Najnovije Vesti
„Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, Gradski Magazin

Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“

U okviru manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10″ Muzej savremene umetnosti organizuje program u Salonu MSU.

Pozivamo posetioce da 13, 18. i 19. maja posete Salon i učestvuju u razgovorima sa kustosima MSU.

U vreme trajanja manifestacije, Muzej savremene umetnosti će u petak 20. maja otvriti izložbu u Legatu Čolaković „Dušan Janković: Umetnik za novo doba”.

Program Salona Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)

13, 18. i 19. maja

 

  1. maj 2016. u 18 časova Grad u muzeju – Razgovor o projektu „Muzej u pokretu” i izložbi „Grad – hronike urbanog prostora”

Projekat „Muzej u pokretu” predstavlja niz monografskih i tematskih izložbi baziranih na delima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti, u muzejima i ustanovama muzejskog tipa u Srbiji i regionu. Projekat je osmišljen i realizovan u cilju da MSU održi kontinuitet izlaganja dela iz zbirki u periodu rekonstrukcije zgrade na Ušću i upozna širu kulturnu javnost Srbije sa značajnim umetničkim delima i stvaraocima jugoslovenske umetnosti 20. veka.

Jedna od izložbi u okviru projekta je „Grad – hronike urbanog prostora” koja se fokusira na određene fenomene i kulturne modele adekvatne prirodi gradske sredine, kao i različite aspekte prezentacije jednog grada. Od 2008. do 2011. godine izložba je prikazana u Novom Sadu, Užicu, Gornjem Milanovcu, Subotici, Beogradu i Lazarevcu.

O izložbi i projektu govoriće autorke izložbe Mišela Blanuša i Žaklina Ratković, kustoskinje MSU. One će govoriti o načinima promišljanja grada na delima umetnika koji su stvarali u 20. veku, ali i o izazovima kustosa prilikom koncipiranja tematskih izložbi dela iz zbirke.

 

  1. maj 2016. godine od 12 do 20 časova Dan otvorenih vrata u Salonu MSU

U okviru izložbe „Mira, skica za portret”, kustoskinja Una Popović će odgovarati na pitanja posetilaca o radu Jelene Jureše i samoj postavci u Salonu.

 

  1. maj 2016. u 18 časova Muzej u gradu – Razgovor o projektima MSU koji su u fokusu imali grad i lokalnu zajednicu

U Salonu MSU biće organizovan razgovor o dva projekta koja su se bavila arhitektonskom baštinom grada i radu muzeja u javnom prostoru – muzej izmešten u grad. Zoran Erić i Una Popović, kustosi MSU, govoriće o muzeju koji izlazi iz svojih zbirki i otvara diskusiju u drugim javnim prostorima; kako danas gledamo na teme transfomacije susestva, kakav gradski pejzaž mi „slikamo” i kakvo arhitektonsko nasleđe ostavljamo; koliko smo spremni da muzej „iznesemo” u gradski prostor i podstaknemo participaciju publike.

„Diferencirana susedstva Novog Beograda” je projekat Centra za vizuelnu kulturu MSU i bavi se ispitivanjem različitih značenja termina susedstvo u kontekstima urbanističkog, arhitektonskog i sociološkog rečnika, kao i analizom istorijskog razvoja i aktuelne dinamike urbanih transformacija susedstava u Novom Beogradu. Projekat je trajao tokom 2006, 2007. i 2008. godine.

Izložba „BEOGRAD:NEMESTA” iz 2009. je priča o gradu i njegovim urbanim, društvenim, ličnim dilemama. Izložba izmešta muzejsku praksu u javni prostor, uključujući publiku u sam proces stvaranja, odnosno realizaciju pojedinih radova.

 

Program u Legatu Čolaković

  1. i 21. maj 16

Rodoljuba Čolakovića 2

 

  1. maj u 19 časova Otvaranje izložbe „Dušan Janković: Umetnik za novo doba”

Na izložbi će biti predstavljen izbor od oko 50 radova iz svih perioda stvaralaštva Dušana Jankovića (1894-1950), autentičnog protagoniste vremena u kome je živeo.

Janković je bio izuzetno svestran autor, obrazovan i dinamičan, čije se stvaralaštvo ispoljavalo kroz različte aspekte umetnosti. Bavio se grafikom i crtežom, i u prvim godinama svog umetničkog delovanja i slikarstvom, kao i raznim disciplinama primenjene umetnosti. Pojektovao je enterijere i nameštaj, bavio se grafičkim oblikovanjem različitih vrsta publikacija, među kojima se izdvaja oprema i ilustracija knjiga, oblikovao je plakate, izrađivao nacrte za porcelan i keramiku, kreirao je scenske kostime, odevne predmete i nacrte za tekstil.

Osim u Muzeju savremene umetnosti, u kome se čuvaju trideset i tri Jankovićeva dela, njegovi radovi nalaze se u zbirkama Muzeja primenjene umetnosti, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda i privatnim kolekcijama.

Kustos izložbe je Žaklina Ratković, viši kustos MSU.

Izložba će biti otvorena do 27. juna 2016. godine.

 

  1. maj 2016. od 9 do 17 časova Seminar „Korišćenje umetničkog dela za kreiranje aktivne nastave u osnovnom i srednjem obrazovanju”

Seminar se organizuje u okviru Nastavničkog kluba MSU i namenjen je predavačima osnovnih i srednjih škola koji primenjuju savremene metode nastave koristeći integrativne teme i resurse okruženja.

Seminar je akreditovan pod brojem 727 u Katalogu programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika i direktora za školsku 2015/2016, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Beograd, 2015.

Prijave do 16. maja 2016. na adresu olja@msub.org.rs

 

——————————————–

 

Za vreme trajanja manifestacije posetioci izložbenih prostora Muzeja savremene umetnosti moći će da pogledaju izložbu Jelene Jureše „Mira, skica za portret” u Salonu MSU i izložbu radova Dušana Jankovića „Umetnik za novo doba” u Legatu Čolakovićvić, koje se odvijaju u okviru redovnog programa MSU.

 

Izložba Jelene Jureše „Mira, skica za portret”

Mesto: Salon Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)

Vreme: tokom trajanja manifestacije, od 12. do 21. maja 2016. godine od 10 do 22 časa

Kustos: Una Popović

 

Izložba radova Dušana Jankovića „Umetnik za novo doba”

Mesto: Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2)

Vreme: otvaranje 20. maja u 19 časova, 21. maja od 10 do 22 časa

Kustos: Žaklina Ratković

 

Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10″ publici omogućava besplatan ulaz u muzeje i učešće u programima od 12. maja do 21. maja u periodu od 10 do 22 časa. Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a manifestaciju su podržali i Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodina, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Gradska uprava za kulturu Novog Sada.

Više o programu manifestacije na: www.muzejisrbije.rs

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Vladimir Gvojić, Vladimir Gvojić polaskan priznanjem Car Konstantin: Nagrada mi predstavlja više nego što mogu da opišem!, Gradski Magazin

Vladimir Gvojić polaskan priznanjem Car Konstantin: Nagrada mi predstavlja više nego što mogu da opišem!

Radi ono što voliš i uvek daj svoj maksimum reči su koje najbolje opisuju glumca …

Korona nema šta da traži na ovoj srpskoj planini!, Gradski Magazin

Korona nema šta da traži na ovoj srpskoj planini!

Kada se predano radi na promociji, a prirodnim dobrima rukovode profesionalci kao što je to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.