Bodibilder Miloš Kuzman, Man of steel: Bodibilder Miloš Kuzman u ispovesti “Gradskom magazinu”, Gradski Magazin

Man of steel: Bodibilder Miloš Kuzman u ispovesti “Gradskom magazinu”

Bodibilder Miloš Kuzman u ispovesti “Gradskom magazinu” ruši tabue i otkriva zbog čega Švarceneger danas ne bi dobro prošao na takmičenju.

Skulptura Herkula izrađena prema Lisipovom originalu, svedoči da su antički sportisti posedovali telesnu građu i muskulaturu uporedivu sa bilderima “zlatne ere” 60-tih i 70-tih godina prošlog veka. Uz kolekcije kratkih i dugačkih priča o tjuniranim herojima sa bicepsima “ko mečkina glava” interesantno je pomenuti i to da su Grci, navodno, vežbali goli kako bi na taj način slavili heroje. U istu svrhu mazali su se maslinovim uljem što se pokazalo toliko skupim da su za takve „beauty” tretmane morali sakupljati donacije od države i lokalnih tajkuna. Grčki heroji nabijali su kondiciju u brojnim antičkim gimnazijama koje su više nalikovale na savremene teretane. Uz stručni nadzor antičkih fitness mentora gutali su goleme količine mladog sira, smokvi i mesine te su do besvesti dizali tegove, a nisu prezali ni pred manje konvencionalnim metodama povećanja snage. Tako je kontroverzni rvač Milon iz Krotona, koji se mogao podičiti šestostrukim osvajanjem Olimpijskih igara, godinama na leđima nosio tele dok nije postalo bik te tako – prema čuvenoj legendi – stekao nenadmašnu snagu i gabarite. I danas, bodibilderi važe za “prosto proširene osobe.” Neki od njih ne mogu da dohvate leđa kada se tuširaju, drugi imaju problem sa farmerkama u koje ne mogu da smeste kvadricepse, treći nailaze na ljubomorne poglede muškaraca…

Bodibilder Miloš Kuzman, Man of steel: Bodibilder Miloš Kuzman u ispovesti “Gradskom magazinu”, Gradski Magazin

Srpski “Herkules” Zemunac Miloš Kuzman u teretanu je ušao pre gotovo dvanaest godina. Iste godine pobedio je na prvenstvu u benč-presu. Nakon decenije izvođenja discipline “kako se kalio čelik” i podignutih tona više od prosečnog bagera, Kuzman je debitovao na bodibilding takmičenju. Stigao je do samog vrha, među šampione. Obzirom na to da razna glasila u želji za “tiražom” često hiperinflatorno i grandiozno predstavljaju lokalne “šampione bodibildinga” stvara se slika kako smo zemlja Apolona i samih Hiperborejaca. Sagovornik “Gradskog magazina” govori na ovu temu:

“Mediji traže vest i tamo gde je nema, pa onda Pera koji radi kao domar na nekoj televiziji zna Žiku, a Žikin prijatelj ima nekog komšiju koji je pobedio na lokalnom takmičenju u Nemačkoj. Tamo je podigao našu zastavu i eto ga – šampion, novi Švarceneger!”

Kuzman objašnjava da je od svih Srba u ovom sportu najdalje otišao Miloš Šarčev koji se takmičio na “prvoj liniji fronta” sa najboljim bilderima današnjice, na takmičenju za Mistera Olimpije.

“Šarčev je zauzeo sedmo mesto. To prestižno takmičenje za nas je ono što je “Tuor de France” u biciklizmu, i više od toga. Sam Olimp.”

Kuzman navodi da je trenutno vodeći naš takmičar Lepomir Bakić, dok od dama izdvaja Radmilu Jekić koja je osvojila titulu “Miss universe” dok se u samom vrhu fitnesa nalaze Nataša Ćirković i Aleksandra Vasiljević. Naš sagovornik ističe da su se granice pomerile, te da na takmičenja izlaze sve jače i dominantnije generacije.

“Pitanje o kojem se polemiše je: da li bi Švraceneger mogao da izađe na crtu današnjim takmičarima? Pa, šta mislite, da li bi sprinter iz sedamdesetih godina imao šta da traži na startnoj liniji sa današnjim sprinterima? Odgovor je – ne. Švarceneger je bio šampion u svoje vreme, čovek je živa legenda, uzor svima nama, sedmostruki Mister Olimpije, ali treba biti realan.” Kuzman otkriva da se granice pomeraju što zbog velikog novca koji se ulaže u istraživanja o treningu, što zbog suplemenata… A, kada je Švarcenegera jedan bilder pitao za savet kako da očara sudije i kako da dođe do pobede, “Švarci” se našalio sa njim. Rekao mu je da na bini treba da vrišti dok pozira kako bi ostavio što bolji utisak. Nakon što je poslušao savet, bilder je izbačen sa takmičenja zbog remećenja reda.

Bodibilder Miloš Kuzman, Man of steel: Bodibilder Miloš Kuzman u ispovesti “Gradskom magazinu”, Gradski Magazin
Aleksandra Vasiljevic

Na konstataciju da se glumac koji je osvojio titulu “Mister Univerzum” 1950. godine, Stiv Rivs (Supermen) popeo na tron iako mu je obim bicepsa bio “svega” 46 centimetara, spram današnjih takmičara koji često prelaze kotu 55, Kuzman objašnjava da obim nije merilo, jer u suprotnom na takmičenjima ne bi postojao “posing” već bi sudije svoj posao obavljali krojačkim metrom. U stilu Topalovića iz “Maratonaca.”

“U svakoj teretani postoji taj neki momak koji ima velike ruke i “najbolji je” kada skine majicu pred svojim drugarima. Međutim, izlazak pre sudije je sasvim druga priča. U pitanju je veoma naporan sport. Nakon takmičenja mnogi osećaju sreću jer je “sve gotovo.” Pojedini takmičari kolabiraju.” Visoka je cena za izvajano telo, i Sizif bi zaplakao. Australijski bodibilder Geri Himing doživeo je srčani udar i preminuo na bini usred takmičenja. Iako su doktori dugo pokušavali da ga reanimiraju, spasa nije bilo. I pored velike tragedije takmičenje je nastavljeno. Himingovo telo je odneseno, a ostali takmičari nastavili su da poziraju. Šou se ipak mora nastaviti.

Bodibilder Miloš Kuzman, Man of steel: Bodibilder Miloš Kuzman u ispovesti “Gradskom magazinu”, Gradski Magazin
Natasa Cirkovic

Vasilij Golijanin

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024., Gradski Magazin

BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024.

Svečana dodela priznanja BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024, održana je 13. maja, u hotelu Hyatt …

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin