Malović, Malović dobitnik nagrade „Borisav Stanković“, Gradski Magazin

Malović dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Za roman „Jedro nade“ Nikola Malović je vešto ukrstio „Gugl“ i barok

Čuvenu mornarsku majicu i modernu ljubavnu priču, Nikola Malović je osvojio ovogodišnju prestižnu književnu nagradu „Borisav Stanković“ za najbolju knjigu proze objavljenu na srpskom jeziku, u okviru tradicionalne „Borine nedelje“ u Vranju, koja počinje 23. marta.

Jednoglasna odluka žirija koji su činili Aleksandar Jovanović, Milo Lompar i Goran Maksimović, saopštena je u utorak, a priznanje i novčani deo nagrade u iznosu od 200.000 dinara Maloviću će biti svečano uručeni 29. marta, poslednjeg dana 49. kulturne manifestacije.

„Drago mi je da se u očima članova žirija ’Jedro nade’ izdvojilo iz mora ostale produkcije. Ponosnim me čini to što će se od ovog trenutka moje ime vezivati za Borisava Stankovića, slavnog prethodnika i literarnog učitelja. Radujem se putovanju u Borino Vranje, gde nikad nisam bio. Kad kažem putovanje, tada zaista mislim da se neću otisnuti na tek neki kraći put, budući da iz Boke Kotorske stižem u predeo koji je ovekovečio Stanković. Hvala srpskoj književnoj kritici na hrabrosti da nagradi upravo srpski roman, hvala gradu Vranju i tamošnjoj književnoj zajednici“, rekao je Malović povodom nagrade.

Malović dobitnik nagrade „Borisav Stanković“, Gradski Magazin
Nikola Malović i Vanja Gavrovski

Laureat, koji živi i radi u Herceg Novom, ističe da je tokom šest godina koliko je nastajalo „Jedro nade“ (Laguna) verovao da piše pošten, dobar, i zanimljiv roman:

„Pošten u smislu da se zalažem za humane vrednosti i kazujem ’ne’ globalnom ratu, dobar u smislu da iz sebe cedim sve što znam, i zanimljiv u smislu da će se takav roman u knjižarama potraživati. Kad ste pisac sa stažom i knjižar u isto vreme, neka saznanja su naprosto u vašem posedu.“

Malović dobitnik nagrade „Borisav Stanković“, Gradski Magazin
Nikola Malović

Manifestaciju i ove godine organizuje Književna zajednica „Borisav Stanković“, a Miroslav Cera Mihailović je najavio da će bez obzira na okolnosti i ove godine Vranje biti krajem marta prestonica kulture.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Osnažena žena-jača porodica u Blacu!, Gradski Magazin

Osnažena žena-jača porodica u Blacu!

Nakon kratke letnje pauze, u Kulturnom centru Blace biće održana prva u novom ciklusu edukativnih …

Održan Bentbaša Cliff Diving u Sarajevu!, Gradski Magazin

Održan Bentbaša Cliff Diving u Sarajevu!

5. avgusta u Sarajevu održano je deveto izdanje sportsko-turističkog događaja “Bentbaša Cliff Diving” koji je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin