Malović, Malović dobitnik nagrade „Borisav Stanković“, Gradski Magazin

Malović dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Za roman „Jedro nade“ Nikola Malović je vešto ukrstio „Gugl“ i barok

Čuvenu mornarsku majicu i modernu ljubavnu priču, Nikola Malović je osvojio ovogodišnju prestižnu književnu nagradu „Borisav Stanković“ za najbolju knjigu proze objavljenu na srpskom jeziku, u okviru tradicionalne „Borine nedelje“ u Vranju, koja počinje 23. marta.

Jednoglasna odluka žirija koji su činili Aleksandar Jovanović, Milo Lompar i Goran Maksimović, saopštena je u utorak, a priznanje i novčani deo nagrade u iznosu od 200.000 dinara Maloviću će biti svečano uručeni 29. marta, poslednjeg dana 49. kulturne manifestacije.

„Drago mi je da se u očima članova žirija ’Jedro nade’ izdvojilo iz mora ostale produkcije. Ponosnim me čini to što će se od ovog trenutka moje ime vezivati za Borisava Stankovića, slavnog prethodnika i literarnog učitelja. Radujem se putovanju u Borino Vranje, gde nikad nisam bio. Kad kažem putovanje, tada zaista mislim da se neću otisnuti na tek neki kraći put, budući da iz Boke Kotorske stižem u predeo koji je ovekovečio Stanković. Hvala srpskoj književnoj kritici na hrabrosti da nagradi upravo srpski roman, hvala gradu Vranju i tamošnjoj književnoj zajednici“, rekao je Malović povodom nagrade.

Malović dobitnik nagrade „Borisav Stanković“, Gradski Magazin
Nikola Malović i Vanja Gavrovski

Laureat, koji živi i radi u Herceg Novom, ističe da je tokom šest godina koliko je nastajalo „Jedro nade“ (Laguna) verovao da piše pošten, dobar, i zanimljiv roman:

„Pošten u smislu da se zalažem za humane vrednosti i kazujem ’ne’ globalnom ratu, dobar u smislu da iz sebe cedim sve što znam, i zanimljiv u smislu da će se takav roman u knjižarama potraživati. Kad ste pisac sa stažom i knjižar u isto vreme, neka saznanja su naprosto u vašem posedu.“

Malović dobitnik nagrade „Borisav Stanković“, Gradski Magazin
Nikola Malović

Manifestaciju i ove godine organizuje Književna zajednica „Borisav Stanković“, a Miroslav Cera Mihailović je najavio da će bez obzira na okolnosti i ove godine Vranje biti krajem marta prestonica kulture.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Rokfelerovi plaćenici udaraju na Vučića preko Vrnjačkog panoramskog točka!, Gradski Magazin

Rokfelerovi plaćenici udaraju na Vučića preko Vrnjačkog panoramskog točka!

Brojne organizacije sa platnog spiska Rokfeler fondacije, ne štede ni novac ni ljudstvo, a sve …

Zamisli leto i kreni u Aquaworld Resort Budapest, Gradski Magazin

Zamisli leto i kreni u Aquaworld Resort Budapest

AQUAWORLD RESORT BUDAPEST JEDAN JE OD NAJLEPŠIH SPA HOTELA U OVOM DELU EVROPE, A ZA …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin