makrobiotika, Makrobiotika kao lek i stil života, Gradski Magazin

Makrobiotika kao lek i stil života

Makrobiotika je stil života koji podrazumeva ravnotežu između biološkog, mentalno-emotivnog i duhovnog bića čoveka u skladu sa prirodnom sredinom i prirodnim zakonima. Makrobiotičko lečenje se sprovodi ishranom, baziranoj na integralnim žitaricama, povrću, mahunarkama i ribi (kao glavnom izvoru animalnih proteina, vitamina B 12 i esencijalnih masnih kiselina), i u manjim količinama voća, algi, semenkama i čajevima.

Način ishrane treba da bude individualan, na njega utiče starost, zanimanje, konstitucija i kondicija i zdravlje organizma. Uglavnom se koristi hrana biljnog porekla (žitarice, mahunarke, povrće i male količine semenki, voća i algi) uz malo ribe i morskih plodova . Umesto sećera za koji se danas pouzdano zna da je više otrov nego hrana, makrobiotika predlaže upotrebu tradicionalnih zaslađivača kao sto su ječmeni i pirinčani slad i drugi zaslađivači od žitarica.

Makrobiotika kao lek i stil života, Gradski Magazin
Zdravi tanjiri

Tu je još i upotreba nerafinisane morske soli kao i hladno ceđenih nerafinisanih ulja. Makrobiotička ishrana pažnju poklanja ne samo vrsti namirnica već i tome kako su gajene, načinu pripreme, i konzumiranja. Prednost se daje namirnicama gajenim u bio-vrtovima, đubrenim organskim đubrivima i neprskanim namernicama. Osim ishrane preporučuje se umerena fižicka aktivnost i vežbanje, učenje pravilnog disanja, lična psiholška i duhovna vežba (putem relaksacije i uspostavljanjem požitivnih misli), kao i adaptacija na životne okolnosti razvojem emocija ljubavi i poštovanja prema sebi i prema svetu u kome živimo. Cilj ovakvog stila života je uspostavljanje ravnoteze na svim nivoima u organizmu, što dovodi do maksimalne aktivacije svih prirodnih mehanizama samoodbrane i regeneracije.

Primenom makrobiotičkog lečenja najbolji rezultati se mogu očekivati kod svih oboljenja u kojima su loša ishrana i stil života faktori rižika za nastanak oboljenja (gojaznost i kardiovaskularne bolesti, steceni diabetes, hronična kozna oboljenja – alergije i ekcemi, problemi sa varenjem, artritisi, otitisi, sinužitisi, alergijska oboljenja pluća i bronhija i razne bolesti iz oblasti ginekologije). Kod kancera je makrobiotičko lećenje pokazalo široki spektar ishoda – od minimalnih rezultata do produženja života ili čak potpunog povlačenja bolesti. U većini slučajeva težih oboljenja makrobiotika može dovesti do značajnog olakšavanja simptoma.

Vredi pokusati.

Makrobiotika kao lek i stil života, Gradski Magazin
Tanjir zdrave hrane

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Irena Vujović, Ministarka Vujović posetila fabriku za reciklažu otpadnih guma „Eko risajkling“, Gradski Magazin

Ministarka Vujović posetila fabriku za reciklažu otpadnih guma „Eko risajkling“

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas proizvodne pogone fabrike za reciklažu otpadnih …

Irena Vujović, Vujović: Srbija uložila napore da zaštiti Lim od otpada, potrebno angažovanje i susednih država, Gradski Magazin

Vujović: Srbija uložila napore da zaštiti Lim od otpada, potrebno angažovanje i susednih država

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je u toku koordinisana akcija uklanjanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin