostavljanje ravnoteze na svim nivoima u organizmu, što dovodi do maksimalne aktivacije svih prirodnih mehanizama samoodbrane i regeneracije.

Primenom makrobiotičkog lečenja najbolji rezultati se mogu očekivati kod svih oboljenja u kojima su loša ishrana i stil života faktori rižika za nastanak oboljenja (gojaznost i kardiovaskularne bolesti, steceni diabetes, hronična kozna oboljenja – alergije i ekcemi, problemi sa varenjem, artritisi, otitisi, sinužitisi, alergijska oboljenja pluća i bronhija i razne bolesti iz oblasti ginekologije). Kod kancera je makrobiotičko lećenje pokazalo široki spektar ishoda – od minimalnih rezultata do produženja života ili čak potpunog povlačenja bolesti. U većini slučajeva težih oboljenja makrobiotika može dovesti do značajnog olakšavanja simptoma.

Vredi pokusati.

Makrobiotika kao lek i stil života, Gradski Magazin
Tanjir zdrave hrane

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Osnažena žena-jača porodica u Blacu!, Gradski Magazin

Osnažena žena-jača porodica u Blacu!

Nakon kratke letnje pauze, u Kulturnom centru Blace biće održana prva u novom ciklusu edukativnih …

Održan Bentbaša Cliff Diving u Sarajevu!, Gradski Magazin

Održan Bentbaša Cliff Diving u Sarajevu!

5. avgusta u Sarajevu održano je deveto izdanje sportsko-turističkog događaja “Bentbaša Cliff Diving” koji je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin